szabadidő

szerkesztés

A felkelő nap országa Budapesten – Japán kultúra, sport és gasztronómia a fővárosban

Szerzők

  • Nagy Zsófia

2022. 04. 20. 11:54

Japán amilyen kicsi, olyan csodás hely, kultúrája pedig rendkívül meghatározó. Noha egyelőre csak keveseknek van lehetősége arra, hogy elutazzon a szigetországba és helyben ismerkedjen Japánnal, szerencsére Budapest is kínál lehetőséget arra, hogy betekintsünk a távol-keleti ország kultúrájába. Nemcsak gasztrokalandok várnak ránk, hanem japán sportokat, dizájntermékeket, workshopokat is találunk Budapesten, sőt a legbátrabbak nyelvtanulással is próbálkozhatnak.

Tájépítészet, kertek

Sport, mozgás

Gasztronómia

Lakberendezés, divat, tárgykultúra

Fotó: Major Kata - We Love Budapest

Japánkertek

1/17

A japánkertek szimbólumok tárházai, de a festői tájak természetes környezetbe való adaptálásáról is szólnak. Az egyszerűnek hangzó elvek mögött pedig rengeteg szakértelem rejtőzik, harmonikusan összeállított növénytársítások, szobrok, pavilonok, tavacskák vagy csobogók, valamint évszakonként változó színek és formák gyönyörködtetik a látogatókat. A japánkert hosszú, türelmes munka eredménye, hiszen a fáknak és más növényeknek akár 20 évre is szükségük lehet ahhoz, hogy megfelelő méretűek, kellően esztétikusak legyenek. Éppen ezért is nagy öröm, hogy Budapesten és környékén több helyen is megcsodálhatjuk a tájépítészetnek ezeket a remekműveit.

Fotó: Forgács Zsuzsi - We Love Budapest

Sakura

2/17

Muszáj külön is szót ejtenünk az éppen végéhez közelítő sakuráról, a cseresznyefák virágzásáról és az ehhez kapcsolódó ünnepről, amelynek sajátos szimbolikája, jelentése van. Ha szerencsénk van, még elkaphatjuk, ahogy a törékeny, rózsaszín szirmok utolsót repülnek a tavaszi szellőben, mielőtt lehullanak. A hagyományos fűvészkerti Sakura ünnepnek már vége, viszont az erről szóló idei fotógalériánkat egy meleg tavaszi napon készítettük, így különösen szemet gyönyörködtető látvány, de csodákat láthatunk a Tóth Árpád sétányon és az Állatkert japánkertrészében is. 

Fotó: Zoobudapest.com

Bonszai és kokedama

3/17

Mi most itt mutatjuk be a tájépítészettel csak távoli rokonságban álló minikertek és -növények kultúráját, amelyeknek Budapesten számos nyomát találhatjuk. Az Állatkert Nemzeti Bonsai Gyűjteménye még mindig lenyűgöző, a Petite Planetnél pedig kokedamákkal ismerkedhetünk. Kissé elnagyolt európai megfogalmazással mondhatjuk, hogy utóbbiak a lusta ember bonszaiai, hiszen a növénytartási mód alapvetően a minifák nevelésének egy formája, amely során nem cserépbe, hanem egy mohával fedett földlabdába ültetik a növényt, ami ezáltal jóval kevesebb vizet igényel. A csinoska gömbkerteket szerencsére ma már itthon is megismerhetjük. 

Fotó: Te A Te Clinic

Dzsúdóterápia

4/17

1136 Budapest, Pannónia út 8. félemelet

Címkék

A különleges terápia a dzsúdó emberi testről alkotott tudását és a hagyományos japán gyógyászat évezredes tapasztalatait hasznosítja. A masszázshoz és az akupunktúrához egyaránt hasonló testkezelés ruhában történik, alaptechnikája pedig a nyomás. Ha rossz a tartásunk, stresszes az életünk, monoton ülő- vagy fizikai munkát végzünk, a dzsúdóterápia kiváló lehetőséget kínál arra, hogy a mindennapok során legjobban igénybe vett testrészeket felfrissítsük, új energiával töltsük föl és működésre bírjuk testünk öngyógyító képességét. A kezelés során tanácsokat is kapunk arra vonatkozóan, milyen apró dolgokra figyeljünk, hogy a káros hatásokat (például a rossz testtartás következményeit) enyhítsük. A terápiáért a TE A TE Clinicet kell keresnünk, a kezeléseket a hivatalos japán végzettséggel rendelkező Matsuo Kenta terapeuta végzi, jókedvű mosolya már a foglalkozás megkezdése előtt enyhíti a panaszainkat, a kezelés végeztével pedig garantáltan frissebbnek és egészségesebbnek fogjuk érezni magunkat. Sőt izomzatunk, gerincünk helyzete kapcsolatban lehet más egészségügyi problémáinkkal is, így kezelésükkel a terápia során általános állapotunkon is javíthatunk.
(x)

