Egyre nehezebb olyan fogást mondani, amit még nem kóstoltunk itthon vagy amire nem specializálódott még egyetlen fővárosi hely sem. Időnként mégis sikerül: a svájci hegységek jellegzetes étele, az olvasztottsajt-rajongók Szent Grálja bevette a Ráday utcát; a Holló És Róka pedig bizonyára sokak kedvenc új helyévé avanzsált.

Gasztronómiai szempontból úgy látszik, 2018 első negyede – többek közt – a Kálvin térkörnyékéről szólt: itt nyitott újra, immár vegán street foodos helyként a Matrjoska, erre lett először donburizó a fővárosban a DON DOKO DON jóvoltából és a Coffe Stand Gutenberg alapítói is a közelben indították el saját brew bárjukat, a Filtery-t. A trend pedig a jelek szerint áprilisban is folytatódik: Greilich Attila, a lousianai cajun és kreol konyhát Budapesten is meghonosító Soul Food séfje és Nagy Győző, a tavaly bezártSzomszéd bár egyik tulajdonosa a Ráday utcában megnyitották Budapest első raclette-ezőjét, a Holló És Rókát.

De mi is az a raclette? Ha nagyon egyszerűen szeretnénk fogalmazni, tört burgonya vagy kézműves kenyér olvasztott sajttal a tetején, de valójában sokkal több ennél. A francia „racler” (azaz kaparni) igéből kifejlődött szó egy félkemény tehénsajtot jelöl, amit főleg Franciaországban és Svájcban készítenek – miután felmelegítették, az olvadt részt főtt burgonyára vagy pirítósra folyatják, majd csemegeuborkával és gyöngyhagymával tálalják. Melengető, tartalmas étel, ha valaki szeret fondüzni, nélkülünk is el tudja képzelni, micsoda kulináris élmény tud lenni, főleg hideg időben, egy pohár borral.

Itt csupán annyit változtattak az eredeti recepten, hogy a fogás lelkét a dunaharaszti Parasztsajt termékei adják – a két alapító ugyanis több kóstolás után is arra jutott, hogy finomabbak, mint amit Svájcból hoztak. Tényleg kellemes ízvilágú és ideálisan krémes, ráadásul egy klasszikus(1990 forint) vagy egy érlelt sonkás(2390 forint) tál kiadósabb, mint elsőre gondolnánk. De kérhetjük szendvicsként is, ropogós házi kenyérrel és házi lilahagymalekvárral(1190, illetve 1390 forint) – utóbbi remekül harmonizál a sajt ízével, mindenképp érdemes így is kipróbálni.

Hasonlóan emlékezetes fogás volt a rozmaringgal, fokhagymával és olívaolajjal grillezett camambert friss bagettel (1190 forint): pont ideális vastagságú kérget sütöttek rá, miközben a belseje folyós maradt, ízre pedig jól ment a csapolt barna Bernardhoz.

Ideális sörkorcsolya, érdemes néhanapján mellőzni miatta a csehek hermelínjét. Ezek után nem meglepő, hogy a ház sajtválogatása(1890 forint) sem okozott csalódást, ez olívával és kenyérrel érkezett.

Attila a Soul Fooddal már bizonyította, hogy a barbecue mestere és a narancsban pácolt, hosszan sült sertésoldalas(1390 forint) a Holló És Rókában is hibátlan: omlós, szaftos, ragacsos. De szerencsére a kreol/cajun konyhai ízeket sem hanyagolta el – a menü izgalmas tétele az extraszűz olívaolajban sült rákfarok(1390 forint), fokhagymával, chilivel, bazsalikommal és koktélparadicsommal, ami mellé jól csúszik egy pohár rum.

A szerkesztőségünk kedvence mégis egy „hagyományosabbnak” tűnő fogás, a sült apró bárányfasírtok (1290 forint) voltak – jól fűszerezett, markáns ízű hús, ami friss zöldfűszeres joghurtmártással érkezik. Érdemes pirítóssal kérni, mert utóbbi önmagában, kenyérre kenve is megállja a helyét. De április 9-től lesz napi menü is, 11:30 és 14:30 között, 1290 forintért, amiért cserébe a választott krémleves-grillszendvics kombinációt lehet ebédelni, ami mellé egy pohár házi szörp vagy kézműves kávé  jár.

Érdemes még megemlíteni, hogy a főleg fa dominálta, hangulatosan bevilágított belső teret Nyiri Cilu (azaz Nuanz) festményei díszítik, ami egyedi hangulatot ad a helynek: a La Fontaine meséje által ihletett „családfők” portréi alatt vacsorázni különleges élmény. A hely italokban is erős: a közel három oldalas borlap minden igényt lefed a vörös, rozé és buborékos tételeken át az édesebb aszúkig, de rumok és sörök terén is van miből válogatni. Szüksége volt már az egykor szebb napokat látott Ráday utcának egy ilyen helyre.