Idén is számtalan fejlesztés történt a városban, és akármerre jártunk, felállványozott épületet vagy építési darut mindig láttunk. Az energiaválság és az infláció miatt rengeteg hely bezárt, az építkezések lassabban haladnak, és az ünnepekre is szolidabban hangolódunk, mint máskor, de még így is szép számmal akadnak átadott épületek és közterek, annak ellenére, hogy több beruházásra nyáron kormányzati stopot jelentettek be. A Várnegyedben zajló munkálatokra ez nem vonatkozik, így őszre már élesen kirajzolódott a terület új arculata, és a budai látkép egy toronnyal is gazdagodott, míg a Városligetben elkészült az új Néprajzi Múzeum. Nagyberuházások ide vagy oda, Budapesten idén is a zöldfejlesztéseken, a közterek és a közlekedési csomópontok megújításán volt a hangsúly, így végre elkészült a Blaha Lujza tér.

Év elején hosszan szemléztük, milyen fejlesztésekkel leszünk gazdagabbak, és bár akkor is megírtuk, hogy idén tényleg elkészül a Blaha Lujza tér és a Drechsler-palota, valahogy mégis kételkedtünk a megvalósulásukban. Félig-meddig tévedtünk, ugyanis a Blaha felújítása december közepére befejeződött, így már egy rendezett téren gyalogolhatunk át. Ha a volt Balettintézet rekonstrukciója nem is, viszont olyan, régóta húzódó projektek készültek el, mint az Operaház, a Néprajzi Múzeum új épülete vagy a Lánchíd megújult útpályája. A 3-as metró végeláthatatlan felújítása is haladt, idén 3 megújult állomást is átadtak, és ha már közlekedés: év elején bejelentették, hogy a pesti alsó rakpart déli része is zöldebb és gyalogosbarát lesz. Hogy ez a gyakorlatban milyen is lesz, azt nyáron kipróbálhattuk, amikor megnyílt előttünk a Budai Alsó.

Minden, ami közlekedés

Ahogy tavaly, úgy idén is a legtöbb változás a közlekedés terén történt – legyen szó metróvonalról, bicikliutakról, gyalogosbarát átalakításokról, pályaudvarról vagy a közlekedés tereiről. A Blaha Lujza tér megújítására vártunk talán a legtöbbet, és alig hisszük el, hogy idén valóban elkészült a tér, amin ma már 1000 négyzetméternyi zöldfelület van, így a lepukkant környezet helyett egy rendezett, székekkel, fákkal, cserjékkel és évelő növényekkel teli tér fogad minket. Aprócska változás, de a mindennapi rohanást egy picit kedvesebbé teszik a Batthyány tér színes felfestései, növény- és virágszigetei.

Megújult és új nevet is kapott a Jókai tér is, ami A magyar irodalom tereként várja az arra járókat, akik tavasztól őszig úgy érezhetik magukat, mintha egy virágoskertben ücsörögnének. A megújult téren padok, pergolás pihenő, irodalmi idézetek, ivókút, nyilvános WC és rengeteg virág is helyet kapott. Ferencváros valamikori legfontosabb kulturális és közigazgatási pontja, a Bakáts tér megújításánál is a zöldfelület növelésén volt a hangsúly. Annak ellenére, hogy a térkő nem hiányozhat az elkészült munkáról – bár egy tér esetében nehéz elképzelni az összefüggő pázsitot –, egy kikapcsolódásra is alkalmas zöld közösségi tér jött létre, ahová még sakk- és malomasztalt is kihelyeztek.

Óbuda legforgalmasabb csomópontjának rendezése is elkezdődött idén, a Szentlélek téri régi pavilonokat elbontották, helyükön egy modern üzletsort állítottak fel. Megkezdték idén a Hild tér felújítását is, ahol a munkálatok leginkább a veszélyessé vált játszóteret érintik, de a környezetet is újjávarázsolják. A Lánchíd felújítása is újabb szakaszba lépett: helyreállították a Clark Ádám tér körforgalmát, illetve átadták a híd megújult útpályáját, így már átmehetünk rajta busszal, biciklivel, motorral és taxival is, de az ideiglenes forgalmi rend szerint a személy- és egyéb gépjárművel közlekedők, valamint a gyalogosok még nem mehetnek fel a hídra.

