A sushi jó, a sushi egészséges. Miért ne lehetne gyorskaját csinálni belőle? Ausztrál mintára nyílt meg a Sushiroll a Corvin sétányon, mi pedig kipróbáltuk.

Schäfer Kinga, a három alapító egyike három évet töltött Melbourne-ben, ahol megdöbbenve tapasztalta, hogy majdnem minden sarkon talál egy helyet, ahol a sushit street foodként árulják, feleannyiért, mint egy rendes étteremben, pár perces kiszolgálással. Ez inspirálta abban, hogy két társával együtt közösen nyisson egy hasonló helyet.

Egy autentikus japán suhsimester valószínűleg megütközve állna a pult előtt, hiszen ezek a rollok nagyobbak, könnyedén kézbe vehetőek, és a hagyományos sushikétól eltérő kombinációkat is tartalmaznak. Viszont tudni kell, hogy Ausztráliában rengeteg kulturális hatás keveredik egymással, és mindez lecsapódik a gasztronómiában. A Sushirollban megfér egymás mellett a hagyományos halas sushi és az európaira szabott kombináció, például a lazacos-zöldséges-kaviáros összeállítások mellett találunk ropogós csirkéset, tonhalasat, teriyaki csirkéset.

A cél az volt, hogy szendvicsként kézbe lehessen venni a tekercseket, így tervezték meg a méretet és az összetételt is. Ezért egy fokkal tapadósabb a rizs, az eredmény pedig annyira laktató, hogy két darabtól már elteltünk. A menü 1350 Ft-ért ennyit kínál, valamint egy háromdecis levest, ami ottjártunkkor épp zöld curry leves volt, de Tom Yum és a pho leves is szokott szerepelni az ajánlatban. A levest desszertre is be lehet cserélni, ha valakinek nem fűlik hozzá a foga. A fúziós gondolkodásmódra jó példa a desszertként kínált zöld teás panna cotta is, amit könnyűnek és finomnak találtunk, a rollok után még épp le tudott csúszni.

A csapat egy külföldi sushiséfet kért fel, hogy az ausztrál megoldások által inspirált recepteket kidolgozza és betanítsa a munkatársaknak. Egy-másfél óránként cserélik a választékot az alulról hűtött pultban, tehát megnyugodhatunk, mert amit belépéskor először megpillantunk, az nem a reggel óta ott álló választék. Minden helyben készül, a halat, a zöldségeket frissen szerzik be, kivéve a torpedórákot, amihez csak fagyasztva lehet hozzájutni. A nigirik, az inarik és a rollok ára 350 Ft és 600 Ft között mozog, a maki tálak 2150 Ft-ért vihetőek el.