Gasztró
Papitos és Los Batos Taqueria – két új mexikói hely is nyílt Budapesten
Fotó : Polyák Attila / We Love Budapest
Los Batos Tequeria, mexikói, street food, burrito

Taco, salsa, burrito, quesadilla – a tex-mex konyha már annyira kihagyhatatlan része a fővárosi gasztrokínálatnak, mint az avokádó a guacamolénak. Mégis hosszú ideje annak, hogy utoljára frissen megnyitott – és minőségi – mexikói helyről írtunk, így különösen megörültünk, mikor egyből kettő is nyitott egy a Budafoki úton, egy pedig az Arany János utcai metrómegálló mellett. A Papitos és a Los Batos Tequira ha talán nem fogja betölteni a Revolución helyén tátongó űrt, de attól még érdemes kipróbálni őket.

Papitos Los Batos Taqueria

Papitos

Az Arany János utcai metrómegállónál sajátos multikulti miliő kezd kialakulni. A magyaros pörköltet palacsintatésztába töltő Pöriző mellett fedeztük fel az autentikus mexikóit, a Papitost, ami látszólag csak egy kis kabin (a helyén régen a Pep Burger működött). Viszont amilyen kicsi, annyira fenomenális, és ez a jelző nem túlzás: mexikói gyorséttermekben ritkán tapasztaljuk ezt a minőséget. Ha eddig nem szeretted a mexikóit, most már fogod!

Fotó: Hirling Bálint / WLB

Kovács Gergely hét éven át ökokertészkedett Kaliforniában, ahol a mexikói street food pont olyan gyakori jelenség a városban, mint nálunk a török giroszos. A kinti miliő és munkamorál inspirálta, hogy hazatérve vállalkozni kezdjen, és igyekszik megmaradni a „gyökereknél”.

Fotó: Hirling Bálint / WLB

Amit lehet, kintről szerez be mexikói forrásokból, például a La Costena salsaszószt és az avokádót is a guacamoléhoz. A húsban sincs megalkuvás: a hentest alapos kutakodás után választotta ki a Lehel térről. 400 Ft-ba kerül a taco, 1490-be a burrito, amihez háromfajta húsból választhatunk (a marháért 100-200 Ft felárat kell fizetni).

Ha jobban figyelünk az ízekre, a húsban gyümölcsös beütést is felfedezhetünk, ugyanis egy kaliforniai barát nagymamájának receptje alapján készül a tortillába való. Vegán és gluténmentes opcióval is készülnek.

Papitos
  • 1054 Budapest, Podmaniczky Frigyes tér 4.

Los Batos Taqueria

Roy Miamiból költözött Budapestre barátnője miatt, és mivel Amerikában a food service-ben dolgozott, egyértelmű volt számára, hogy mivel akar foglalkozni új hazájában. Elmondása szerint a tengerentúl legjobb taco belljei alig pár férőhelyesek, így nem zavarja, hogy a Los Batos Taqueirába sem férnek be sokkal többen – az viszont igen, hogy az aprócska konyha miatt a lehetőségei elég korlátozottak.

Fotó: Polyák Attila / WLB

Ennek ellenére amit tud, igyekszik frissen és házilag készíteni, saját recept alapján: a tortillát például maga préseli, a guacamole sem bolti; viszont épp emiatt gasztronómia revelációra ne számítsunk, „csak” korrekt mexikói fogásokra.

Fotó: Polyák Attila / WLB
Fotó: Polyák Attila / WLB

A választék a jól ismert burrito-taco-quesadilla háromszögben mozog: utóbbiból kérhetünk csirkés és sajtos változatot, választható salsával, előbbi kettőből viszont pont kétszer annyi lehetőség közül válogathatunk. Van pulled porkos és chipotle-paprikaszószban készített sertéshúsos, plusz csirkés és grillezett marhahúsos opció, választható fekete- vagy tarkababbal és persze némi chips-szel.

Méretre nem is lenne problémánk – egy burritótól már bőven jóllaktunk –, viszont a fűszerezés lehetne bátrabb, a churros pedig sajnos se nem töltött, se nem helyben készült. Elsősorban a tex-mex konyhával még csak ismerkedőknek ajánljuk a Los Batos Taqueriáat, valamint azoknak, akik régóta vártak már egy hasonló helyre a környéken – esetleg házhoz rendelnék a fogásaikat. 

Los Batos Taqueria
  • 1111 Budapest, Budafoki út 41/A.
  • H-P: 11:30 - 19:00; Sz: 13:00 - 19:00