gasztró

szerkesztés

„A tea jó dolog, szépen párolog” – Pompás teás helyek a hideg időre

Szerzők

  • Wágner Gábor

2021. 11. 17. 11:46

A címben szereplő idézet a KFT zenekar Tea című számának részlete, kezdő sorai. A tea meg a teázás lényegét naivan megéneklő dal persze többről szól – magáról az életről –, mint csak a méltán népszerű meleg italról, de mi most maradjunk ennél. A tea valóban jó dolog, mert melegséget csempész az egyre hidegebb hétköznapokba, megnyugtat és energetizál, igazán jólesik. Akkor is, ha fekete, ha zöld, ha gyümölcsös, ha citrommal isszuk, ha cukorral, ha mézzel, ha tisztán, vagy ha úgy, ahogy senki más. A teázásnak szertartása van, ezért amikor végre lenyeljük az első kortyokat, úgy érezhetjük, hogy egy különleges beavatás részesei lettünk. Tele a város jobbnál jobb teás helyekkel, ahol belassulhatunk végre, és ráérősen elvégezhetjük a szertartást, melynek végén az izgalmas ízű, meleg nedűt, a teát aprókat kortyolgatva elfogyaszthatjuk. Összegyűjtöttük a kedvenceinket.

Fotó: Csudai Sándor - We Love Budapest

Teavolution Tea Room & Shop

1/11

1036 Budapest, Nagyszombat utca 1/C

Több Infó

Címkék

A III. kerületi Nagyszombat utcában lévő, 2017-ben megnyitott teaüzlet – melynek tulajdonosai, Nagy Balázs és Kapás Dóra a tevékenységük elismeréseként idén októberben japán nagyköveti kitüntetésben részesültek – nem egy mezei teázó, hanem (ahogy magukról írják) „a teakultúra iránt érdeklődő és nyitott embereknek nyújt személyes tanácsadást, kóstoló és beszerzési lehetőséget”. A keleti, azon belül is a japán teakultúrát népszerűsítő üzlet azoknak való, akik mélyebben merülnének el a teázás varázslatos világában. Vasárnap, hétfőn és kedden zárva tartanak.

Fotó: Kálló Péter - We Love Budapest

Zhao Zhou

2/11

1013 Budapest, Lánchíd utca 5.

Több Infó

Címkék

A Lánchíd budai hídfőjénél, a Lánchíd utcában található, 2015-ben megnyitott teázó önmeghatározása szerint teabolt és teaműhely, utóbbi szó pedig perfekcionizmust sejtet. És hát belépve ez a sejtelem konkrét bizonyossággá válik. A Zhao Zhouban Kína, Burma (Mianmar) és Nepál legfinomabb és legkülönlegesebb teái – szigorúan nem filteres verzióban – kóstolhatók végig, és ha mindez nem lenne elég, bejelentkezhetünk náluk közös teás reggelire vagy teakurzusokra, ahol megtanulhatjuk a teázás szertartásának finomságait. Vasárnap, hétfőn és kedden zárva tartanak.

Fotó: Balkányi László - We Love Budapest

Flying Bird Tea House

3/11

1027 Budapest, Frankel Leó út 6.

Több Infó

Címkék

Azt írtuk annak idején erről a II. kerületi helyről, hogy olyan, mintha egy 100 évvel ezelőtti patikáriusműhelybe tértünk volna be. A Frankel Leó utcai teázóban szinte várjuk, hogy mikor lép elő egy nagy szakállú kínai ember varázsköpenyben, fura főzettel teli edénykével a kezében. A Flying Birdben azonban nincsenek aranymíves misztikusok, csak kínai kézműves teák, na meg főzési praktikák és kiegészítők. Vasárnap kivételével mindennap várják a teakedvelőket.

Fotó: Balkányi László - We Love Budapest

1000TEA Teaház és Szaküzlet

4/11

1056 Budapest, Váci utca 65.

Több Infó

Címkék

A Váci utcában – a Ferenciek tere és a Nagy Vásárcsarnok között, utóbbihoz közelebb – találjuk ezt a kis teaszigetet, ami teaház és üzlet egyben. Az 1000TEA nem a turistáktól nyüzsgő utcában van, hanem egy csöpp kis udvarban, így akit hirtelen nyomasztani kezd a hömpölygő tömeg, ide például bemenekülhet – garantáljuk, hogy aztán vissza-vissza fog térni, ha tele az utca, ha üres, na és feltéve, hogy a teát is szereti. Csak vasárnap nincsenek nyitva.