Építési engedélyt kapott idén a Galvani híd, és átadták a Déli vasúti összekötőhidat. Bejelentették a pesti alsó rakpart déli részének megújítását is, melynek köszönhetően zöldebb és gyalogosbarátabb lesz a Salkaházi Sára rakpart és a Közraktár utca közötti szakasz, de a Margit körút zöldítésébe is belekezdenek. Megjelentek idén az Ecseri úti metrómegálló és felszíni rendezés látványtervei, és átadták a 3-as metró Kálvin tér, Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák megállóit. A város egyik legelavultabb vasútállomása, a Rákospalota-Újpest vasútállomás megújításához is megjelentek a koncepciótervek, ahogy a Déli Körvasút mentén épülő Újbudai zöldfolyósó tájépítészeti tanulmányterveit is bemutatták idén januárban – a kialakítással azonban leghamarabb 2027 után kezdenek majd foglalkozni.

Befejeződött a Déri Miksa utca felújítása: a Rákóczi tér és a Fecske utca közötti szakaszon sétálóutcává vált, valamint fákat, cserjéket és virágokat is telepítettek. Elkezdődött a Szeszgyár utca rendezése is: megtisztították a területet, létrejött egy közösségi kert, és a tervek szerint egy gyalogoszónát is kialakítanak. A Nyugati pályaudvar felújítása is szépen halad, befejezték a Márványcsarnok és a Ceglédi folyosó felújítását, ráadásul idén kihirdették a pályaudvar és a környezetének megújítására kiírt tervpályázat győzteseit is. A Grimshaw Architects tervei alapján egy háromszintes, részben föld alá süllyesztett, modern pályaudvarként születik újjá a Nyugati.

Minden, ami zöld

Még mindig kitart az a tendencia, hogy jobban figyelünk a zöldfelületek fejlesztésére, és a környezetvédelem is nagyobb hangsúlyt kap, úgyhogy idén is számtalan zöldfejlesztés készült el. A Bástya utcai valamikori építési terület helyén tavasszal elkészült egy izgalmas park, ahol nemcsak 846 négyzetméter zöldfelület, de kilátópont, gyilokjáró és játszótér is van, sőt, a pesti városfal itt látható a legnagyobb hosszúságban. A XIII. kerületben ipari rendezővágányok helyén nyílt meg a Vizafogó ökopark, ami idén Budapest Építészeti Nívódíját is elnyerte, hiszen rozsdaövezetből és beépítésre szánt területből jött létre a növényekkel teli oázis, ahol egy mesterséges tavat is kialakítottak.

Elindult idén a Radó Dezső Terv megvalósítása is, ami Budapest Zöldinfrastruktúra Fejlesztési és Fenntartási Akcióterve (ZIFFA), ennek részeként készült el idén az óbudai Pünkösdfürdő park. A gyepes gátoldalt fákkal, cserjékkel és évelőkkel ültették tele, de a Főkert csapata különféle sportpályákat, tanösvényeket és pétanque-pályát is kialakított. Megnyílt a Máriaremetei Közösségi Liget, és a Széna téren is készült egy új emlékpark, ahol vízjáték, új közvilágítási rendszer, térfigyelők és köztéri wifirendszert is kiépítettek, valamint akadálymentesítették a közlekedést.

Kiírták idén a Népliget megújításáról szóló tájépítészeti ötletpályázatot is, úgyhogy reméljük, 2023-ban már láthatunk látványterveket arról, milyen lesz a park klímabarát, ökologikus megújítása. Idén lezárult a Városháza park fejlesztéséről szóló pályázat is, úgyhogy végre látványterveken is láthatjuk, milyen lesz majd a megújuló, növényekkel és gyeppel teli park. Budapest első közparkja, a Városmajor megújításáról szóló tájépítészeti tervpályázaton is eredményt hirdettek, és a látványtervek alapján szuper, pihenésre alkalmas hely lesz belőle tóval, patakkal, ligetes tisztással és kis tanösvénnyel.

