gasztró

szerkesztés

A közeli Kelet ízei – Kedvenc közel-keleti konyháink Budapesten

Szerzők

  • Blazsovszky Péter

2022. 03. 22. 11:41

Ázsián belül a Közel-Kelet gasztronómiája egységesebb és egymáshoz sokkal inkább hasonló képet mutat, mint a távoli India, Thaiföld, Vietnam, Kína és Japán jellegzetességei. Mostani összeállításunkban ezt az arab–zsidó–szír–török olvasztótégelyt, vagyis inkább az ottani népek fantasztikus gasztronómiájának számunkra kedves budapesti képviselőit vesszük górcső alá.

Fotó: Polyák Attila - We Love Budapest

Baalbek

1/11

Budapest, Belgrád rakpart 22.

Címkék

2015 végén a Buddha-Bar Hotel Budapest Klotild Palotában, az ország első autentikus libanoni éttermeként nyílt meg a Baalbek, ami 2019-es kényszerbezárása után most új helyszínen, a Belgrád rakparton, a környék kozmopolita gasztronómiai központjában nyílt újra. Régóta vártuk ezt a pillanatot, de az igazat megvallva kiderült, hogy nemcsak egy másik helyszínen történt újranyitásról van szó, hanem teljes megújulásról is, aminek részeként a korábbi baalbeki stílusjegyek megmaradtak ugyan, de egy sokkal letisztultabb, modernebb környezetben és megközelítésben találkozhatunk a közel-keleti konyhák egyik gyöngyszemével, a libanoni séfcsapat által megalkotott, autentikus libanoni ízekkel. Hideg és meleg mezzék, fantasztikus grilltál, és a kolbászok töltésétől a pékárukig mindent a saját konyhájukban készítenek. Bőven megérte ennyit várni a Baalbek újjászületésére!

Fotó: Szabó Gábor - We Love Budapest

Türkiz Budapest

2/11

1051 Budapest, Nádor utca 36.

Több Infó

Címkék

A Parlament közelében tavaly nyílt Türkiz a város első igazi török étterme, ami végre nem egy döner kebabos, hanem egy olyan – autentikus, igényes, ízléses konyhával rendelkező – anatóliai étterem, ami nem elégszik meg a középszerűséggel, hanem büszkén és örömmel mutatja meg összetettségét és mélységét a hazai vendégeknek. Az autentikus alapanyagokból pazar fogások készülnek, a mezzéket különösen ajánljuk. Kérhetünk például kalamár izgarát, azaz grillezett tintahalat, içli köftét, vagyis bárányhússal töltött bulgurlabdácskákat, de vegetáriánus opciókból sincs hiány, hiszen bademli kabak (mandulás cukkinisaláta házi joghurttal), antep dolma (fűszeres rizzsel töltött padlizsán) és muhammara (sült kápiapaprika-krém dióval) is szerepel az étlapon. Egyből beleszerettünk, ezért is emelnénk ki a keleti válogatásunk egyik gyöngyszemeként.

Fotó: Rockstar Photographers - We Love Budapest

Meshuga

3/11

1075 Budapest, Holló utca 12–14.

Több Infó

Egy szelet Tel-Aviv Erzsébetvárosban – írtuk nemrég a Gozsduban nyílt Meshugáról, ami az itthon mesügének mondott és 'kelekótyát', 'bolondozót' jelentő, jiddis eredetű szóról kapta a nevét. Hol máshol nyisson egy izraeli jellegű étterem, ha nem a Király utca környékén vagy Újlipótvárosban. Belépve temperamentumos, mégis lazulós zene, barátságos belső tér és a félig izraeli, félig török Mor Maya séf fülig érő mosolya fogad minket. Na meg persze a broken sabih, az Istanbul saláta, a gesztenyés gnocchi, az ekmek balik és persze a fantasztikus knafehFiatalos, hangulatos, letisztult és nem megjátszósan, hanem őszintén vidám étterem a Meshuga, aminek jól érezhető életöröme ránk is átragadt. Szerintünk egy ilyen minőségű alapanyagokon nyugvó konyhában a remek összetettségű és többségében à la minute készülő ételek egyáltalán nincsenek túlárazva a Gozsdu közepén. Mesügék lennénk kihagyni...

