Burgerfronton igazán nagy a fluktuáció és 2018-ra eljutottunk oda Budapesten, hogy eléggé letisztult a piac, még akkor is, ha gyakorlatilag a hírlapárusnál is tartanak az amerikai húsos szendvicsből. Tudjuk, hova menjünk a gurmébb vonalért, merre találjuk a legjobb "nagyokat", ahol állandó a minőség és a személyes kis kedvencek is megvannak. A Buddies nem "művészkedik", hanem remek minőséget kínál, bomba szószokkal, klassz kombinációkkal.

Mindig jó ómen, amikor hiteles, elismert és szeretett gasztroközeli arcok ajánlanak nekünk helyet. Most éppen egy ilyen beszélgetést követően jutottunk el a Buddies-ba, ahol Zöldi-Tóth Balázs és Kasper Máté már régi motorosként próbál szerencsét a kétkezes burgerekkel.

A Buddies története a Corvin negyedben kezdődött, 2015 végén, de a csak kiadós ablakos és szomszédos kocsmában leülős megoldásuk miatt hiába szerették a műfaj kedvelői a szendvicseiket, menni kellett egy szimpatikusabb helyre. Így jött a Magyar utca, ahol még mindig üzemelnek, ám a nagyobb álom a Somogyi Béla utcában teljesült be, egy kőhajításnyira a Blahától. Működött itt anno a 2000-es évek elején a Café Blue, aztán helyet kapott itt a Rendelő, ami tematikus burgeres hely volt és legutóbb egy olasz bisztró üzemelt a helyén. A kialakítás szuper, lent és fent is találunk fogadóteret – fent különösen hangulatos, a földszint inkább a beesek-gyorsan megeszem típusú étkezésekre lett kitalálva. Van egy kis csap is – Balázsék tudják, hogy a burgereik után nem elég egy tucat szalvéta sem.

A szerencsés kialakításnak köszönhetően a Buddies az a burgerező, ahol nem kell attól tartanunk, hogy minden látogatás után mosni kell a télikabátot – az elzárt konyha miatt csak a tálcánkról érezzük a frissen készített húspogácsa és a barbecue-szósz találkozásának illatát.

A két "buddie" egyébként munka kapcsán ismerkedett meg egymással, méghozzá a Black Cab történetének elején. Ők fix, jó minőséget képviselnek, a kicsit kevésbé kézműves vonalról – Balázs és Máté pedig inkább a más rendezőelv alapján válogatott alapanyagokkal szerettek volna dolgozni, mikor megcsinálták az első burgerezőjüket. Itt, az új helyen már nem a régi bucijuk adja a burgerek alapját, hanem a Panificio il Basilico. A hús Gál Józsi-féle, a szószok pedig saját, titkos recept alapján készülnek. Nekünk a ház BBQ-ja tetszett a legjobban, aminek a Dr. Pepper a kulcsa. Édes-füstös-sós-savanykás, ahogy az a legjobban működhet.

13-féle fix burgerük van, ehhez csatlakozik a havi ajánlat. Kétféle méretű húspogácsával kérhetjük őket: 15 és 20 dekással, és minden esetben megkérdezik, hogy mennyire átsütve kívánjuk enni. A köreteik között kiemelnénk, hogy házi a hagymakarika, vagyis sosem látott mélyhűtőt: combos hagymaringliket adnak, ahogy a krumpli és a coleslaw is friss és szintén házilag készített. Mi a srácokra hagyatkoztunk és a két kedvencet kóstoltuk: az American Buddy-t (1800/2000 forint), ami az említett BBQ-szószra támaszkodik, coleslaw, paradicsom, pirított hagyma, jalapeño, vörös cheddar és a marhahúspogácsán felüli pulled pork kerül bele. Harmonikus, nagyon szaftos szendvics, jó savakkal, húsközpontúan.

A Mexican Buddy (1600/1800 forint) nevéből fakadóan az ország fűszereit idézi fel, kerül bele egy sűrű, chorizós hagymalekvár, füstölt chilis majonéz, relish, jégsaláta, paradicsom, jalapeño, vörös cheddar és tört tortillachips. Édeskés-sós, szintén ízletes szendvics. Bármelyik burgert kérhetjük vega babpogácsával vagy csirkével is. Persze a burgerekhez dukál a sör: csapon az ismer lagerek, üvegben kellemes kisüzemi tételek várnak.

Jó hely a Buddies – szaftos burgerekkel, kellemes hangulattal és felesleges szagoktól mentesen, ráadásul egy csomóponthoz igencsak közel.