gasztró

szerkesztés

Menjünk nyaralni munka után – Budapesti helyek, ahol mintha távoli országokban kalandoznánk

Szerzők

  • Nagy Zsófia

2022. 07. 27. 16:15

Nemcsak a nyári időszakra, hanem talán általánosságban is igaz, hogy többször szeretnénk utazni, mint ahányszor lehetőségünk nyílik erre. Számtalan oka lehet annak, hogy miért kell meghúzni a nadrágszíjat és otthon maradni, sokszor éppen az, hogy egy szuper nyaralásra gyűjtünk. Ha éppen ebben a helyzetben lennénk, vagy csak szeretnénk egy kicsit kiruccanni munka után és elfeledkezni a mindennapokról, ajánlunk néhány klassz helyszínt, ahol mintha távoli országokban kalandoznánk. Listánk szigorúan szubjektív, de igyekeztünk a legnépszerűbb úti célokhoz társítani egy-egy éttermet és bárt.

Fotó: Balkányi László - We Love Budapest

Vicky Barcelona – Spanyolország

1/11

1072 Budapest, Dob utca 16. (Gozsdu-udvar)

Címkék

beszélgetés, barátokkal való iszogatás – amely legalább annyira szól a langyos nyáresték és a finom ízek, mint a társaság élvezetéről – szinte szinonimái a spanyolos tapasozásnak, hiszen ezek a falatkák éppen az ilyen időtöltések támogatására jöttek létre. Mi itt ajánlottuk kedvenc tapasbárjainkat, amelyek közül ebbe a listába különösen belekívánkozik a Vicky Barcelona, hiszen itt azonnal egy spanyol kisvendéglőben érezhetjük magunkat, ahova a szűk és forgalmas mediterrán utcáról éppen most hívogattak be a csábító illatok. Ha pedig inkább egy kerthelyiséget választanánk a melegre való tekintettel, akkor látogassunk el a padronosok néhány hete nyílt új helyére, az Arquitecto Pitpitbe. Az árnyas, repkénnyel befutott falú MÉSZ-székház udvara remekül idézi föl a barcelonai óváros hangulatát, jólesik itt egy pohárka frissen csapolt vermutot elkortyolgatni. 

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Budapest

Dionysos – Görögország

2/11

1056 Budapest, Belgrád rakpart 16.

Címkék

Kék-fehér házak, morajló tenger és remek ízek. Ezek közül csak a morajló tengert kell nélkülöznünk a Taverna Dionysosban, Budapest egyik legrégibb görög éttermében, ahol a helyi tulajdonos jóvoltából igazán autentikus, kis görög falut idéző környezet és finom ételek várnak bennünket. Ha komolyabban elmélyednénk a görög kultúrában, akkor ehhez itt adtunk tippeket, de ha csak egy finom, mediterrán hangulatú vacsoráról álmodunk a gyors kikapcsolódás reményében, akkor a Dionysos tökéletes választás.

Fotó: Hirling Bálint - We Love Budapest

Felicita – Olaszország

3/11

1124 Budapest, Apor Vilmos tér 11.

Címkék

A Hegyvidék Bevásárlóközpontba belépve senki sem gondolná, hogy egy olyan szuper kis olasz szigetet talál a földszinti részen, mint a Felicita. Az étteremhez kellemes terasz is társul, ám mi most első sorban a belső teret ajánljuk, ahol anélkül hűsölhetünk narancsfák árnyékában, hogy a forróság elől menekülnénk. A hely azért is kedves számunkra, mert a korábban bemutatott Patina vintage bútorbolt tulajdonosa, Gulyás Zsuzsi dolgozott a belső terén, ami olyan hatást kelt, mintha Vespával száguldanánk át egy római épülettöredékekkel és neonfényekkel tagolt olasz városon. Az ételek nem tartoznak az olcsóbb kategóriába, de a pizzák, pasták és egyéb finomságok egytől egyig kiváló alapanyagokból készülnek és nagyon finomak. 

Fotó: Yu-Grill Facebook-oldal

Yu Grill – Horvátország

4/11

1094 Budapest Tompa utca 21.

Címkék

A korrekt és ízletes, Klauzál téri Pola Pola bezárása óta nem olyan egyszerű hangulatos és autentikus balkáni ízeket találni Budapesten, a helyzetet az sem könnyíti, hogy szomszédunkban élő délszláv népek konyhája nagyon hasonló. Mi most nem is mennénk bele olyan kérdésekbe, hogy melyik fogás számít szerbnek és melyik horvátnak, inkább ajánlunk két grillezőt, amelyek ízeikkel eszünkbe juttathatják a magyarok kedvenc tengerparti úticélját, Horvátországot, és az ott található nagy húsokat és lágy cipókat. Ha erre az élményre vágyunk, ellátogathatunk a Yu-Grillbe, vagy a Ráday utcai Cevap Grillbe. A belbecs, a jókora húsok íze és illata mindkét helyen fölülírja a külcsínt, az étterem berendezését. 

Fotó: Balkányi László - We Love Budapest

360 Bar – Nagyvárosi éjszakák

5/11

1061 Budapest, Andrássy út 39.

Címkék

Ha igazi magaséletre vágyunk, mert például egy jól sikerült projektzárás után borzasztóan menőnek érezzük magunkat, fejeljük meg az érzést egy jó kis itallal és barátaink társaságával egy skybarban. Ehhez itt adtunk tippeket, a 360 Bart pedig kissé eldugott hangulata és gyönyörű körpanorámája miatt emeljük ki a mezőnyből. Ha szerencsénk van, és pont naplementekor érkezünk meg az Andrássy út legmagasabb épületének tetején kialakított helyre, még elkaphatjuk, amint a lebukó nap éppen a Parlament csúcsán időzik, miközben a várost csodás, rózsaszín fénnyel vonja be. 