Bejelentették, hogy egy rehabilitációs tervet hoznak létre a Merzse-mocsár megmentésére, illetve a csepeli régi ifjúsági tábor helyén egy családbarát szabadidőközpont létrehozásáról indult meg a tervezés. Elkészültek a tervek a Déli Körvasút mentén épülő Újbudai zöldfolyosóról, és bejelentették, hogy egy Budát átszelő zöldkorridort hoznak létre a Városmajortól a Gellért-hegyi közparkig. A Normafán idén megtörtént a lombkoronasétány alapozása a volt Sport Hotel korábban elzárt területén, a pesti oldalon pedig a Főkert munkatársai több tanösvényt is felújítottak.

Minden, ami gigaberuházás

Ezek azok a fejlesztések, amik már olyan szintű változásokat hoznak, hogy a városkép is erősen megváltozik tőlük. Van, amelyik beruházás rengeteg pozitív hozadékkal jár, és vannak azok, amelyeket nehezen fogad el a közvélemény – a fővárosi gigaberuházások nagy része ebbe a típusba tartozik. Budapesten jelenleg hatalmas beruházás építése zajlik: Várnegyed, Városliget, Corvin-negyed, Budapest Déli Városkapu és BudaPart, és noha jó pár elemet átadtak már belőlük, ezek a fejlesztések jövőre is bőven tartogatnak majd aktualitást. A Corvin-negyed több mint másfél évtizede tartó rehabilitációja egyre közelebb kerül a befejezéshez. A Corvin Sétány utolsó lakóháza, a Grand Corvin idén elkészült, így már csak az azt körbevevő negyed megújítása zajlik. A sétány fejlesztése során 22 hektár terület újult meg.

Bár nem adtak át elkészült épületet, mégis látványos szakaszba értek a Várnegyedben zajló építkezések, szerkezetkész lett a József főhercegi palota, a Vöröskereszt Egylet székháza – itt már a belső munkálatok zajlanak – és a Honvéd Főparancsnokság és a Pénzügyminisztérium épülete is. A Nemzeti Hauszmann Program részeként nemcsak a régenvolt épületeket rekonstruálják, de a kerteket is, így a Stöckl-lépcső mögött, a várfalnál létrejött egy eldugott, hangulatos kis kert. A Török kert pont ott van, ahol az Oszmán Birodalom idején a török városrész egy része is húzódott.

Befejeződött Karakas pasa tornyának renoválása, valamint elkészült a Csikós-udvart és a Hunyadi-udvart összekötő rámpa is. A Hunyadi-udvarban nemrég adtak át egy látogatóközpontot, ahol a Budavári Palota rekonstrukciójának látványterveit és az épületegyüttes 3D-s makettjét is. A palota átfogó rekonstrukciója során az eredeti, századfordulós állapotokat állítják vissza, ez alapján szépül meg a Bálterem, a Buffet-galéria, a Habsburg-terem és a Trónterem, valamint a régi kupoláját is visszakapja.

A Liget Budapest Projekt legalább olyan ambivalens érzéseket vált ki sokakból, mint a Várnegyed-beli visszaépítések, ugyanakkor azt senki nem tagadhatja, hogy az elmúlt években egy rendezettebb Városligettel lettünk gazdagabbak. Elkészült a Néprajzi Múzeum régóta várt új épülete, és egyelőre úgy néz ki, hogy a projekt többi eleme nem fog megépülni, ezzel a park megmarad parknak. A múzeumban 7000 négyzetméternyi kiállítótér fogadja a látogatót, a homlokzatán nagyjából félmillió pixelből álló fém rácsháló van, az épület leglátványosabb része pedig a 7300 nm² parkfelület, amire felsétálva még a budai hegyeket is látni. Tavasszal egy új kilátót is átadtak a Városligetben: a Mimóza-dombon lévő Ballon-kilátó a magasba emelkedik, így 150 méteres magasságból csodálhatjuk meg a Ligetet és a várost.

A Budapest Déli Városkapu-beruházás keretében épül a nemzetközi sportesemények helyszínéül szolgáló Nemzeti Atlétikai Stadion, ami elérte a legmagasabb pontját, és elkészült az aréna szomszédságában a gyalogos- és kerékpároshíd is, ami a Csepel-sziget csúcsán lévő edzőközpontot és a stadiont köti össze egymással. 

Budapest új városnegyede, a BudaPart sem lóghat ki a gigaberuházások sorából, ahol idén rengeteg közösségi teret és közparkot fejlesztettek, illetve elkészült az 5. lakóépület is. Nem a BudaPart része, de közvetlen szomszéd a Lágymányosi-öbölben felépült MOL Campus, ami 143 méteres tornyával az ország első felhőkarcolója. Hogy a toronyra mennyire volt szükség, azt mindenki döntse el maga, viszont az új irodaház 2500 dolgozó munkahelye lesz, és tele van high-tech megoldásokkal.

