gasztró

szerkesztés

A nagy lángostúra – budapesti lángosozók

Szerzők

 • Wágner Gábor

2019. 08. 22. 16:22

A lángost nyugodtan nevezhetjük gasztronómiai hungarikumnak, amit mi sem bizonyít jobban, minthogy rajtunk, a magyar fogyasztókon túl az idelátogató külföldiek is előszeretettel fogyasztják, mint helyi specialitást. Felkerestünk néhány kihagyhatatlan és népszerű helyet, hogy teszt alá vessük őket, de mielőtt bárki is szóvá teszi: az összeállításunkból kihagytuk a strandos lángosozókat, és csak az utcára összpontosítottunk. Meg arra, hogy milyen hatással volt egyik kedvenc alap nemzeti eledelünkre a streetfood-forradalom és a megnövekedett turizmus. Mindezek alapján három csoportba soroltuk a lángosozókat: a klasszikusok, az újhullámosok, illetve azok, amelyek mindkét igénynek próbálnak megfelelni.

Még csak túl nagy iróniával sem kell a témához közelítenünk, hogy bátran és büszkén kijelenthessük: a lángos egy igaz magyarkonyha-kedvelő számára kiemelten fontos ügy. A lágy kelt tésztából készülő sült lepény a hagyományos magyar konyha elidegeníthetelen részét képezi, méghozzá annyira, hogy annak receptjén történő bárminemű változtatás főben járó bűn. A lángos úgy jó, ahogy van, és maximum a rá kerülő feltétek variálásában engedi meg a kísérletezést, abban viszont manapság egészen széles a spektrum, miközben egy keményvonalas rajongó azért nem lép tovább a sajtos-tejfölös változaton. Ami viszont még a távoli 80-as években számított extrém megoldásnak, de hát változnak az idők, és mint mondtuk, a lángosfeltétek is.

Fotó: Polyák Attila - We Love Budapest

Hogy a lángos miként lett a magyar konyha része, arról a mai napig folyik a vita. De manapság már mindenki úgy hiszi és tudja: a lángos a miénk, és az is volt, az is lesz, míg világ a világ. Nagyon sokáig csak a magyaroké volt, a strandok és piacok első számú eledele, amit a gyerek, szigorúan fokhagymamentesen megkapott az üdítő, a szülők meg, fokhagymásan a sör mellé. Aztán a hozzánk látogató turisták is kezdtek felfigyelni, meg rá-rácsodálkozni. A sokféle feltéttel készülő lángosokat a hozzánk is idejekorán begyűrűző streetfood-forradalomnak köszönhetjük, de a nagy áttörés pár éve vette kezdetét, és ha végignézzük a lángosozók kínálatát, a kísérletezés a mai napig folyik, és nemcsak az elsősorban a turistákra szakosodott lángosozók környékén.

Fotó: Polyák Attila - We Love Budapest

Most pedig jöjjenek a lángosozók, amiket jó szívvel ajánlunk mindenkinek, aki szereti a lángost. A klasszikus ízvilágú, elsősorban a helyi erőkre specializálódott helyekkel kezdünk, majd jönnek az újhullámos, azaz az újraértelmezett verziókat adók, azok, amelyek kifejezetten a turistákat célozzák meg, és mi nem biztos, hogy megkóstolnánk, végül azok, amelyek mindkét irányban próbálnak megfelelni.

A KLASSZIKUSOK

1/12

Fotó: Balkányi László - We Love Budapest

Lángos Land

2/12

Címkék

A piacos lángosok alapesete a Mammut 1. pláza mögött lévő Fény utcai piacon található Lángos Land, amit akkor sem tudsz elkerülni, ha nem is akarsz lángost enni. Táblák egész sora jelzi a megfelelő haladási irányt, melyek azt is fontosnak tartják kiemelni, hogy az itt kapható lángos mind hagyományos. Nem is kapható itt más, csak és kizárólag az alapok: a sima, a fokhagymás, a tejfölös, a sajtos-tejfölös (sima vagy füstölt sajtos) és a káposztás. Semmi kísérletezés, semmi egzotikus. Árfekvésben rendkívül vonzó a hely, a legolcsóbb a sima és a fokhagymás, ezek mindössze 380 Ft-ba kerülnek.

