Covid okozta kényszerből született kávézó, amely nemrég bisztróvá alakult át, avagy van élet Hűvösvölgyön túl is!

A külsőbb kerületekben, a város szélén lévő helyeknek mindig duplán örülünk, különösen akkor, ha valami tematikát is kap az étterem vagy kávézó. Legtöbbször személyes kötődés vagy éppen kalandvágy inspirálja azokat, akik úgy döntenek, nem a belvárost választják, hogy megmutassák a világnak, mit tudnak.

Így volt ez Nunzio La Monica esetében is, a szicíliai étteremtulajdonos eredetileg teljesen máshonnan indult. 2001 óta él Magyarországon, eleinte borimporttal foglalkozott, majd területi képviselőként a legnagyobb hazai éttermeknek szállított olasz alapanyagokat, egészen a Covidig. A lezárások alatt a cége kivonult Magyarországról, de nem esett kétségbe, úgy volt vele, mindig is akart egy olasz kávézót nyitni Budapesten, akkor most jött el az ideje ennek is. A lezárások alatt persze pont nem lehetett éttermet vagy kávézót nyitni, de, mint mondja, egy szicíliainak nem kell a szomszédba mennie egy kis furfangért – nyitott egy kis olasz deliboltot, kávéval és péksütikkel. 

A Covid elmúlt, a PKSG Italiana maradt, a környéken lakók legnagyobb örömére. Maga Nunzio is azt mondta, hogy azért választotta Máriaremetét, mert helyi lakosként tisztában van vele, hogy 6 megállónyi távolságban sehol nem lehet egy kávét meginni. A pékáruk egy része, néhány kenyér, fánk és péksüti helyben készül, a bonyolultabb darabok, mint a délolasz sfogliatelle készen kerülnek az üzletbe. 

A pékségben az elejétől kezdve volt pizza is, induláskor értelemszerűen elvitelre, később helyben fogyasztásra is. A pizza trattoriastílusú, kicsit nehezebb, hosszan kelesztett kovászos tésztából készül, feltét szempontjából pedig olaszosan nincs túldimenzionálva a dolog, 2-3 feltét pizzánként, plusz a sajt. Az alapanyagok természetesen Olaszországból jönnek, ezek vannak a polcokon is. Nunzio nem gourmet-deliboltot tervezett, sokkal inkább az volt a cél, hogy a mindennapokban használatos olasz alapanyagokat – tésztákat, szószokat, olajokat, kekszeket – Budapesten is be lehessen szerezni. 

A pékséget idővel bisztróvá bővítette, ekkor kapta a Ciuri Ciuri nevet. A pizzán túl most már primi piattikat, vagyis tésztákat, egytálételeket, például pármai padlizsánt is lehet kapni, és van pár előétel is az étlapon. A tészták között a hagyományos, egyszerű, mindenki által ismert tészták vannak, de fel vannak dobva itt-ott egy kis jópofasággal, a szicíliai spagettin például parmezán helyett egy fokhagymás olajon pirított morzsa van, mivel a szószban szardella van, halas tésztára pedig nem kerülhet sajt. Nunzio tervezi, hogy a jövőben secondi piattik is kerülnek az étlapra egy-egy egyszerűbb hal vagy tengeri herkentyű formájában.

A desszertek is felesben készülnek itt, és a ricottás cannolihoz az ostya és a krém is Olaszországból érkezik, de a tiramisu nyilván a konyha terméke. 

A Ciuri Ciuri kicsit messze van ahhoz, hogy célirányosan kiugorjunk a belvárosból, az viszont nagyszerű, hogy kirándulás után egy olasz kisvárosi hangulatú kávézót, delit és pizzázót találunk Máriaremete szélén. 

ELÉRHETŐSÉGEK

PKSG Italiana & Ciuri Ciuri Bistro

Címkék