Minden, ami műemléki rekonstrukció

Az egyik legjobban várt épület volt idén az Operaház, hiszen öt évig tartó felújítás után végre újra beléphettünk Budapest egyik legszebb épületébe. Az Ybl Miklós tervezte neoreneszánsz épület rekonstrukciója a ZDA–Zoboki Építésziroda tervei alapján készült, és modernizálták a belső teret, megújult a színpadtechnika, valamint megtisztították a homlokzatot és újrabádogozták a tetőt is. Március 15-én megnyílt a Pénzmúzeum a Széll Kálmán tér fölé magasodó Postapalotában, melynek bástyaszerű tornyára még egy kilátót is terveztek.

Halad a Blaha Lujza téren a Corvin Áruház felújítása, a Somogyi Béla utcai homlokzatról már lekerült az állványzat, és már látszik, milyen lesz az eredeti állapotába visszaállított épület, amelyben irodákat, üzleteket és vendéglátóhelyeket alakítanak ki. Bár év elején még arról szóltak a hírek, hogy idén átadják a megújult Drechsler-palotát, a befejezésre még várni kell, ám a szintén az Andrássy úton álló Haggenmacher-palota rekonstrukciója és átalakítása elkészült, így a neoreneszánsz bérpalotában ma már elegáns hotel működik.

Megnyílt a Magyar Építészeti Múzeum kiállítótere a Bajza utcai Walter Rózsi-villábanami nem egy historikus épület, hanem egy világszínvonalú Bauhaus stílusú villa. A Fischer József és Pécsi Eszter tervezte épület azért is különleges, mert Magyarországon ez az első nyilvánosan látogatható modernista villa. Elkezdődött idén a Petőfi Irodalmi Múzeumnak otthont adó Károlyi-palota felújítása is, ahol 2023 januárjától új kiállító- és közönségforgalmi terek várják majd a látogatókat.

Befejeződött a Kútvölgyi Kórház lepukkant tornyának teljes homlokzatfelújítása és az energetikai korszerűsítése, és a Bethesda Gyermekkórház fejlesztéséhez is elkészültek a tervek. Jelenleg is zajlik a Sándor Károly Labdarúgó Akadémia új utánpótlás-nevelési központjának építése a volt Józsefvárosi pályaudvaron, míg a Kelenföldi Indóház épületének felújítása a beruházási stop miatt tolódik. A felfüggesztett beruházásokat elvileg 2025–2026 folyamán újraindítják, így reméljük, hogy a régi állomásból majd valóban a Közlekedési Múzeumnak a magyar vasút történetét feldolgozó kiállítótere lehet. A rozsdaövezeti fejlesztésekhez kapcsolódva jelentették be év elején a volt Láng Gépgyár területének megújulását, ahol egy környezettudatos városnegyedet alakítanak ki, kéthektáros zöldparkkal, lakóépületekkel, irodaházakkal és hotelekkel. 

Fejlesztésekből, tervekből, megvalósult, legmagasabb pontot és alapkőletételt megélt projektekből idén sem volt hiány, ahogy a jó példákból és a szuper kísérletekből sem. Utóbbiakhoz tartozik a Budai Alsó megnyitása, amelynek köszönhetően nagyjából egy hónapig piknikezhettünk, lazulhattunk és sétálhattunk a budai alsó rakpart Halász utca és Döbrentei tér közötti szakaszán. Sőt, év elején városszerte találkozhattunk aranyszínű textillel bevont épületekkel, ami annyira rejtélyesnek tűnt, hogy lázban tartotta a budapestieket. A rejtély hamar megoldódott, és kiderült, hogy valójában több rossz állapotú palota felújításáról van szó, mi pedig már nagyon várjuk, hogy több részletet lássunk a Dreher-palota, a Mocsányi-palota és a Kincsem-palota rekonstrukciójáról.

Jó hír a hosszú, összegző cikkek szerelmeseinek, hogy 2023 elején érkezünk a várható fejlesztéseket és átalakulásokat szemléző anyagunkkal. 

Címkék