A cél pedig a lehető legnagyobb zöldfelület kialakítása, a főbb gyalogos és kerékpáros közlekedési irányok megtartása, az akadálymentesítés, valamint kerékpártárolók, új közvilágítási rendszer, térfigyelő rendszer és köztéri wifirendszer kiépítése volt.

Tavaly ilyenkor, 2021. október 23-án helyezte el a Főváros és a II. kerület az időkapszulát a Széna téren, melyet 2022. október 22-én adnak át. A cél pedig a lehető legnagyobb zöldfelület kialakítása, a főbb gyalogos és kerékpáros közlekedési irányok megtartása, az akadálymentesítés, valamint kerékpártárolók, új közvilágítási rendszer, térfigyelő rendszer és köztéri wifirendszer kiépítése volt. 

Az egykori Volánbusz-pályaudvar helyén új köztéri elemként mostantól megjelenik a városfalat idéző installáció, egy vízjáték – amely 10 óra 23 perctől 11 óra 4 percig és 19.56-tól 13 percen át nemzeti színekben világít majd –, utcabútorok kerültek a térre, és esztétikusabbá váltak a metró szellőzői.

A Széna téri emlékpark két új szobornak ad otthont: Szenes Hanna szobrának, mely Fáskerti Zsófia alkotása, és az Ötvenhatos emlékműnek, melyet a hatdé művészcsoport készített. 

A téren helyet kapott három darab kronoszkóp, melyeken át a tér adott pontjairól visszatekinthetünk az időben, és a Fortepan fotói által láthatjuk, hogyan mutatott a tér az 1930-as években, az 1945-ös ostrom idején és 1956-ban, a forradalom napjaiban.

A téren helyet kapott három darab kronoszkóp, melyeken át a tér adott pontjairól visszatekinthetünk az időben, és a Fortepan fotói által láthatjuk, hogyan mutatott a tér az 1930-as években, az 1945-ös ostrom idején és 1956-ban, a forradalom napjaiban.

Az úgynevezett emlékek útvesztőjét pedig négy vers alkotja: Bereményi Géza: Széna tér; Térey János: A városi hadviselés gyakorlata; Márai Sándor: Mennyből az angyal és Szenes Hanna: Meghalni című műveinek szövege egyedi kivitelezésű térkőburkolaton jelennek meg. A Széna tér megújítása során fontos szempont volt, hogy valamennyi közlekedő kényelmesen áthaladhasson a téren, de emellett találunk padokat, székeket és ülőkavicsokat is, ha valaki szeretne megpihenni. 

A téren 12 hulladékgyűjtő és 3 kutyaürülékgyűjtő kap helyet, a 32 darab új közvilágítási oszlopból négy darab rendelkezik wifi hotspottal, három darab USB-töltővel, egy vészjelzővel, három UV jelzővel és hatot szereltek fel térfigyelő kamerával.

A zöldfelületet illetően összesen 68 fát ültettek, köztük kocsányos tölgyeket, fehér-tarka levelű mezei juhart, himalájai nyírt, duplatörzsű közönséges nyírt, „tűzmadár” típusú perzsa varázsfát, így a téren az eredetileg meglévő 1737 m2-es zöldfelület 2674 m2-re nőtt. A kivitelezés során fellelt régi Szent János kórház régészeti maradványait a helyszínen állítják majd ki Dévényi Tamás építész koncepciója alapján.

A tervek akadálymentesítési szempontok figyelembevételével készültek. A Fonalgerilláknak köszönhetően egy horgolt oszlopot is láthatunk a körút mellett, ezen visszaköszön a megújuló Széna téri emlékpark több eleme, motívuma. A Széna tér ünnepélyes átadójára október 22-én, szombaton 11 órakor kerül sor, bővebb információk ezen a linken találhatóak.

Címkék