szabadidő

10 bakancslistás túra a Dunakanyarban

Szerzők

  • Wágner Gábor

2019. 09. 06. 12:46

Az ország egyik legszebb vidéke – ha nem a legszebb – a Dunakanyar, ahol számos kirándulós program várja a túrázni vágyókat. De azoknak is ajánljuk az alábbi túrákat, akik csak gyönyörködnének a tájban, és nem ijednek meg egy kis mozgástól.

Fotó: We Love Budapest

Kenutúra – Ipoly–Duna

1/11

Most kezd csak divatba jönni az ipolyi kenutúra, pedig igazán vadregényes helyeken vezet a vízi út. Hajókkal biztosan nem találkozunk, a torkolatnál pedig vár minket a fövenyes part.

Fotó: Bartha Dorka - We Love Budapest

Prédikálószék

2/11

Címkék

Dömösről indulhatunk, sziklarengetegen keresztül juthatunk fel a csúcsára. Feltétlenül készítsünk be vizet a kulacsunkba, és ne hiányozzon a príma túrabakancs, esetleg a túrabot sem.

Fotó: Remete Barlang/Facebook

Remete barlang

3/11

Nem könnyű elérni, de amit itt látunk, meghökkentő és lenyűgöző: maga a fenséges Dunakanyar, háttérben a hegyekkel. Néha úgy tűnik, ma is halljuk az angyalok hárfázását.

Fotó: We Love Budapest

Rám-szakadék

4/11

Szinte kötelező penzum, de csak gyakorlott túrázóknak! A kirándulást kapaszkodók, láncok és létrák segítik. Sapkát és némi innivalót mindig vigyünk magunkkal!

Fotó: Göd/Wikipedia

Biciklitúra – Göd–Szob

5/11

Pattanjunk fel a bringára, és tekerjünk végig az ország egyik legszebb kerékpárútján! Jól karbantartott út vár, pihenőkkel, fürdőhelyekkel, kerékpárszervizekkel.

Fotó: Strázsa-hegy/Facebook

Strázsa-hegy

6/11

Itt találjuk a megye egyetlen látogatható barlangját. De érdemes bemenni a Kökörcsin Házba is, ahol a terület élővilágával foglalkozó kiállítást nézhetjük meg. A Kis-Strázsa-hegy tetején álló kilátóból pedig csodálatos panoráma tárul elénk.

Fotó: Balkányi László - We Love Budapest

Nagybörzsönyi kisvasút

7/11

Címkék

Nyolc kilométeren keresztül szeli át az erdőt Magyarország egyetlen csúcsfordítós vasútvonala Nagybörzsönytől Nagyirtásig. A nagybörzsönyi végállomáson hajtányozhatunk is egyet!

Fotó: Balkányi László - We Love Budapest

Motoros túra – Vác–Szentendre

8/11

Mindegy, honnan kezdjük, átlépjük a Dunát, és részt vehetünk a különféle motoros találkozókon. A két végpont között itt is Duna, ott is Duna, hiszen a Szentendrei-szigeten motorozhatunk. De az egész Dunakanyar nagy kedvence a motorosoknak.

Fotó: DunakanyarGo

Nagy-Hideg-hegy

9/11

A Nagy-Hideg-hegyre vezető utunkat páfrányok és csobogó víz hangja kísérik, de esős időben nagyon sáros. Innen vezet az út a Csóványosra, ahová kilátótornyot építettek.

Fotó: DunakanyarGo

Hajókirándulás – Budapest–Esztergom

10/11

Akár rövidebb, akár hosszabb hajóútra vágyunk, mindenre van lehetőség. Szárnyashajóval hasíthatunk, vagy élvezhetjük a dunai ringatózást, elég a menetrendet böngészni.

-

11/11

A cikk a DunakanyarGO -val közösen készült.

Hasonló tartalmak