Régóta vártuk, hogy megújuljon az évek során egyre elhanyagoltabb, koszosabb és autókkal telibb Bakáts tér, ezért is örültünk nagyon, amikor tavaly kiderült, hogy a korábban belengetett térkőmánia helyett itt bizony fák, cserjék és növények lesznek. Ferencváros legfontosabb tere végre megújult, és nyolcszor több zöldfelület, mikromobilitási pontok, ivókutak és rengeteg pad van rajta.

Már évekkel ezelőtt felmerült a Bakáts tér felújításának ötlete, de míg korábban egy szökőkúttal és térkővel teli dísztér volt a koncepció, addig tavaly az önkormányzat és a lakosság közösen átgyúrta a terveket, és így lett belőle egy kikapcsolódásra alkalmas, zöldebb közösségi tér. Persze most tél van, így zöld lombokat és ágyásokat nem fogunk látni, arra várni kell még pár hónapot, de a pozitív változás már így is érzékelhető.

A Bakáts tér eddig is Ferencváros legfontosabb kulturális és közigazgatási központja volt, csak úgy pezsgett rajta az élet, de biztosak vagyunk benne, hogy a sok új fa – a számok szerelmeseinek mondjuk, hogy 29-cel több, mit azelőtt –, a virágágyások és a füves területek között még mozgalmasabbá válik az egész. Nyári meleg napokon pedig jó lesz ide megérkezni a betontengerből, úgyhogy aki még mindig nem érti, mi ez a zöldreneszánsz Budapesten, az a hűs árnyat adó fák alatt érezni fogja, hogy a zöldszigetek mennyit javítanak a beépített területek élhetőségén. Emlékezzünk csak vissza az iskolai évzárókra, ahol mindig kidőlt valaki a tűző napon tartott ünnepségeken, mert növények helyett térkő és beton volt körülöttünk.

Az Ybl Miklós által tervezett Assisi Szent Ferenc-templom felújítása még javában tart, de ez egyáltalán nem zavar bele a megújult tér felfedezésébe. A Bakáts téren sétálgatva elsőre az tűnik fel, mennyire szellős lett az egész, és nem keringenek körülöttünk az autók, lévén hogy az átmenő forgalom elől lezárták a Ráday utcát és a Knézich utcát a Tompa utcával összekötő szakaszt.

A templom előtti gyalogosterület az ücsörgés mellett a tervek szerint különféle rendezvényeknek is otthont adhat, sőt egy ideiglenes színpad is elfér rajta. Érdemes a lábunk elé is nézni, mert nagyon szép díszburkolatot kapott a tér, nekünk viszont ennél eggyel jobban bejön a járdákat borító halszálkás díszkő, kicsit olyan érzésünk támad tőle, mintha egy északi városban sétálnánk.

A fákon és a növényeken túl egyébként kutyaitatóval kiegészített ivókút, MOL Bubi gyűjtőállomás és mikromobilitási pont (a világoszölddel jelölt területen bárki ott hagyhatja a rollerjét és a biciklijét, az egyes közlekedési eszközöket pedig piktogramok jelölik), rengeteg pad, sőt sakk- és malomasztal is helyet kapott a téren.  

Címkék