szabadidő

szerkesztés

Természetes strandok a főváros közelében, ahol megmártózhatsz

Szerzők

  • We Love Budapest

2018. 08. 14. 16:41

Nincsenek közel, de igazából a Feneketlen és a Városligeti tó kivételével semmi sincs kényelmesen megközelíthető távolságban a budapestieknek. A teljesség igénye nélkül teszteltünk strandokat, arra az esetre, ha a klóros medencék nem lennének kielégítőek, és természetes vízre vágynánk.

Fotó: György Máté - We Love Budapest

Domonyvölgyi tó – D-Beach

1/9

Címkék

Gödöllőn és Máriabesnyőn áthaladva, Domonyvölgy és a Lázár Lovaspark felé kanyarodva csak egy homokos utcát kell végigkövetnünk, hogy megérkezzünk arra a strandra, amit csak akkor talál meg az ember, ha célirányosan keresi. Budapesttől 30-40 percre található kocsival, az Örs vezér teréről egyórás buszúttal érhető el a mediterrán hangulatban megálmodott homokos strand, ahol tengerparti hangulat köszönt minket.

A D-Beach egy horgásztóból alakult át részlegesen a környék meglepetésévé: indulásunkkor nem sejtettük, hogy pálmafával, homokos parttal, zenével, beach bárral (Feketeszakáll kalózbár) és gyékényes öltözőkkel találkozunk errefelé. A tengerparti hangulatot némileg rondítják a coca-colás, borsodis napernyők és az azúrkéknek nem nevezhető víz (kicsit habos, koszos, a túlfelén horgásznak), de a partszakaszon épülő homokvársor eltereli a figyelmet róla. A strandot imádják a gyerekek: nemcsak a homokozás miatt, hanem azért is, mert a víz sekély és langyos, és még játszótér is van a terepen. A büfékben mindent kapni, amit egy strandtól elvárunk, de újhullámos minőségre ne számítsunk. 17 óra után olcsóbb a jegy, munka után is ki lehet ugrani (8-ig van nyitva), és pozitívum, hogy van strandkönyvtár is.

Fotó: Bartha Dorka - We Love Budapest

Dunakeszi szabadstrand

2/9

Könnyű megközelíthetősége miatt is az egyik legpozitívabb meglepetést nyújtotta a Dunakeszin az idén nyárra tovább csinosítgatott, szépen kiépített szabadstrand. Komplett infrastruktúra és bójákkal körbekerített fürdőrész, zuhanyzók, büfék, modern játszótér várja az ideérkezőket, akik rögtön a sétány oldalán megtalálják a strandot. A kutyásoknak külön részt jelöltek ki, és van lehetőség kenu- vagy kajakbérlésre is. Kocsival és tömegközlekedéssel is könnyen megközelíthető, a vasútállomástól körülbelül másfél kilométert kell sétálni a Katonadomb mögötti partszakaszhoz. Viszont mivel a Dunáról van szó, a sodrás megköveteli a fürdőzők figyelmét.

Fotó: Olvasónk Felvétele

Gödi szabadstrandok és a Homoksziget

3/9

Tömegközlekedéssel szintén egyszerűen megközelíthető, ráadásul ingyenes strandot kínál Göd Duna-partja. Budapesttől félóra alatt busszal (Újpestről) vagy vonattal (a Nyugati pályaudvarról) érkezhetünk meg ide. Két strand található a Duna-parton, az alsó-és a felső-gödi, melyek közül az Alsó könnyebben elérhető a vasútállomástól. Körülbelül 2 kilométert kell sétálni, és máris a természet lágy ölén találjuk magunkat.

Homokos a part, gyakran kutyákat, és még lovakat is fürdetnek erre. A sekély holtágon át lehet sétálni az igazán egyedi hangulatú Homokszigetre, ami érintetlen és paradicsomi hangulatot áraszt, viszont ezzel jár az is, hogy nincs vécé sem, és az időjárástól függően bajos lehet a megközelítése is.