Fotó: Hartyányi Norbert - We Love Budapest

Küzdősportok

5/17

Japán meglehetősen sportos ország, számtalan saját küzdő- és önvédelmi sport hazája, a mindenki által ismert szumóról, a birkózás különleges válfajáról nem is beszélve. A kendót, az aikidót és a karatét pedig egyre több helyen próbálhatjuk ki Budapesten is. A sportok közös jellemzője, hogy a test mellett a szellemet is fejlesztik. A legfontosabb aikidódodzsók, vagyis edzőtermek listája itt található, mindenkinek ajánljuk, aki egy szuper önvédelmi sporttal ismerkedne és jó közösségben vezetné le a feszültséget. 

Fotó: Hirling Bálint - We Love Budapest

Tea

6/17

A teaszertartásnak nemcsak élénkségünk szempontjából, hanem közösségi tevékenységként is fontos szerepe van a japán kultúrában, egy finom, meleg ital mellett pedig mindenkinek segít lelassulni. A legjobb budapesti teázókat itt gyűjtöttük össze, Japán szempontjából ki kell emelnünk közülük a Flying Birdöt, ahol, ha szerencsénk van, egy külön a japán teákra szakosodott eladót is találunk, és ne felejtsük el a modern, városias hangulatot árasztó Matcha Tsukikat (időközben az Alleeban is nyílt egy) sem, ahol a legteljesebben hódolhatunk a különleges zöld tea, a matcha élvezetének. 

Fotó: We Love Budapest

Ramen

7/17

Szerencsére Budapesten is egyre több helyen próbálhatjuk ki ezt a mi húslevesünket is megidéző, rendkívül finom és nagyon egészséges fogást, aminek az elkészítéséhez némi igényesség és idő sem árt. Az alaplében roppanós zöldség és kiadós mennyiségű tészta érkezik, amit tetszésünknek megfelelően turbózhatunk föl rákkal, tojással, hússal, a kínálatnak megfelelően. A teljesség igénye nélkül mindenképp meg kell említenünk a két nagy öreget, a Komachit és a Ramenkát, de kiváló rament kapunk az Ensōban is. 

Fotó: Csudai Sándor - We Love Budapest

Szusi

8/17

Jó hír, hogy az olyan nagyobb láncoknál, mint például a Planet Sushi is tisztességes és finom, ragacsosrizs-alapú, színes, apró kis falatkákat vásárolhatunk magunknak. De aki valami izgalmasabbra vágyik, az látogasson el például a Little Geysha Can Cookba, az Okuyama no Sushi Restauranthoz, a Stixhez vagy a Ennmannhoz, esetleg a Kicsi Japánba. Ha pedig szeretnénk, házhoz is szállíttathatunk, például az I love Sushival

Fotó: Major Kata - We Love Budapest

Éttermek

9/17

Természetesen a japán konyha nem csak ramenből, szusiból és teából áll, tulajdonképpen az előbb felsorolt éttermek többségében sem egyedül ezeket a fogásokat találjuk. Ha azonban komplexebb japán gasztroélményre vágyunk, érdemes ellátogatni a már jól ismert Nobuba, a kiváló, új Fuji Étterembe vagy a WAFU-ba, ahol italritkaságokat is próbálhatunk, desszertnek pedig a ragadós mocsit ajánljuk. 

Fotó: Balkányi László - We Love Budapest

Kimonókészítés

10/17

1085 Budapest, Somogyi Béla utca 18.

Címkék

Ha a kimonóra gondolunk, akkor sokunknak még mindig egy kissé mesterkélt, nehezen elrendezhető ruhadarab jut eszébe. Ez azonban ma már egyáltalán nincs így, a divat egyre inkább felfedezi ezt a színes, könnyű anyagból készült, nyári estéken könnyen a vállunkra teríthető köntösszerűséget, amit remekül lehet kombinálni szoknyákkal és nadrágokkal is. Ha pedig kedvet érzünk hozzá, most segítséggel elkészíthetjük saját darabunkat is a Stitch Budapestnél

Fotó: ILoveJapan.hu - Facebook

Nyelvtanfolyamok

11/17

Ugyan egy kultúra mélyrétegeit kétségtelen, hogy a nyelv elsajátításával lehet legkönnyebben elérni, azért azt csak a leghardcore-abb rajongóknak ajánljuk, hogy megtanuljanak japánul. Ha azonban emellett döntenénk, vagy csak kíváncsiságból szeretnénk a saját képességeinket egy teljesen új és a mienktől merőben eltérő nyelvvel próbára tenni, a Japán Alapítványnál és a Magyar–Japán Baráti Társaságnál is érdeklődhetünk nyelvkurzusokról. Utóbbinál éppen beteltek a tavaszi tanfolyam helyei, de sok egyéb változatos programmal is várnak minket klubnapjaikon. 

