gasztró

szerkesztés

Ahol jót ehetsz a vízparton: a klasszikus hekktől a nápolyi pizzán át a szmókerben puhított húsokig

Szerzők

  • Nemes Nóra

2019. 07. 31. 18:57

Lángos, hekk, hamburger – a nyárhoz tartoznak, és legtöbb esetben a Balatonnal azonosítjuk, pedig Budapesten is van szép számmal olyan hely, ahol ha úszni nem is, vízparton héderezni és jót enni mindenképpen tudunk. Sőt jó pár olyan vízparti hely is van, ahol a kötelező klasszikus strandételek mellett újabb darabokkal csillapíthatjuk a chillezésben megfáradt gyomrunkat.

A mindenki által ismert Római-part, a lassan újra felfedezett Népsziget és az éppen kiépülő dél-budai Duna-part: három olyan hely, ahol a városon belül élvezhetjük a vízpartot. Ahol hosszú a büfésor, ott azért, ami eldugott, ott azért nem egyszerű kitalálni, mit együnk, ha a parton éhezünk meg, esetleg ha pont a kajakómánkat szeretnénk vízcsobogással és árnyékkal kezelni. Íme 8 hely, amivel garantáltan nem lősz mellé!

Fotó: We Love Budapest

DP BBQ

1/8

1221 Budapest, Hajó utca 2.

Címkék

A siófoki Déli Part BBQ-s fiúk valamiért kedvelik ezt az égtájat – legújabb egységük ugyanis a dél-budai Duna-parton pár hete nyílt DunaFok Szabadidőparkban található DP BBQ. A szigorúan szmókerrel dolgozó DP BBQ egész évben várja a vendégeket – hét közben különböző hamburgerekkel, hét végén pedig 4-5-féle barbecue hússal. A húsok a siófoki étterem konyháján lévő szmókerekből, a kiegészítők és a hamburgerek a konyháról, a zöldségek és a pékáru a helyi piacról érkeznek a DP BBQ-ba. A hamburgerek közül mindig van állandó és heti, illetve szezonális újdonság is, a hét végi barbecue kínálatban pedig az érlelt marhahúson kívül sertés és egész bébicsirke is található. A nyár és a kora ősz folyamán egyébként egy Adorján Máriusz-féle whole hog sütő, és a belőle kikerült egész malacok is erősíteni fogják az étlapot, illetve várhatóan pár héten belül egy-egy szabadtüzes bogrács pop-up-ba is belefuthat az, aki lesétál a budafoki Hajó utcába.

Bár a kínálat hét közben csak hamburgerekből áll, még így sem egyszerű dönteni: mi rögtön a csak helyben kapható DP special-lel (2790 ft) kezdtünk, ez egyfajta BBQ életérzés all-in. Van benne 15 dekás érlelt marhahús pogácsa, egy nagy adag omlós pulled pork, krémes káposztasaláta, uborkarelish, házi BBQ-szósz, saláta, paradicsom, jalapeño egy helyi pékség bucijába szorítva. Nem egy diétás darab, megkockáztatjuk, talán nem is egyemberes – mindenesetre elég profi. Akárcsak a hét végi húskínálat – az urugvay-i marhából készült omlós Stefánia (3500ft ) és marhaszegy (3900 ft) mellett a kínálatban van oldalas (2700 ft), tarja (2200 ft) , és egész bébicsirke (2500 ft) is. Köretként pirított kovászos kenyeret kapunk, de ne hagyjuk ki a coleslaw-t és a házi BBQ-szószt sem!

A DP BBQ-tól egyébként pár lépés az Észak-Budát Dél-Budával összekötő bicikliút, illetve a budafoki Duna-part egyik árnyas, csendesed partja szemben a festői Csepellel. Csobbanni itt sem lehet, de egy kajakómás pihenéshez tökéletes!

Fotó: Balkányi László - We Love Budapest

Dunaparty Megálló (Dunaparty Melegedő)

2/8

1116 Budapest, Hunyadi János út 162.

Több Infó

Címkék

Az éppen kiépülőben lévő kelenföldi Duna-part nagyöregje, a Dunaparty Megálló piros londoni buszaival 14 éve várja azokat, akik klasszikus strandételre vágynak Dél-Budán. Sima és tölött lángossal, hekkel és palacsintával indítottak, de idén egy speciális amerikai busz is beállt a piros londoni társak mellé, ahonnan jól megpakolt hot dogokat szerezhetünk be. A Dunaparty Megállóban kifejezetten baráti áron juthatunk sörhöz (Primator, 1 korsó 580-860 ft között ) limonádéhoz (490 ft 5 dl) lángoshoz (sima: 360-tól, tölött 650-től) a hekk dekáját pedig 49 Ft-ért adják.