Fotó: Bartha Dorka - We Love Budapest

Pócsmegyeri Pázsit Tófürdő

4/9

Kicsit bonyolult eljutni Pócsmegyerre, de cserébe nyugalom és családias hangulat fogadja az embert. Akik Újpesten, Káposztásmegyeren laknak, és nem a Dunában szeretnének fürödni, azoknak jó választás lehet, de a tavat a belvárosból is megközelíthetjük 45 perc-1 óra alatt. A Szentendrei-szigeten található strandot Dunakesziről komppal közelíthetjük meg, amire a kocsit is fel lehet vinni. A tiszta vizű tó egésze körbe van kerítve, rendezett strandpartja néhol meredek, úgyhogy viszonylag kisebb területet lehet rendeltetésszerűen fürdőzésre használni. Ennek ellenére jól belátható, biztonságos terület, ami miatt kisgyerekes családoknak különösen ajánljuk.

Abszolút nyugodt, kevésbé zsúfolt strandnak találtuk, mezők és kis falu övezik, és büfé, elsősegélykabin, felújított vizesblokkok, vízibicikli és játszótér is rendelkezésre áll. Ha nem szeretnénk hajókázni, a budai oldalon a 11-es úton Tahitótfaluig elhaladva a Tahi hídon át érkezhetünk, ez egy kicsit hosszabb kitérő. Reggel 9-től este 7-ig van nyitva, a belépő 600 Ft.

Fotó: We Love Budapest

Veresegyházi tóstrand

5/9

Veresegyház 35 percnyi autóútra és 42 percnyi vonatútra fekszik a várostól (a vonatok a Nyugati pályaudvarból indulnak), a városka tóstrandja pedig a vasútállomástól tízperces sétával elérhető. A strand kicsi, de 1928 óta üzemel, a partját minden évben megtöltik friss homokkal, és a vízminőséget és természetközeliségét dicséri, hogy mikor épp senki nem fürdött az adott szakaszon, még halakat is megpillantottunk közvetlenül a part mellett. Vízilabdapálya, ugrálásra alkalmas stégek, hátrébb, a füves részen több büfé és étterem is rendelkezésre áll. A vizesblokkokra nem ártana a felújítás, de a belépő egyáltalán nem drága, a felnőttek 450 Ft-ért, gyerekek, diákok, nyugdíjasok 300 Ft-ért bemehetnek.

Fotó: A Tófürdő Fb Oldala

Gyömrői Tófürdő

6/9

7 kilométerrel a Budapest tábla után, a 31-es főúton haladva érkezünk el Gyömrőre. Az egyre fejlődő város egyik legnépszerűbb helye a Gyömrői tófürdő, mely helyén az 1800-as évek végén még gőztéglagyár és malom állt. A 20-as években, az egykori malom helyén feltörő víz alakított ki tavat, melyben Dr. Okolicsányi-Kuthy Dezső tüdőgyógyász, klimatológus a vízminőség-vizsgálatok után meglátta a lehetőséget: első virágkorában még vasútmegállót is létesítettek a tófürdő mellett, mára ezt felváltotta a parkoló. Új időszámítása 2004-ben kezdődött, mikor az elhanyagolt állapotban lévő tavat felfrissítették, infrastruktúrát építettek hozzá, hogy ismét élményteli turisztikai célponttá váljon, és a helyi lakosok is számolhassanak vele, mint szabadidős elfoglaltság.

A tóhoz érve a legszembetűnőbb a kis karibi hangulatú tóbár, ami az új éra szimbólumává vált. Egészen szürreális élmény itt koktélozni: Gyömrőn vagyunk, de a hangulat tengerparti. Emellett számos vendéglátópavilon, fagyis, lángosos, pecsenyés látja el a fürdőzőket, és az első hazai ingarendszerű wakeboardpályát is megtaláljuk a tavon, LakeBoard néven (érdemes előre pályát foglalni!). A teljes árú felnőtt strandbelépő 1000 forintba kerül, 16 óra után pedig 700 forint. Hétvégéken nagy lehet a tömeg, így jobb, ha már délelőtt foglalunk helyet magunknak.

