A kijárási korlátozások bevezetése óta igen látványosan megnőtt a kerékpárhasználók száma Budapesten. Azok közül, akiknél nem megoldható a home office, sokan váltottak a tömegközlekedésről vagy autóról biciklire, de a szabadidős tevékenységek közt is az egyik legnépszerűbb most a bringázás. Kíváncsiak voltunk rá, hogy ezek a változások mennyire érzékelhetők a kerékpározással kapcsolatos szolgáltatásoknál, ezért olyan szervizek tapasztalatainak jártunk utána, ahol a javíttatás mellett be is lehet szerezni a bicikliket.

A városi biciklizés népszerűségének növekedésére a BKK is igyekszik reagálni, illetve elősegíteni azt, az utóbbi hetekben számos új, ideiglenes kerékpársávot létesítettek. A Bartók Béla, a Tétényi és az Üllői út után a Nagykörúton is befejeződtek a munkálatok, melyek folytatásaként megkezdődik a Villányi úti biciklisáv felfestése is. A BKK egy kérdéssort is közzétett, melyen keresztül várják a közlekedők visszajelzéseit az újítások kapcsán.

Hogy mekkora az igény a fejlesztésekre, azt az elmúlt hétvége adatai jól mutatják, hiszen a forgalomszámlálók szombaton a Bem rakparton és az Árpád hídon is rekordokat mértek. Előbbin több mint 6000-en, míg utóbbin megközelítőleg 3800-an tekertek, de a város számos pontján is folyamatos a növekedés, pénteken a Bartók Béla út új kerékpársávját kb. 3600-an használták.

A fokozott kerékpárhasználat azt is jelenti, hogy a bicikliszervizek és -boltok is sokszoros terhelést kaptak hirtelen a nyakukba, amit nehezen tudnak lereagálni. A budapesti futárok egyik Mekkájának számító, Bartók Béla úti Recikli Kerékpárműhelynél például már nagyjából kéthetes várólistával dolgoznak. A szervizelés mellett az eladások is felpörögtek, tehát úgy tűnik, hogy valóban sok az új nyeregbe pattanó közlekedő a városban. Nekik elsősorban azt javasolják, hogy mindenképpen kérjék szakértők segítségét az új vasparipa beszerzésénél, a rossz méretezés vagy a nem megfelelő összeszerelés később igencsak meg tudja magát bosszulni. Óvintézkedésként mindenkit az üzlet előtt szolgálnak ki, ehhez és a várólistához pedig mindenki türelmét kérik.

Hasonló tapasztalatokról számolt be Takács Levente, az óbudai K2 Bike Shop tulajdonosa is. Náluk a szervizes munkák korlátozásának bevezetésére is szükség volt, mivel idejük jelentős részét most az újonnan vásárolt bringák beüzemelése viszi el, ráadásul a megnövekedett forgalmat rövidebb munkaidő mellett kezelik. A frissen biciklire váltók számára az elsődleges tanácsuk, hogy mindenképp szerezzenek kellő rutint kevésbé zsúfolt útvonalakon, mielőtt nyakukba veszik Budapestet. Ami viszont mindenki számára megszívlelendő ajánlás, hogy a bukósisak használatáról se feledkezzünk meg. A biztonságos vásárlást illetően a weben történő előzetes tájékozódásra és/vagy rendelésre bátorítanak a K2-nél.

A fentieket megerősíti a csepeli és soroksári üzlettel is bíró KerékpárCity Facebook-bejegyzése is, melyet ugyan még április közepén posztoltak, de már akkor is igen nehezen boldogultak a dömping miatt. Mint írják, már a megrendelések és érdeklődések feldolgozása is nagy kihívást jelent, de olyan is előfordul, hogy azért csúszik egy-egy bicikli személyes átvétele, mert egyszerűen nem fér el több kerékpár a boltjaikban. 

A hétvégi rekordokból, illetve ezekből a beszámolókból is remekül látszik tehát, hogy a koronavírus-járvány következtében jelentősen elmozdult a fővárosi közlekedés a kerékpárhasználat irányába. Azt azonban egyelőre nehéz megjósolni, hogy csak egy kilengésről van-e szó, vagy a pandémia elmúltával is szívesen kerekeznek majd egyre többen Budapesten.

Címkék