A töltött lángosok közül a a kolbászos és a lila hagymás-baconos-t próbáltuk – puha tészta, roppanós külső, és a töltelékkel sem spórolnak. A legközelebbi buszmegálló ugyan jó tíz perc sétára van, de mivel a Dunapary Megálló a bicikliút mellett fekszik, érdemes ide kitekernünk, garantáltan elég lesz a lendület Észak-Budáig. Egész napos vízparti pihenésre az árnyékos helyek hiánya miatt nem ajánljuk, de ha pár száz métert sétálunk délre, simán találunk természetközelibb partszakaszt.

Fotó: Szabó Gábor - We Love Budapest

Kabin

3/8

1138 Budapest, Népsziget út 727.

Több Infó

Címkék

A Népsziget sokáig egy elfeledett pontja volt Budapestnek, de 2017 nyarán felpezsdült kicsit az élet – ekkor nyitott meg a Kabin. A színes vitorlavásznakkal és fa borítású konténerekkel apelláló egység egy kicsit alternatív, természetközeli közösségi térré nőtte ki magát, ahol az ételek és italok mellett különböző programok is szerveződnek – jógaórák, DJ-setek és könnyűzenei koncertek – jelenleg épp egy közösségi virágfalat építenek, ahová mindenki elhozhatja a saját növényét kiültetni. A tavasztól őszig nyitva tartó Kabin kiemelt figyelmet fordít a fenntarthatóságra: nem adnak szívószálat, fa evőeszközökkel, papírtányérokkal, re-pohárral dolgoznak, és aktívan teszek azért, hogy a kerülettel együttműködve egy erős közösséget hozzanak lére a Népszigeten.

Minden évre van valamilyen projektjük, idén a virágfal, jövőre pedig egy mászófallal és kreatív játékokkal erősített játszóteret terveznek. Akkor is érdemes betérni hozzájuk, ha valami könnyed fogásra vágyunk – padlizsán- és tonhalkrém, valamint tzatziki (1200 Ft) ugyanúgy van az étlapon, mint cézár- és füstölt makrélás saláta. Aki nehezebb darabokra vágyik, az mediterrán, magyaros vagy debreceni kolbászból (1700 Ft) választhat, de van hamburger, csibeburger és grillezett császárhús is 1900 Ft-ért.

Fotó: We Love Budapest

Vasmacska söröző

4/8

1044 Budapest, Zsilip utca 6.

Címkék

A Vasmacska Söröző már akkor ott állt a Népszigetre vezető Vasúti összekötő híd alatt, mikor a Népsziget már kiment a köztudatból, és még nem jött be újra. Jelenlegi tulajdonosa tizenkilenc éve süti a hekket és a kolbászt a pici konyhában, a törzsközönség szerint pedig Lipótvárostól egészen Újpest széléig járnak ide az emberek a nyitás óta, közmegegyezés szerint itt van ugyanis a legjobb hekk a városban.

A hekk (410 Ft/10 dkg) valóban kiváló, titkos fűszerezéssel, roppanós bundával, igény szerint sült krumplival (450 Ft) savanyúsággal (250 Ft) érkezik. A sült kolbász (410 Ft/ 10 dkg) mellett néha rántott hús is készül, de az nincs fent az állandó kínálatban. A kedves retró hangulatú Vasmacska nemcsak azoknak ajánlott, akik oda vannak a jól elkészített, friss hekkért, hanem azoknak is, akik szeretnének egy kicsit nosztalgiázni, és vágynak a nyolcvanas évek romantikájára.

Fotó: Perem Bisztró

Perem Bisztró

5/8

Budapest, Népsziget út

Címkék

Szintén a Népszigeten, a Kabintól pár méterre idén nyáron nyitott a Perem Bisztró. Ha a Vasmacska időutazás, a Kabin egy kis Berlin Budapesten, akkor a Perem egy csepp belváros a Népsziget csücskében – némi tündérkertes beütéssel. A kis öböl partján álló bisztró hatalmas teraszta a fák között kap helyet, napppal árnyas, este fényfüzérekel díszített, különleges hangulatú chill-zóna. Italválasztékban az átlag vízparti helyek felett teljesítenek, sörökből kisüzemit és magasabb kategóriás csapoltat (590-990 Ft) tartanak, borból, craft spiritből is minőségi választékuk van.

Az étlapon a megszokott strandos ételeket szeretnének kicsit átvariálni – lángosból van hagyományos és extra is. Az elsőre hallásra nem feltétlenül bíztató görög illetve mexikói (1390 ft) lángosok kifejezetten tisztességesen összerakott, korrekt darabok, ahogy a kolbásztálak (1490 Ft) és a Zabálj csak! sokszor bizonyított termékei is, amit pulled pork és füstöld oldalas (2390 ft) formában szerezhetünk be. Nagyon nagy piros pont jár azért is, hogy feldobták az étlapra a zsírosdeszka variációkat (990 ft), hiszen a magyar konyha nagy kedvence, a "mi tapasunk" elég méltatlanul ritkán kap helyet az étlapokon. Itt rögtön három féle zsírt is kenhetünk a pirítósunkra - kolbászmorzsás, zöldfűszeres, és sült kacsamájas tálkák érkeznek egy jó adag friss zöldséggel. Hétvégén zenei programokkal, főleg akusztikus és jazz koncertekkel dobják fel a hangulatot.

Digó Pizza Terazza

6/8

1031 Budapest, Római part 31.

Címkék

A Digónak kétség kívül bérelt helye van a top 5 budapesti pizzázó klubjában – május óta pedig már a Dunát bambulva is rághatjuk a forró nápolyi pizzáikat – a Digó ugyanis megnyitotta a Digo Pizza Terazzát a Rómain. A Digó ötletgazdája és tulajdonosa, Papp Zoltán elmondta, hogy tavaly végigturnézták a fesztiválszezont, de idén úgy döndöttek, csak pár hetet vállalnak. A maradék időben pedig a Római közönségének teszik lehetővé, hogy kitekintsen a lángos-hekk-hamburger szentháromságából. Az étlapon megtalálható a négy alap pizza, amit az Erzsébet térről ismerhetünk – a marinara (1690 Ft), a bianca (1790 Ft), és a sima (1790 Ft) , illetve D.O.P. Margherita (2590 Ft), valamint egy szarvasgombás (2590 Ft), csak itt kapható tétel is.

Nyári kiadásból is négy különlegességet kínálnak: egy kaprigyümölcsös- fellino szalámisat amit fokhagymával és ricottával dúsítanak, a pestós, pepperonchinós-t – egy bianca alapút – rengeteg sajttal és coppa sonkával és egy igazi nyári darabot, amin sárgadinne, prosciutto valamint még az előző darabnál is több sajt található – mindegyik 2890 Ft. Hogy a teljes nápolyi életérzés a Rómain is meglegyen, a rövid, de velős étlap mellé Aperol Sprizt-cel és a fiatal Gran Vin de Barnag pincészet natúr boraival erősítik az itallapot. Indulás előtt érdemes megnézni a Facebook-oldalukat, nehogy lemaradjunk valamiről egy éppen esedékes fesztivál miatt, amúgy meg pizzát kézbe, cipőt le, és irány a stég a Digóval szemben.

Fotó: Juhász Norbert - We Love Budapest

Nap bácsi

7/8

1039 Budapest, Kossuth Lajos üdülőpart 9.

Több Infó

Címkék

A Nap bácsi – még ha meglepő módon csak négy éve boldogít is minket – a Római-part egyik megkerülhetetlen vendéglátóhelye. A szomszédos Fellini csíkos-franciás világa mellett kifejezetten csöndes, meditálós partszakaszon csak hévégén vannak konkrét programok, egyébként lassulásra, evésre-ivásra, chillezésre tervezték.

A valaha itt állt Nap bácsi nevű csárdáról elnevezett egység a limonádék és kisözemi sörök mellett az első perctől kezdve kínál ételeket is – a sajttal grillezett tortillalapokból készült egyedi szürkemarhaburgerük (1950 Ft) a nyitás óta kapható, de minden évben tesznek valami újat az étlapra: idén egy könnyed avokádós csirkesaláta (1950 Ft) és egy parmezános kolbász (1950 Ft) került a pult feletti táblára. További újdonság, hogy szombatonként bográcsos, vasárnaponként faszenes grillételekkel gazdagították a kínálatot. Az aktuális vízparti ebédről a Facebook-oldalukon tudunk tájékozódni.

Fotó: We Love Budapest

Kupak és Dugó Bár

8/8

Címkék

A Kupak és Dugó három éve szinesíti a Római-partot, de idén találták meg a saját hangjukat, már ami az ételkínálatot illeti. A BpBARbq-val közös projektjükben a húst Serényi Zsoltéktól kapják, de tálalás előtt kicsit átalakítják, hogy egyedi tálakat kínáljanak. A pulled pork szendvicsük (2590 Ft) ciabattában érkezik, a saját coleslaw salátájukkal, cheddar szósszal, pirított hagymával, füstös, házi BBQ-szósszal és jalapeñóval – laktató, tuti választás.

A húsos vonalat csípős csirkeszárnyakkal (chunky chicken, 2190 ft) salátával, mac and cheees-el, coleslaw-al és krumplival tálalt bbq oldalassal (2990 ft) valamint grill kolbásszal erősítik. A máik vonal a hosszan kelesztett pizza (1800-2200 ft) - 8 faját kínálnak, a skála nagyjából lefedi az alap olasz darabokat. Sörből tíz kisüzemit tartanak csapon, és a borkínálatuk is igényes, nem túl széles, de minőségi tételeket tartalmaz. A vízpart pedig csak pár lépés!

Hasonló tartalmak

Admin mode