Fotó: Levél / Facebook

Levél Teaház

5/11

1132 Budapest, Kresz Géza utca 14.

Címkék

Az Újlipótvárosban található teaházban is a kínai kultúra meg a kínai teaszertartás szerepel a fókuszban. Ami már csak azért is megismerésre érdemes, mert az, ahogy mi itt, Európában készítjük és fogyasztjuk a teát, az még csak köszönőviszonyban sem áll a kínai teázási szokásokkal. Természetesen nemcsak tea, de autentikus csészék és kiegészítők is kaphatók a Levélben, bár tegyük gyorsan hozzá, ezek nélkül már nem is igazi teaház egy teaház. Mindennap délután és este tartanak nyitva, kivétel a vasárnap, ami pihenőnap. 

Fotó: Kardamom / Facebook

Kardamom

6/11

1024 Budapest, Lövőház utca 28.

Címkék

Budán, a Lövőház utcában találjuk a helyet, ami a közel-keleti teázók hangulatát igyekszik budapesti környezetbe adaptálni, beleértve a vendégszeretetet is. Helyben is fogyaszthatunk, de haza is vihetjük magunkkal a kedvenc teánkat, de enni – természetesen csupa közel-keleti ízt – és kávézni is lehet. A Kardamomban nincs pihenőnap, így mindennap felkereshetjük egy finom teára. 

Fotó: Polyák Attila - We Love Budapest

Namgyal Momo Tibeti Étkezde és Teázó

7/11

A Bakáts téri hely kimondottan speciális: autentikus tibeti ételeket és teákat kóstolhatunk. A földszinten van a kajás rész, fent a galérián pedig a bekuckózós, ahol az ebéd utáni, jól megérdemelt teánkat elfogyaszthatjuk, akár még fekvő helyzetben is. Hétvégén ne keressük fel a helyet, mert szombaton és vasárnap zárva tartanak. 

Fotó: Vörös Oroszlán / Facebook

Vörös Oroszlán

8/11

1061 Budapest, Jókai tér 8.

Címkék

A nevét Szepes Mária halhatatlan regényétől kölcsönző teaház, akárcsak a Big Ben, a régebb óta működő teás helyek egyike. A Jókai tér szélén található Vörös Oroszlán a teázáshoz köthető elmélyültségre és intimitásra épít. Letelepedhetünk simán csak egy asztal mellé a teánk társaságában, de ha arra szottyan kedvünk, akkor kis fülkékben is elheveredhetünk kényelmesen. A Vörös Oroszlánba bármelyik nap betérhetünk, mert itt sosincs pihenőnap. 

Fotó: Big Ben / Facebook

Big Ben

9/11

1053 Budapest, Veres Pálné utca 10.

Címkék

A Veres Pálné utcai teaház régi motorosa a budapesti teázóknak, több mint 20 éve fogadja a vendégeket. Ahogy a neve is sejteni engedi, a Big Ben elsősorban az angolos teázás helyszíne, de természetesen azoknak sem marad üresen a csészéjük, akik valami más stílusú teát kóstolnának meg. Vasárnap kivételével mindennap nyitva van. 

Fotó: Sirius / Facebook

A Sirius és az Altair

10/11

Sirius: 1088 Budapest, Bródy Sándor utca 13. / Altair: 1088 Budapest, Puskin utca 24.

Címkék

A két teaház pár lépésre van egymástól: az egyik a Puskin utcában, a másik pedig az arra merőleges Bródy Sándor utcában. Testvérhelyekről van szó, mert amíg utóbbi zárva tartott – november 11-e óta van újra nyitva –, az előbbibe terelte a vendégeket. Mindkét hely pincében található, csengetni kell, ha be akarsz jutni, nagyon zegzugos – kollégánk jellemzése szerint az Altair olyan, mint egy macskamászóka –, és érdemes előre foglalni helyet, ha itt töltenéd az idődet. Tipikusan az a hely, ahol ketten vagy többen órákat töltötök el beszélgetéssel, teázgatással, végtelen nyugiban, teljesen kizárva a külvilágot. A Sirius még 2003-ban nyitott – előtte pár évig zárt klubként működött –, az Altair valamivel később, 2012-ben. Az Altair csak csütörtök és vasárnap között van nyitva, a Sirius mindennap, viszont mindkét hely csak délután és este várja a vendégeket. 

Fotó: Major Kata - We Love Budapest

Bonthé

11/11

1088 Budapest, Rákóczi út 27/B

Több Infó

Címkék

+1: A Rákóczi úti helyen is ihatsz teát, sőt magaddal viheted a kedvenc meleg italodat, de elsősorban azért teaüzlet, nem pedig teázó. Mégis itt a helye, mert több mint 100-féle jobbnál jobb szálas tea kapható náluk, egy részük piramis alakú filterbe töltve, amit akár a Bonthé jelképének is nevezhetünk. Hétvégén zárva tartanak. 

Hasonló tartalmak

Admin mode