Na de milyen az itt kapható hagyományos lángos? Leginkább egyszerű, és ez nem pejoratív jelző, hanem dicséret. A méretre gyúrt és tépett lángost forró olajba dobják, majd kicsit állni hagyják, sőt meg is ütögetik, hogy aminek le kell, az le is csepegjen róla, aztán ráteszik a választott feltétettel, és már viheted, eheted. A tészta vastag és puha a széleken, ám a lángos közepe felé haladva egyre jobban elvékonyodik, és ropogóssá válik. Nincs benne semmi trükk, de épp ez benne a vonzó: egy lángos, ami pont olyan, mint amilyen az emlékeidben.

(Itt jegyezzük meg, hogy a kiegyensúlyozottság érdekében a budai piacos lángos mellett a pesti top favoritot is tesztelni szerettük volna, de a Lehel téri piac legendás lángosozóját többször is zárva találtuk. Őszintén reméljük, hogy a zárvatartás csak ideiglenes.)

 • Cím: Budapest, Fény utcai piac, 2. emelet a gyógyszertár mellett
 • Nyitvatartás: hétfő 07:00-15:00, kedd-péntek 07:00-17:00, szombat: 07:00-14:00, vasárnap zárva

 • Facebook
 • Sajtos-tejfölös: 650 Ft

Fotó: Balkányi László - We Love Budapest

Krumplis lángos

3/12

Címkék

Az urban fantasykben a föld alatti világ mindig titkokat és meglepetéseket rejt, úgyhogy ha innen nézzük, semmi meglepő nincs abban, ha egy aluljáróban találjuk a város egyik legjobb lángosozóját – ami többek szerint nem is csak az egyik, hanem egyenesen a csúcsragadozó. Nem véletlenül áll előtte mindig kígyózó sor, és van szép számú törzsvásárló közönsége is ennek az egyszerű, békebeli hangulatú és aprócska kis helynek. Na meg azért az sem utolsó szempont a népszerűséghez, hogy a tényleg minőségi, méretes és ízletes lángosok ára rendkívül baráti, akár kettőt is vehetünk abból a pénzből, amit a belvárosi és/vagy divatosabb lángosozók egyetlen lángosért elkérnek.

Bár ránézésre kimondottan régisulisnak tűnik a Flórián téri hely, az étlapra tekintve rögtön nyugtázhatjuk: ők is haladnak a korral, a hagyományos megoldások mellett az új ízeket (pl. virslis, sonkás, tzatzikis) kipróbálni vágyók sem maradnak itt finom falatok nélkül. Sőt desszert gyanánt és a változatosság kedvéért valamilyen édes lángost is rendelhetünk. Ha legyőzzük a minden emberben fellelhető előítéletet, miszerint az aluljárókban csupa szemetet kapni, és leereszkedünk a Flórián tér mélyére az igazán finom falatok reményében, akkor itt igazi lángos-aranybányára bukkanhatunk. Puha, levegős, olajcsepegésmentes, jól megrakott sajtos-tejfölös lángost ettünk, ami maximálisan levett minket is a lábunkról. És ha a sajtos-tejfölössel minden rendben van, akkor más ízesítés terén sem akadhat különösebb gondunk.

 • Cím: Budapest, Aluljáró szint, Flórián tér 1.
 • Nyitvatartás: hétköznap 07:00-19:00, szombat 08:00-14:00, vasárnap zárva
 • Facebook
 • Sajtos-tejfölös: 500 Ft

Fotó: Juhász Norbert - We Love Budapest

Lángos Szentendrén – Fantázia és Álomlángos

4/12

Címkék

Szentendrére több okból is ajánlott kilátogatni, és az egyik a lángos. Legalábbis amikor az ember először indul el a festői szépségű, Duna-parti kisvárosba, a Szentendrét jól ismerők a lelkére kötik: lángost mindenképpen egyél! És amikor kiérünk, egyszer csak azt vessszük észre, milyen sokan is ülnek a folyó partján lángossal a kezükben.