Fotó: Koncz Márton - We Love Budapest

Babka Budapest és Babka Deli

4/11

1137 Budapest, Pozsonyi út 3. (Babka Budapest) és 20. (Babka Deli)

Címkék

Izraeli ihletés egy kis budapesti csavarral. Jeruzsálem sem véletlen: a közel-keleti konyha – mely összemosva jelenti az arab, az izraeli, az örmény, a török, a grúz ízeket – erősen rányomta bélyegét a helyre, de igazából egy nyitott, nemzetközi projektről beszélünk, hiszen rendelhetünk shakshukát, sabihot, de alkalomadtán császármorzsát is. Nemesvölgyi Attilával, a Pozsonyi út egyik legelhivatottabb vendéglátósával tavaly beszélgettünk, az 5 éves Babka születésnapja alkalmából, azóta pedig a Babkától néhány számmal följebb megnyílt a Babka Deli is, ahol az izraeli–magyar érintettség mellett a New York-i evődelik adták az inspirációtTatáros barheszszendvics, zsidó tojás és csirkemájpástétom, Szalajka-völgyi kályhás pisztráng és majonézes krumplisaláta. Babka, rugelach, mákos guba a süteményespultban, kiváló kávék és extravagáns tahinis shake-ek. A Pozsonyi úton jól érezhetően működik a kémia, és önmagában is nagyszerű, amit és ahogy Attiláék csinálnak, de mindennel együtt Újlipócia lüktetése adja azt a fajta, mással nem összehasonlítható eredetiséget és egyedi hangulatot, ami abszolút lemásolhatatlanná teszi a Babka-életérzést.

Fotó: Szabó Gábor - We Love Budapest

Laziza

5/11

1052 Budapest, Régi posta u. 15.

Több Infó

A török döner és a görög gírosz után itt a szír street food csoda, a shawarma. Az alapok első ránézésre hasonlóak, de a végeredmény teljesen különböző. A Laziza tulajdonosa, Abdullah Mohamed már hazánkban született, az ő édesapja nyitotta 24 éve az első – máig üzemelő – szír éttermet Budapesten, a Bécsi utcai Al-Amirt. A laziza szírül 'ínycsiklandót', az al-amir pedig 'herceget' jelent. Rendkívül találó névválasztások! A szafttal enyhén átitatott arab kenyér, a remekül fűszerezett, omlós hús, a petrezselyem, a hagyma, a paradicsom és a fokhagymás házi tahina szósz (szezámpaszta) olyan szuper összhatást eredményez, hogy az első elfogyasztása után azonnal rendelnénk belőle még egyet. Nem azért, mintha nem laktunk volna jól, csak egyszerűen jólesne. És végre egy hely, ahol nem rontják el a húst a már-már közhelyesen az arab ízvilágra utaló római köménnyel!

Fotó: Balkányi László Photography

ARZ

6/11

1052 Budapest, Apáczai Csere János utca 12–14.

Címkék

„Az élet akkor jó, ha megosztod másokkal!” Ezt a közel-keleti mondást sokan még csak emésztgetik a közép-európai gasztronómia leves–főétel–desszert szentháromságán szocializálódott kedvelői közül. A mezzék világa azonban a sokszínűség és a változatosság mellett a közös étkezések intim és egyben felszabadító érzését kínálja már a Duna-korzón is: az InterContinental Szálloda földszintjén megnyitott a libanoni ARZ Lebanese Restaurant Budapest. A libanoni gasztronómia fő inspirációit hagyományosan a török és a francia konyha adta, mégsem fúzió az, amit itt találunk, hanem inkább olyan, mintha egy bejrúti étterem klasszikus menüsorát kóstolnánk. