Az egykori Tranzit Art Café már jó ideje bezárt, ez szomorú, amit most felülír egy jó hír: a Zsiráf a régi hagyományokat tiszteletben tartva felkarolta a helyszínt, és Zsiráf Tranzitként újra megnyitotta június közepén.

2004-ben nyitott és nagyjából 18 éven át működött a Kosztolányi Dezső tér ikonikus épületében, az 1963-ban felépült és a maga korában nagyon modernek számított, de mai szemmel nézve is elég menő, az egykori távolságibusz-pályaudvar váróterméből kialakított térben a Tranzit Art Café. Nemcsak egy egyszerű kávézó volt, hanem annál sokkal több: közösségi tér, kulturális helyszín, kiállítótér. A sokak kedvencének számító helyszín aztán 2022-ben befejezte működését, és azóta üresen, bezárva állt ott. Arra, hogy egyszer majd újra kinyit, alig volt remény. Aztán láss csodát: idén nyáron a Zsiráf – harmadik helyükként a városban, a Zsiráf Pest és a Zsiráf Buda után – felkarolta a helyszínt, és Zsiráf Tranzit néven újra megnyitotta. A régi-új hely így június 14. óta ismét látogatható.

Bár épp az idei labdarúgó-Európa-bajnokság első meccsével egy napon nyitott meg a Zsiráf Tranzit, azért elsősorban nem egy meccsnézős sportbárként gondolta magát újra, hanem a Tranzit Art Café hagyományait ápolóként. Vagyis ahogy a régi helyen is fontos szerep jutott a kultúrának, a kiállításoknak, ebben sem lesz másképp, jelenleg is fut egy tárlat a bő két hete megnyitott helyen. A nagy, általános cél pedig ugyanaz maradt, mint volt: közösséget építeni és összetartani. Ehhez pedig nincs is másra szükség, mint kellemes környezetre meg finom enni- és innivalókra.

A Zsiráf Tranzit belső része mellett egy hangulatos terasz is várja a vendégeket, ahol este 10-ig ücsöröghetünk, beszélgethetünk, nevethetünk a szélben és a napsütésben, amit aztán bent folytathatunk, mert a hely 11-kor bezár. A tekintélyes italkínálat mellé szimpatikus ételkínálat is társul: levesek, saláták és különféle desszertek, de a konyha zászlóshajója a már látványra is finom nápolyi pizza, amit természetesen helyben sütnek (hol máshol?), és a marinarától (2350 Ft) a mortadella e pistacchióig (4250 Ft) terjed a skála. 

Bár a Zsiráf Tranzit még fiatal hely, bármi lehet belőle, de több érvünk is van amellett, hogy gyorsan bepörög. Egyfelől ott van a régi Tranzit Art Café legendája, fájó hiánya, amit abszolút enyhít, hogy jó nagy részben annak régi szellemében nyitott meg az új hely. Aztán a Zsiráf maga is garancia a sikerre, hisz mind a pesti, mind a (másik) budai helyük jól pörög, közkedvelt, népszerű. Végül, de nem utolsósorban pedig ott a Bartók Béla út feltámadása, sok-sok új helye, melyek mindegyike jól pörög, és ennek pozitív hatása biztosan elér a Móricz Zsigmond körtéren túlra, a Kosztolányi Dezső térig is. 

Elérhetőségek

Zsiráf Tranzit

1114 Budapest, Kosztolányi Dezső tér / Bukarest utca

(Borítókép: Zsiráf Tranzit)

Címkék