Megnyílt a Crudo Újbudán, az Allee-val szemben, egészen pontosan a Vásárcsarnok oldalában. Egyszerű a koncepció, de annál bonyolultabb a tartalom, és amit a leves+szendvics kombóból ki lehet hozni, azt ki is hozzák.

Mikor először betévedtünk ide, a kockás egyeningek alapján arra tippeltünk, hogy valami franchise-ról lehet szó, talán egy amerikai nagyvállalatéról. Aztán kiderült, hogy Zing Burger tulajdonosai gondolták úgy, hogy szélesíteni kéne a termékpalettát, hiszen a hamburgerekkel már nem nagyon érdemes elárasztani a várost.

Az egészségtudatos, jó minőségű alapanyagokból készült levessel és szendviccsel az irodai étkeztetést igyekeznek elmélyíteni a street food irányába, egyrészt mert a környéken rengeteg irodista özönlik ki ebédidőben az utcára, másrészt a munkahelyi kiszállítás is a koncepciójuk része lesz. Sőt mi több, tavasszal a Nádor utcai bisztróéttermüket is Crudóvá alakítják, így a zamatos szendvicsek és kiadós levesek a pesti belvárosban is elérhetőek lesznek.

A hely neve ismerős lehet a prosciutto crudo kifejezésből: a szó olaszul annyit tesz, „nyers”. Ez legfeljebb az indusztriál beütésű dizájnban és a koptatott falakban tükröződik, nem kell aggódni, minden étel meg van főzve és sütve.

Körülbelül tízféle receptet variálnak a leveseknél, és ebből mindig van négyféle; a sültparadicsom-leves kecskesajttal és a cajun kukoricaleves cheddarral a vásárlók kedvence. Ki is próbáltuk az utóbbit, és fűszeres, selymes levest kaptunk. Másik választásunk a lilaburgonya-leves volt magvakkal, ez kevésbé volt intenzív ízű, ellenben sűrű és kiadós, félig már jól is laktunk tőle.

A szendvicseknél is sikerült szabadjára engedni a képzeletet: pár hete a mézes pulyka, a vörösáfonyazselé és a brie sajt ízeit ötvöző szendvicset kóstoltunk itt, és ezúttal az üzletvezető, Berki Dávid javaslatára a dijoni roastbeef és az almás tormávalmegbolondítottporchetta mellett döntöttünk. Omlós húsok, diszkrét szaftok, remekül harmonizáló fűszerek jellemezték választásainkat, és az ízélményben kétség kívül szerepet játszott az is, hogy Zingben aztán tényleg tudják, milyen a jó marhahús. A bagelek mérete elég nagy, ár-érték arányban kifizetődő. Libamáj terrine-es-körtés opció is kapható, és a vegetáriánusok sincsenek kizárva a jóból: nekik egy grillzöldséges szendvicset (padlizsán, laskagomba, pecorino salsa, saláta, sűrített balzsamecet) kínált az étlap.

Régen egy döner-kebabos működött itt, úgyhogy azok a helyiek és a környéken dolgozók, akik a street food terén változatosságra vágytak, jól jártak a Crudóval. A levesek 590 Ft-ba kerülnek, a szendvicsek 990 és 1590 Ft között mozognak, a kettő együtt menüben 1390 és 1990 Ft között érhető el.