gasztró

szerkesztés

Együnk együtt! – Helyek a társasági étkezés és a small plate jegyében (2. rész)

Szerzők

  • Blazsovszky Péter

2022. 08. 19. 14:48

Folytatjuk a válogatásunkat kedvenc tapasbárjainkról és „small plate”-eket kínáló budapesti éttermekről, hogy a manapság rendkívül divatos sharing conceptet (közös eszegetés) még tovább népszerűsítsük.

Listánk második részében is az étkezést valódi közösségi élménnyé varázsoló budapesti éttermek lesznek a középpontban. Az előétel-főétel-desszert szentháromsággal és a „nagy adaggal jóllakni” mentalitással leszámolva ezek a szuper éttermek a szándékosan kisebb adagokról és a kóstolgatásról szólnak, ahova társsal vagy társasággal érdemes érkezni, hogy együtt csipegetve, ráérősen élvezhessük a változatos fogásokat. Szeretteink mellett ugyanis a jó ételek is megérdemlik a rájuk fordított minőségi időt!

Fotó: Balkányi László - We Love Budapest

Vicky Barcelona

1/7

1072 Budapest, Dob utca 16. (Gozsdu-udvar)

Több Infó

Címkék

Ha azt hittétek, hogy a lista folytatásában már nem lesz vérbeli spanyol tapasbár, akkor hatalmasat tévedtetek! A Vicky Barcelona maga az igazi El Clásico, mivel olyan mintha Barcelona és Madrid a Gozsdu Dob utca felőli részére költözött volna. A bulinegyed nyüzsgése nem csak a turistáknak vonzó, hanem a fővárosiaknak is alap buli- és találkozópont és a zsidónegyed mediterrán hangulata még jobban ráerősít arra, hogy a Vicky Barcelonában olyan érzés kap el, mintha egy spanyol kisvendéglőbe léptünk volna be. Számos toplistánkban szerepelt már ez a szuper tapasbár és ez bizony a jövőben is így lesz! 

Fotó: Forgács Zsuzsi - We Love Budapest

Arquitecto Pitpit

2/7

1088 Budapest, Ötpacsirta utca 2.

Címkék

Ha már egyszer ismét felültünk a tapasvonatra, akkor robogjunk is tovább egészen a Padronosok új helyéig, az Arquitecto Pitpitig, ahol a – szintén nagy kedvenc – Padronban megszokott spanyol ízek, finom tapasok és még több kísérletező kedv vár bennünket. A MÉSZ-székház (Magyar Építőművészek Szövetségecsodás pincehelyisége és repkénnyel befuttatott, mediterrán hangulatú belső kertje már hosszabb ideje kereste új, hozzá méltó funkcióját és ennek a tüneményes pacsirtának a személyében (a pitpit egy bizonyos spanyol dialektusban pacsirtát jelent) végre meg is találta.

Fotó: Rockstar Photographers - We Love Budapest

Boğaziçi

3/7

1138 Budapest, Váci út 133. – Váci Greens E épület

Címkék

A Boğaziçi Ankarában toborzott konyhai csapata a valódi török konyhát egy mindenki által elérhető, minőségi alapanyagokból remekül főző, laza, hangulatos és klasszikus török étterem képében mutatja meg. Demcsák Csilla és párja, Savaş a fine dining és a gyorséttermek igencsak eltérő világa között tátongó űrt töltötte meg minőségi tartalommal. Itt a közös mezekóstolgatás valódi közösségi élménnyé kovácsolhatja az amúgy általában csak gyorsan, sietve bekapott reggelijeinket, de akkor is jó helyen járunk, ha egy pompás, faszenes grillvacsorára érkeznénk, netán csak egy dürümért ugranánk le ebédidőben.

Fotó: Molnár Dániel - Socially

Kismező

4/7

1063 Budapest, Nagymező utca 19.

Címkék

Idén májusban az egykori Pesti Disznó helyén, a Nagymező utcában nyílt meg a Kismező, ahol a Broadway vibráló hangulatát felelevenítő környezetben „small plate” fogásokkal, „Digó-féle” canotto pizzákkal, valamint széles és tradicionális borsorral várják a vendégeket. Míg napjaink Erzsébetvárosában főleg a street food dübörög, addig Terézváros egykori vigalmi negyedében egyre inkább a minőségi, nemzetközi, kortárs bisztrókonyha hódít, ráadásul egyre inkább a divatos sharing concept együtt kóstolgatós formájában. A Kismezőt nem csak színház előttre vagy utánra, hanem konkrét gasztronómiai úti célnak is erősen ajánljuk.

Fotó: Koncz Márton - We Love Budapest

Mythos

5/7

1051 Budapest, Arany János utca 17.

Címkék

Igazi görög vendéglátásban lehet része azoknak, akik az Arany János utcai Mythos éttermet választják. A görögöket eleve még szimpatikusabbá teszi pusztán az a tény is, hogy szeretnek jókat enni, itt pedig a tradicionális étkezési szokásaiknak megfelelően csak az előételekből (mezedes) közel harmincat találunk, amiből ők (mi is!) általában többfélét kérnek és közösen fogyasztják el. A hely berendezése mértéktartóan görögös, nem tolják az arcunkba a kék-fehéret mindenütt, de azért megjelenik a jól ismert kultúra is, az egyenesen görög falusi kistermelőktől érkező alapanyagokból pedig olyan ételeket készítenek, hogy kóstolás közben szinte érezzük az arcunkon az Égei-tenger lágy szellőinek simogatását.

Fotó: Ladóczki Balázs - We Love Budapest

DOC Pane e Vino

6/7

1051 Budapest, Arany János utca 9/B

Több Infó

Címkék

Ha már Arany János utca és ha már más nemzetek konyhája, akkor nem hagyhatjuk ki Gianni nemrég teljesen átalakulva újranyílt helyét, a DOC Pane e Vinót, aminek – a „Via Italián”, az idén 20 éves Pomo D’Oróval szemben – az abszolút olasz irányultsága mellett, a monarchiabeli Trieszt változatos gasztronómiai kavalkádja adja a fő ihletet. A legmagasabb minőségű olasz és magyar alapanyagok, bámulatos olasz borszortiment, napi menü és nagyon ütős „small plate” kínálat, miközben a delirészről vásárolhatunk is az összetevőkből az otthoni főzéshez magunknak. Kötelező randihely, ha le akarod venni a párodat a lábáról, vagy ha hagyni szeretnéd, hogy a választottad a jó ízlésével elvarázsoljon.

Fotó: Hirling Bálint - We Love Budapest

Barrio

7/7

1028 Budapest, Hidegkúti út 81.

Címkék

Télen a Barrióval kétségtelenül Buda egyik legjobb étterme nyílt meg a Hidegkúti úton, ami elegáns, mégis laza, letisztult, mégis összetett, modern, mégis otthonos és vibráló, mégis nyugodt. Pizzávalmilanesa napolitanával (rántott sertéskaraj paradicsomszósszal, sajttal, sonkával összesütve) és öntöttvas serpenyőben rotyogó provoleta sajttal kiegészült autentikus argentin konyhával találkozhatunk, ahol a húsok parrillán, az argentin konyhára jellemző faszenes vagy fatüzelésű grillen készülnek

Hasonló tartalmak

Admin mode