Gasztró
Ezek a helyek nyíltak 2018 első harmadában
Fotó : Szabó Gábor / WLB
buddies burger, hamgurger, burger, sültkrumpli, sör

Senki sem pihent az év első harmadában, számos új hellyel bővült Budapest. Most azokat mutatjuk be, melyeket már mi is meglátogattunk, legyen az palacsintába tekert pörkölt, vegán pizzázó, férfias sportkocsma, a város legkisebb kávézója vagy neonfényben pompázó ázsiai ételbár.

Úgy döntöttünk, hogy amellett, hogy felsoroljuk az összes olyan helyet, ahol már jártunk a nyitást követően, szerkesztőségi szinten, közösen átbeszélve mostantól mindig listázunk közülük 10 olyan helyet, kategóriától függetlenül, ami hamar kedvencünkké vált, és a legjobb szívvel ajánljuk őket. 2018 első harmadában tehát így alakulnak a tuti tippjeink:

 

  • Biang Bisztró
  • Leila’s Authentic Lebanese Kitchen
  • Neked csak Dezső
  • Alma Nomad Bakery
  • Cafe Stand Gutenberg
  • Papitos
  • Big Soup Ramen House
  • Dagoba Bistro
  • Ngon
  • Buddies Burger

 

Éttermek, bisztrók Kávézók, cukrászdák, pékségek Street food helyek Bárok, szórakozóhelyek

Éttermek, bisztrók

A “budai fiúk” immár negyedik helye az Ez is Budai hétvégén reggelivel is, hétköznap laza és ízes ebédekkel és vacsorákkal vár. Az Impostor a Vitkovics Mihály utcába költözött, neonfényben kanalazhatjuk a rament, curryket, vagy haraphatunk a malaccsászáros baókba, amelyek mellé koktélozni is javallott.

Fotó: Szabó Gábor / WLB

Igazi férfias játszótér a Rocky’s, melyet sportbisztróként aposztrofálnánk. Eddig még nem volt kifejezetten racklette-re szakosodott helye a városnak, de a Holló és Róka valóra váltotta a sajtrajongók legvadabb álmait. Ebédeltet a VIII. kerület Dagobája, ami üde, átgondolt, mégis nagyon házias és szerethető konyhát visz.

Fotó: Mudra László / We Love Budapest

Sokan emlékszünk még a Matrjoskára, ami most vegán bisztróként éledt újra és eddig sok a pozitív visszajelzés, a sok elégedett vendég. Nagyot szólt Wang mester Biang Bisztrójának nyitása is, azóta sok esetben sorban állás előzi meg a kínai bisztrós élményt.

Fotó: Csudai Sándor / We Love Budapest

A Kőbányai úton, egy szupermarketre épülve az Ngon a vietnami és a thai ételeket ötvözi, könnyed bisztróhangulatban. Libanoni ízek, a város egyik legjobb humusza, nagyszerű fűszerek és szívélyes vendéglátás a Leila’s Authentic Lebanese Cuisine hívószavai.

Fotó: Polyák Attila / WLB

Kávézók, cukrászdák, pékségek

Ha azt hinnénk, a street food helyekből nyílik mindig a legtöbb, tévedünk, mert a kicsi és még kisebb kávézók vannak többségben, amilyen például a Coffee Stand Gutenberg is, ami bizonyára a város legapróbb kávémérője. Érdekes koncepcióval rukkoltak elő a Filtery-vel is: a Lónyai utca kávézó-teázója, ahogy neve is mutatja, filterkávét kínál, viszont épp annyira “szakmáznak” amennyi még belefér. Azért inkább kávégeekeknek ajánljuk.

Fotó: Mudra László / We Love Budapest

A Dembinszky utcában nyitott meg a Teavoultion Tea Room & Shop, ahol oolongtól a matcháig minden különlegességet megtalálhatunk. By Beans Coffee néven fut a Belvárosi Piac legújabb egysége: a kiváló kávék mellé rétest kínálnak és a forró csokijuk is szuper. Kijárt már a Wesselényi/Klauzál utcáknak egy hangulatos és szerethető kávézó: ez lett a Dorado, amit egy spanyol-magyar pár üzemeltet. Gasztrokávézónak vallja magát az újbudai Gatto Macchiato, ahol szendvicstől a pizzán át, egészen a tiramisùig juthatunk.

