Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

gasztró

szerkesztés

Japán szusi szegedi szívvel – Megnéztük a Zsilip utcai Stixet

Szerzők

  • We Love Budapest

2022. 02. 24. 15:17

A XIII. kerületi Göncz Árpád városközponttól egy erőteljes kőhajításnyira, a József Attila Színházzal átellenben, a zsúfolt, modern irodaházak tövében bújik meg a Zsilip utca. A pici utca egy csendes, nyugodt alagsorában rejtőzik a Stix Japanese Restaurant, ami autentikus alapanyagokból, széles választékban készíti az ázsiai fogásokat, enyhén a magyar szájízre hangolva.

Természetesen nem arra kell gondolni, hogy rizses hús lenne az algalapokba tekerve, inkább az ízek erőteljességét és kombinációit tekintve van némi hazai finomcsiszolás. Szőke-Török Zsófia, Gombos Máté és Szekeres Zoltán Szegedről érkeztek, hogy a szusi és a japán konyha rajongóiként szívüket-lelküket beletegyék a környék kissé sivár kínálatú gasztronómiájának felvirágoztatásába. Zsófi ráadásul évekig dolgozott külföldön szusikészítőként, innen ered az alapanyagok és a technikák pontos ismerete.

Fotó: Stix Japanese Restaurant

Szusiválogatás

Fotó: Forgács Zsuzsi - We Love Budapest

Pankomorzsás tigrisráktonkacu mártogatóssal

Fotó: Forgács Zsuzsi - We Love Budapest

Külön kiemelnénk, hogy nem fagyasztott, hanem friss alapanyagokat használnak, ezért a belül omlós tigrisrákon (5 db 2250 Ft) is roppan a pankobunda. A csirkés rámen leves (2190 Ft) kellően telt, selymes, ressek benne a zöldségek, a mungóbabcsíra, a felhőfüle és a shiitake gomba. A tojásos tészta és a 6 perces, pácolt tojás pedig remek egyensúlyt teremt a korianderrel az összképben.  

Csirkés rámen leves

Fotó: Forgács Zsuzsi - We Love Budapest

Yakisoba tészta marhabélszínnel

Fotó: Forgács Zsuzsi - We Love Budapest

A yakisoba marhabélszínnel (egy édes, sűrű, fűszeres szósszal ízesített sült rámen tészta hússal, zöldségekkel, wokban elkészítve – 2890 Ft) remek főétel, aminek az enyhe savérzet mellett külön jól áll a visszafogott édesség. A szusitálak 4990 és 9990 forint között mozognak, és a mi – körülbelül 6000 forintos – válogatásunkon volt lazacos maki, lazacos nigiri, goma algasaláta, rainbow roll (tigrisrák, répa, uborka, saláta, kívül pedig tonhal, lazac, avokádó) és smoky cheese roll (füstölt lazac, cheddar sajt, avokádó, masago, terijaki szósz, japán majonéz, tempurában sütve).

Fotó: Forgács Zsuzsi - We Love Budapest

A smoky cheese rollt kóstolva egy tokiói szusiséf talán enyhén felvonná a szemöldökét, de őszintén szólva nekünk ez volt az egyik kedvencünkKorrekt árazás, jó ár-érték arány, így nemcsak a kifőzdei ebédkínálatot már feltehetően igencsak unó, igényes irodistáknak lehet új törzshelye a Stix, hanem bárkinek, aki a környéken jár.

Hasonló tartalmak

Admin mode