Annyira jól áll Szentendre a lángosozókkal, hogy két klasszikust is kitermelt az évek során: a Fantáziát, ami az azonos nevű étterem leágazása, és a múltat is tiszteletben tartó modern forma, és az Álomlángost, ami pedig abszolút a retró jegyében működik. Igazából nem tennénk különbséget a kettő között, sőt azt mondanánk, érdemes próbát tenni mind a kettővel, mert az elégedettségi mutatónk mindkét esetben a pozitív felső tartományba fog esni.

A Fantáziában nagyobb a választék, ízre a klasszikus suli, akárcsak az Álomlángos, ahol azonban egy icipicit ízletesebb a falat, bár sajtos-tejfölösben mindkettő jól muzsikál: alaposan meg vannak pakolva a puha és vastag tésztájú lángosok. Árfekvésben egyértelműen az Álomlángos a kedvezőbb, és annak ellenére mondjuk ezt, hogy egyébként meg mind a két hely pénztárcabarát. A lényeg, ha valaki a gyermekkorát hozná vissza egy lángossal, ami vastag, levegős, puha és tele van cuccal, annak irány Szentendre!

Fantázia

 • Cím: Szentendre, Bercsényi u. 5.
 • Nyitvatartás: 09:30 - 21.00

 • Facebook
 • Sajtos-tejfölös: 800 Ft


Álomlángos

 • Cím: Szentendre, Váralja lépcső
 • Nyitvatartás: 11:00-18:00

 • Facebook
 • Sajtos-tejfölös: 700 Ft

Fotó: We Love Budapest

Hűvösvölgyi lángosozó

5/12

A zöldre festett kis lángosos bódé már több mint ötven éve áll Hűvösvölgy villamos- és buszvégállomásánál, és bár a tulajdonosok közben változtak, azóta lángossal várják a kirándulókat és az arra lakókat. Mivel közvetlenül egy népszerű kirándulóhely mellett találjuk, egy hosszabb kirándulás után is jóleshet itt egy lángos, egy kis padra leülve helyben is elfogyaszthatjuk.

A tészta éppen eléggé sós, nem fojtós, nem vastag, de puha, bőven megkenik tejföllel és megszórják ízletes sajttal (egyébként füstölt sajttal is kérhetjük), a kísérletezőknek pedig érdemes kipróbálni a káposztás verziót is, itt a tésztához keverik hozzá a káposztát. Az árak kedvezőek, egy sima lángos 330 forint, a káposztás 380, a klasszikus sajtos-tejfölös pedig 580 forint.

 • Cím: Hűvösvölgyi út – Szipka utca sarok (a hűvösvölgyi végállomás közelében)
 • Nyitvatartás: Hétköznap 10:00-19:00, hétvégén pedig 9:00-20:00.
 • Sajtos-tejfölös: 580 Ft

AZ ÚJHULLÁMOSOK

6/12

Fotó: Polyák Attila - We Love Budapest

Lángos Papa

7/12

Címkék

Ha úgy vesszük, ez a szemrevaló kis hely egy bizarr gasztrokísérlet, merthogy két dolgot egyesít magában: az éttermet és a lángosozót. A végeredmény viszont felemás, mert hát ki az, aki késsel-villával eszi a sajtos-tejfölös lángost? Mi megpróbáltuk, és bár nem megugorhatatlan a kihívás, mégsem komfortos, a lángosevés élménye kap egy kis gellert.

De ha ezen a problémán átlendülünk, akkor be kell látnunk, hogy a lángos is ehető illedelmes módon, például ha olyan feltéteket kap, mint itt is: csirkepaprikást, marha- vagy őzpörköltet, libamájat vagy szarvasgombát. Már talán ennyiből is látszik, hogy a Lángos Papa konyhailag a magyaros úton halad. Bár a fő fogás a lángos, mellette azért felvágott tál, gulyásleves, és a fentebb sorolt pörköltek is fogyaszthatók galuska, illetve tarhonya kíséretében, desszertnek pedig brutáljó rétesek. Ezzel szemben az édes lángosoknál inkább a trendek érvényesülnek a magyar konyhával szemben, másképp nem is lehet értelmezni a banános-nutellás vagy a gyümölcsjoghurtos megoldásokat, de azért ide is jut hazai íz: rákóczi túróssal megbolondított lángos.