Fotó: Csudai Sándor / WLB

Még mindig Budán, a Batthyány térnél találjuk a Huculkát, ami Kárpát-alja ízeire sepcializálódott és szláv süteményeket is árul. Webshop és catering volt a fő fókusz, de márciusban saját kis kávézót is nyitottak az On the Way Coffee-sok is. Multifunkciós tér, de kávézónak is helyet ad a Maminti Kuckó, mely Pékműhelyes pékáruval és Chouchou sütikkel várja a mamákat és a babákat is, bababarát hely lévén.

Fotó: Csudai Sándor / WLB

 

Két waffeles helyet is üdvözölhetünk az újoncok között: a VII. kerületben a Waffle Dog árul különlegességeket, unikornisos, cukros álmokat, míg a Ráday utca Waffle&Love-ja a most divatos, “buborékos” gofrira esküszik. 

Fotó: Csudai Sándor / WLB

Mesés kis pékség-kávézó az Alma Nomad Bakery, ahol a sztenderd veknik, sütemények helyett igazán különleges, rusztikus finomságokkal találkozhatunk. 

Alma Nomad BakeryFotó: Csudai Sándor / WLB

Street food helyek

Elsőre bizarrnak tűnhetett az ötlet, amit a két street foodban utazó figura kitalált: pörkölteket árulnak, palacsintatésztába álmodott köretekbe csavarva. Az Arany János utcai metró Pörizője azonban igazi közönségkedvenc lett. Ha már tekert forma, akkor a Corvin-negyedben található SushiRoll-ra is sokan felkapták a fejüket, hiszen elérhető áron kínálják a norilapban nyugvó japán fogást.

Fotó: Polyák Attila / WLB

Két új mexikóival is erősített a város: az egyik szintén az Arany János utcai metrónál elérhető: a Papitos, ami hiába apró, annál autentikusabb és ízletesebb náluk minden. A tacó-tól a burritóig. A budafoki út a Los Batos Taqueriával bővült.

Fotó: Hirling Bálint / WLB

A Palotanegyed szeretett olasza, az Al dente egy street foodos kisebb egységgel erősít, ahol gyorsan és valódi olasz hangulatban fogyaszthatjuk nemcsak a pizzát és pastát, de egytálételeket és komolyabb húsokat is. A ZING-esek új fejlesztése a szendvicsekkel foglalkozó Crudomely levesekre és szendvicsekre szakosodott. Ha már szendvics, akkor burger-fronton egy régi-új szereplő jelent meg a Blaha Lujza térhez közel. A Buddies burgerei nagyon korrektek, van bennük fantázia. 

Fotó: Szabó Gábor / WLB

Ázsiai fronton megint széles az új választék: a Don Doko Don japán egytálételekkel foglalkozik. Eddig is megtaláltuk a Banh Mi szendvicsezőt a Dob utcában, de a Wesselényiben egy új, tágasabb és immár nagyobb választékkal bíró egységet nyitottak. Teljesen friss, ám egy induló franchise első tagja a Big Soup, mely japán leveseket, tésztabatyukat, rizses ételeket kínál, meglepő módon a Keleti pályaudvar szomszédságában. 

 

Fotó: Forgács Zsuzsi / WLB

Bárok, szórakozóhelyek

Kisüzemi sör vonalon sem volt megállás: a Neked Csak Dezső elköltözött, a Rákóczi útra és egy tágas, 150-170 fős üzletben, egyszerre 32 sört tartanak csapon, ami nem kis teljesítmény. Az Astoria másik oldala is kapott egy malátabárt, ez a Beer Brothers. A Fehér Nyúl saját taproomot rendezett be a Soroksári úton, mely egyelőre csak hétvégén üzemel, viszont annál izgalmasabb lokációja és az indusztriális környezet miatt.

Fotó: Szabó Gábor / WLB

Elhivatottság és szenvedély keltette életre a Kilinikát, az Újlipótvárosban, ahol jelenleg még nagy a hiány az igényes kultúrkocsmákból – a srácok betapasztották ezt az űrt. Szórakozóhelyek nyitásáról számolunk be a legritkábban, de új underground helyet üdvözölhetünk, Ambient néven, ami kicsit hajaz az egykori Cökxpon Ambient-re.