Fotó: Major Kata - We Love Budapest

Főzőtanfolyamok, teaszertartás

12/17

A japán konyha rendkívül sokarcú, nem lehet a változatosságát helyben felmérni, ezzel együtt a magyar ízléshez legközelebb álló, mindenki által kedvelt fogások java részét már hazai főzőiskolákban is elkészíthetjük. Ha szeretnénk betekintést nyerni a japán teázás rejtelmeibe, akkor a ZHAO ZHOU-ban a helyünk, a Negura Főzőiskolában a matcha teától, a gyozán és a ramenen át a bentóig, vagyis az ételszállítás különleges módjáig számtalan érdekességgel ismerkedhetünk, míg a Makifood Főzőiskolában (Maki Stevenson séftől) autentikus módon sajátíthatjuk el a szusikészítés titkait is. 

Fotó: Regentag Műhelygaléria - Facebook

Nerikomi kerámiaworkshop

13/17

2000 Szentendre, Kucsera Ferenc utca 2/A

Címkék

A szentendrei RegenTag Műhelygalériában Karsay Zsófia Ferenczy Noémi-díjas keramikusművész segítségével alkothatunk – különleges technikával, színes agyagok rétegezésével – kerámiatárgyakat. A technika nagyon hamar elsajátítható, a sikerélmény még az ügyetlenebbek számára is garantált, a workshopon pedig mindenkit szeretettel várnak. 

Fotó: Juhász Norbert - We Love Budapest

Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum

14/17

1065 Budapest, Andrássy út 103.

Több Infó

Címkék

A múzeumot 1919-ben alapította Hopp Ferenc műgyűjtő, világutazó, mecénás és optikus. Az épület eredetileg az ő otthona volt, itt tartotta jókora, távol-keleti tárgyakból álló gyűjteményét. Ma ez Magyarország egyetlen keleti múzeuma, amely szakkönyvtárnak is otthont ad. Hopp gyűjteménye számos japán tárgyat is tartalmaz, az épület körül pedig csodás, egzotikus kertet tekinthetünk meg. 

Fotó: Terebess Center - Facebook

Terebess

15/17

2143 Kistarcsa, Szabadság útja 56/C

Címkék

A Terebess család már több mint 20 éve foglalkozik keleti tárgyakkal és a keleti kultúra megmutatásával is. Közel 3000 bútort, a nagyobb berendezési tárgyak mellett díszeket, edényeket tekinthetünk meg kistarcsai kereskedésükben. Ugyan nemcsak japán tárgyak szerepelnek a kínálatban, de azért szép számmal találunk ilyeneket is. 

Fotó: NATI 100% PURE IDEA

NATI 100% PURE IDEA

16/17

A márkanév mögött Gyulai Natália divattervezőt kell keresnünk, aki már több éve tervez a japán divat és motívumkincs által inspirált öltözékeket is. Az alkotó számos nemzetközi elismerést magáénak tudhat, ruhái többek között megtalálhatók Japánban, a Kobe Fashion Múzeumban, ami talán egyedi gondolkodásmódjának egyik legnagyobb elismerése. Ha szeretnénk magunknak egy szórakoztató, feltűnő és színes, japános darabot, válogathatunk egyedi Hanami ruhái közül

Fotó: Mandula-Kokeshi - Facebook

Kokesibabák

17/17

Személy szerint annyira odavagyunk a kokesibabák egyedi világáért, hogy nem bírjuk kihagyni ebből a listából Mandula Éva munkásságát, aki már a MOME-tanulmányai alatt, több mint 20 éve beleszeretett a japán kultúrába, így jutott el ezekhez a különleges tárgyakhoz. De hasonló a története a másik, szintén elkötelezett magyar kokesikészítőnek, Kiss Emőkének is. A kokesibabákat eredetileg gyerekjátékként, majd fürdőhelyi szuvenírként használták, innen váltak a modern lakberendezés eszközévé. Az esztergált, minimalista alap és a kedves, egyedi festés mindenféle enteriőr tökéletes kiegészítőjévé teszi a kokesiket. 

Hasonló tartalmak

Admin mode