Fotó: Polyák Attila - We Love Budapest

Kertem – Retró nyaralások

6/11

1101 Budapest, Kőbányai út 30.

Címkék

Haverok, lazulás, lerúgott cipők: Kertem a neved. Érdemes és nem is túl bonyolult (kb. 15 perc a Keletitől) egy kis kutyás, gyerekes lazulásra elvillamosozni Kőbányára az új Kertembe, ahol az egykori Északi Járműjavító területén, annak épületei között egy igazi kis oázisban érezhetjük magunkat. Tegyük föl a lábunkat, igyunk egy tonikot vagy egy sört, harapjunk egyet jókora balkán burgerünkből és élvezzük, hogy ezen a délutánon mi már nem csinálunk semmit, mégha kéne, akkor se. A mi munkánk most a lazulás. 

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Budapest

Pavillon de Paris – Franciaország

7/11

1011 Budapest, Fő utca 20.

Címkék

Nem egyszerű megragadni az autentikus párizsi hangulatot, hiába a francia és a magyar főváros közötti építészeti hasonlóság, a franciák eleganciáját nehéz utánozni. Ez azonban egészen jól sikerül a Francia Intézettel majdnem közvetlenül szemben elhelyezkedő Pavillon de Parisban, ahol játékos vonalvezetésű székek, fényfüzérek, virágdíszek és könnyeden hullámzó textilek, között hatalmas fák árnyékában romantikázhatunk. A konyha is a franciás bisztróvonalba illeszkedik, de olyan különlegességeket is kipróbálhatunk, mint például a csiga. 

Fotó: Koncz Márton - We Love Budapest

Berlin Bistro – Németország

8/11

1072 Budapest, Klauzál tér 11.

Címkék

A német főváros az elmúlt 10-20 évben hihetetlen változáson ment keresztül és maga mögött hagyva poroszosan szigorú arculatát igazi világvárossá nőtte ki magát, elképesztően pezsgő kulturális élettel, expatokkal és turistákkal. Egyvalami azonban nem változott: a laktató és szaftos fogások, jó sörök szeretete. A Berlin Bistro dizájnja szuperül hozza Berlin mostani, egyszerre monumentális és kényelmesen letisztult, innovatív és történelmi jellegét, kozmopolita és lokális értékeit. Az ételekben pedig nem kell csalódnunk: a currywurst vagy a jägerschnitzel (rántott csirkemell vagy sertéskaraj tejszínes gombaszósszal, sült burgonyával) épp olyan finom, mintha Németországban ennénk.

Fotó: Szabó Gábor - We Love Budapest

Türkiz – Törökország

9/11

1051 Budapest, Nádor utca 36.

Címkék

Egyre több magyar dönt úgy, hogy a Szulejmán című sorozatot hátrahagyva kicsit autentikusabban is szeretne megismerkedni Törökországgal. A tenger, a remek konyha és az izgalmas kultúra sokakat vonz Isztambulba vagy Törökország más részeire. Ha azonban egyelőre nem vagyunk ilyen szerencsések, akkor látogassunk el inkább a Türkizbe, ahol szemkápráztató keleti lakomában lehet részünk, ha pedig a szeretnénk a törökök természetességét, vendégszeretetét megtapasztalni, akkor látogassunk el a szintén ízletes ételeket kínáló Boğaziçi-be

Fotó: Medgyesi Milán - We Love Budapest

Badhanna – Kelet-Ázsia

10/11

1051 Budapest, Hercegprímás utca 18.

Címkék

Nemrég nyílt kedvencünk segítségével, egy fiatal és kreatív városi utazó ázsiai emlékeibe csöppenhetünk, mintha egy barátunk mesélne nekünk nyaralásáról. A hely ennél persze sokkal élményszerűbb, hiszen a Badhannában egyszerre tapasztalhatjuk meg a tengerparti lazulást, a helyi városok forgatagát és azokat az izgalmas meglepetéseket, amelyek miatt Európán kívüli úti célt szoktunk választani. Kevésbé költőien megfogalmazva, a helyen hosszú ideig Ázsiában élő séf ízletes és különleges alapanyagokból is készülő fogásai, szuper alkoholos és mentes frissítők mellett pihenhetünk, a hatalmas, jól kihasznált belső térben az ázsiai hangulatot nem a kultúra unásig ismételt kliséi képviselik, a mozgatható tető pedig egyszerre biztosítja a friss levegőt és véd bennünket egy gyors nyári záportól. A Badhanna segítségével minden este Ázsiában nyaralhatunk

Fotó: Koncz Márton - We Love Budapest

+1 Tereza – Dél-Amerika

11/11

1065 Budapest, Nagymező utca 3.

Címkék

Latin-Amerikába kirándulhatunk a Tereza segítségével, ahol hűsítő koktélok és hatalmas adag ételek várják a munkában megéhezett, szórakozásra vágyó közönséget. A Tereza központi elhelyezkedése miatt is szuper célpont, ráadásul tűzfalak között megbújó kertje, ahol színes kiegészítők között ejtőzhetünk, tökéletesen hozza a laza, latin életérzést, bohém és barátságos, mint egy mexikói hátbaveregetés. Persze koktélozni mindenütt remek elfoglaltság, ezért, ha kedvet kaptunk, szemezgethetünk tavaly összeállított koktélos listánkból is. 

Hasonló tartalmak

Admin mode