A Lángos Papa elsősorban nem a hazai közönségre épít, hanem a különleges egzotikus ízekre vágyakozó külföldiekre, és ez az árain is meglátszik. A minőség pedig? Semmi különös, átlagosan jó, de nem itt ettük életünk legfinomabb sajtos-tejfölös lángosát, az biztos. A tészta ugyan finom és kevésbé levegős, ugyanakkor egy fekete pontot mégis ki kell osztanunk, mert az ebédünket szinte kihűlve tették elénk, pedig nem is kellett sokat várni rá.

 • Cím: Andrássy út 38.
 • Nyitvatartás: 12.00 - 22.00
 • Facebook
 • Sajtos-tejfölös: 1450 Ft

Fotó: Lángos Máshogy/Facebook

Lángos Máshogy – Lángosburger

8/12

A bulinegyed szívében lévő Karaván udvarban található lángosozó abszolút újsulis street foodot kínál. Két hagyományt ötvöz, a magyar lángost az amerikai burgerrel. Elsőre talán hajmeresztő párosításnak tűnik, de végül is miért lenne ez a gasztroisten ellen való vétek? Ahogy egy buciban jól mutat a hús, úgy két kis lángosszelet közé is befér. De nemcsak emiatt más ez a lángos: a tésztája is selymesebb ízű, mint egy klasszik lángosé, amivel nem azt akarjuk mondani, hogy jobb vagy rosszabb, hanem csak annyit, hogy más.

A háromféle, húsos (csirkés, marhás, disznós) lángosburger mellett a hagyományos, vagyis a nem burgerszerű megoldást kedvelők is megkapják a magukét. A klasszikus sajtos-tejfölös mellett kapható még grillezett paprikás-túrós (red) és rukkolás-túrós (green). Ezek viszont méret tekintetében alulmaradnak egy hagyományos hazai lángossal szemben, árban ugyanakkor kenterben verik azt, de hát a Karaván helyei a turistagyomorra és pénztárcára építenek elsősorban. És ne beszéljünk mellé: sajnos ízben sem hozzák azt, amit egy lángosnak tudnia kéne. Kicsit tényleg amolyan „gyorséttermi” íze meg hangulata van az egésznek.

 • Cím: Budapest, Kazinczy utca 18.
 • Nyitvatartás: 11:30-02:00
 • Facebook

Fotó: Polyák Attila - We Love Budapest

Lángosh

9/12

Címkék

Bár a környék elég felkapott a Bazilika körül hemzsegő turisták miatt, ez a csöpp kis lángosozó kifejezetten egyszerű és klasszikus hangulatú. Az árak sem csupán a turisták számára megfizethetőek, ami azért is jó hír, mert akár meg is munkaebédelhetünk itt. Ami elénk kerül a zsírpapírra, az olyan nagymamás, vagyis vastag, puha, levegős tésztájú, és nem utolsósorban nagyon laktató, még órákkal a lángos elfogyasztása után sem gyötört minket az éhség.

A hely neve nem véletlenül lehet ismerős: a Király utcában is található egy, bár ott mind a lángosozó alapterülete, mind a választék nagyobb. Persze azért itt is kapható a Lángosh nehézbombázója, a Budapest fantázianevű kreatúra, ami a magyarokat övező egyik sztereotípiát meríti ki maximálisan: a kötelező kellékeken (sajt, tejföl) túl csak hús van rajta, de abból minden – a kolbásztól a töpörtyűn át a sonkáig. Aki az extremitásokra esküszik, annak az édes lángosokat ajánljuk, ami elsőre talán bizarr ötletnek hangzik, de lehet, hogy a lekvár is finom megsózva. De az igazi vonzerőt mégiscsak a sajtos-telfölös kiszerelés jelenti, mert nemcsak hogy jól megpakolják, de érezhetően a minőségre is nagyon figyelnek, ami az emésztésünk számára jelent mentőövet, elvégre a lángos nem a könnyű falatok közé tartozik. És hogy miért van h betű a Lángosh végén? A válasz egyszerű: hogy a szót a turisták is könnyen ki tudják mondani.