Fotó: Bánkitó Fesztivál / Facebook

Bánki-tó

7/9

Bánkot már Nógrád megyében, 60 kilométerre találjuk a fővárostól. 2009 óta turisztikai szempontból a Bánkitó Fesztivál miatt került reflektorfénybe. Tengerszeme 7 hektáron terül el, első írásos feljegyzésben 1820-ban említették. Természetes állóvíz, melyet szerencsére megmentettek a 90-es évek vízminőségromlása után. Átlagos mélysége 4 méter körüli, hőmérséklete általában megegyezik a Balatonéval. Kis stégei és növényzete teszik vadregényessé, annak ellenére, hogy egyre több fejlesztés valósul meg partján: itt találjuk a Tó Wellness Hotelt és egy Kalandparkot is felhúztak a tó túloldalára. És nem a Bánkitó Fesztivál az egyetlen kultúresemény a partján: a tószínpad koncerteknek, moziesteknek is szuper helyszín.

Fürdeni csak a kijelölt strandrészen lehet: itt épített lépcsőkön ereszkedhetünk a kellemes, szerencsére nem túl iszapos vízbe. Június 1-jétől augusztus 31-ig tart nyitva a stand, a belépő a 2018-as szezonra 650 forint/fő/nap. Mérsékelt árfekvésű kis büfé (kötelező hekkel és lángossal), vízibicikli-kölcsönző tartozik a strandhoz. A pecások is nagyon kedvelik a stégekkel szegélyezett, tiszta vízű természetes tavat.

Fotó: We Love Budapest

Palatinus-tó

8/9

Címkék

Budapesttől 40 kilométernyire, egyórás autóútra találjuk a festői szépségű Palatinus-tavat. A természetes tó már Esztergom megyében, Dorog közvetlen közelében található. Környékén találunk több (fizetős) parkolót is. A horgászok ugyanúgy szeretik látogatni, mint a fürdőzők. A tó nagyobb része szabadstrandként működik, főleg az északi oldalon, ahol a nádasok által körülvett kis részeken bátran bele lehet menni a vízbe, és a keskeny füves parton leteríthetjük a plédet is. A déli oldal stégjei és horgászházai már több mint 50 éve a horgászoké.

Ha nem vagyunk annyira oda a nomád fürdőzésért, találunk egy fizetős strandot is, amelyet Esztergom 1974-ben alakított ki (a felnőtt belépő 550 Ft, gyerekbelépő 250 Ft, de akár búvár- és vitorlásbelépőt is vehetünk). Itt bóják jelzik, hol mélyül a víz, és egy csónakban vízimentő ügyel arra, hogy ne történhessen baj. A megfelelő vízminőséget igazoló papírt a strand bejáratánál megtaláljuk. A különösen tiszta vizű tó ideális vízisportokhoz is, és külön elkerítettek egy részt a búvárkodóknak. A helyi búvárklub önkéntesei egyébként minden évben megtisztítják a tavat a vízbe dobált szeméttől. A büfé elérhető a fizetős és a szabadstrand felől is, az átlagos magyar strandok kínálatát nyújtva.

Nekünk nagyon tetszett a Palatinus-tó, igazán élvezetes volt úgy úszkálni, hogy közben hegyeket látunk magunk körül. A víz pedig nem egyből mélyül, ezért akár a szabadstrand is ideális lehet kisgyerekekkel.

Fotó: We Love Budapest

Délegyházi tavak

9/9

Címkék

A fővárostól 27 kilométerre, forgalomtól függően 45-60 percnyi autózásra találjuk a tórendszert, amely nyolc víztározót is magában foglal. Több strand is található itt, köztük nudista, sőt, még lakatlan szigetek is. A legnagyobb strand a 5. tónál, a Nomád parton található, és egy felnőtt belépő 1000 Ft-ba kerül.

Mi a nyugat felől elérhető második tónál tértünk le egy szabadstrandra, amelynek kerítésén tábla figyelmeztetett arra,hogy „nem kijelölt fürdőhely, nem vizsgált vízminőség”. Mi úgy láttuk, még ha nem is kristálytiszta a víz, a fürdéshez megfelelő – nem mélyült olyan gyorsan, ahogy beleléptünk a vízbe, szétrebbentek körülöttünk a halak. A szemközti parton már magánnyaralókat lehetett látni privát strandrészekkel.

A kis, vízbe benyúló, nádassal és fákkal körülvett földnyelveken kellemesen el tudtuk szeparálni magunkat a többi fürdőzőtől. Árnyék is volt a fáknak köszönhetően. Ez volt a legnagyobb előnye a helynek: az óriási nyugalom, ahova az autózaj nem hallatszott be.

Hasonló tartalmak

Admin mode