 • Cím: Zrínyi utca 14.
 • Nyitvatartás: vasárnap - csütörtök 11.00 - 22.00, péntek - szombat 11.00 - 4.00
 • Facebook
 • Sajtos-tejfölös: 999 Ft

AHOL MINDENKIRE SZÁMÍTANAK

10/12

Fotó: Kadarka Bárka

Kadarka Bárka

11/12

A Kadarka borbár szabadtéri kitelepülése a Margitszigeten lévő Kadarka Bárka, ahol egy külön fedett kis ételes stand kapott helyet, ahol a lángos is bővíti a repertoárt, kérhetjük a klasszikus sajtos-tejfölös verziót is, akár extra fokhagymával, elég nagy adag, szívesen kétfelé vágják nekünk a pultnál, de az esti borozgatás előtt lehet javasolt is egy egész lángos elfogyasztása. Pozitívuma, hogy nem tocsog az olajban, nincsenek kiszáradt részek, laktató és nem kicsi, bőven megszórják sajttal és nem higítják fel a tejfölt.

 • Cím: Margitsziget
 • Nyitvatartás: 15:00 - 01:00
 • Facebook
 • Sajtos-tejfölös: 1090 Ft

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Budapest

Retró Lángos Büfé és Retró Lángos Zsiráf

12/12

Címkék

Hogy mitől retró egy lángos, azt a Retró Lángos Büfében sem sikerült megfejteni, de az tény, hogy maga a retró szó manapság fogyasztót csalogató erővel bír. A vizuálisan a szép emlékű Magyar Népmesék rajzfilmsorozatra hajazó Retró étlapja kifejezetten bőséges, csalogató és már olvasásra is étvágygerjesztő. Megtalálni rajta az összes alapesetet, ami egy lángos kapcsán csak felmerülhet a lángossütő fejében, de az ételek zöme inkább az extrém esetek közé tartozik. Itt úgy kezelik a lángosok nagyrészét (függetlenül attól, hogy töltött vagy csak sima), mint a pizzát. Legalábbis nevében és a felhasznált alapanyagok tekintetében, így van az étlapon például mexikói, tzatzikis-csirkés, son-go-ku és négysajtos lángos, na meg persze az elmaradhatatlan édes is, ami állítólag a Balaton-partról terjedt el szerte az országba, a hozzánk látogató német turisták miatt.

A Retró lángosa nemcsak méretes és finom, de az olajban sem tocsog, és jól megpakolják mindazzal, amivel az ember kéri. Logikus, hogy jól eltelünk tőle, úgyhogy utána pont jól esik egy emésztést elősegítő ital is. A sajtos-tejfölös ízkombó nagyon jó belépő a Retró lángosainak birodalmába, mert annyira ízletes, hogy utána legszívesebben végigennénk a teljes étlapot – ha nem lennénk tele már ettől is.

A Retró Lángos időközben egy másik téren is megvetette a lábát. A Nyugati pályaudvar melletti Eiffel téren, a Zsiráf sörkert szomszédságában már egy nagyobb büfét is üzemeltetnek, annak a nagyon szimpatikus gondolatnak a jegyében, hogy a lángos akkor csúszik a legjobban, ha sörrel kísérjük le.

 • Cím: Podmaniczky tér 4. (Arany János utcai metrómegállónál), Zsiráf: Eiffel tér, Teréz krt. 53.
 • Nyitvatartás: Büfé: hétfő-csütörtök és vasárnap 10:00-24:00, péntek és szombat 10:00-06:00, Zsiráf: hétfő-péntek 16:00-24:00, szombat 16:00-00:30, vasárnap 16:00-23:30
 • Facebook/ RETRÓ LÁNGOS - ARANY JÁNOS UTCA
 • Facebook/ RETRÓ LÁNGOS ZSIRÁF
 • Sajtos-tejfölös (Arany János u.): 800 Ft
 • Sajtos-tejfölös (Zsiráf): 900 Ft

Hasonló tartalmak

Admin mode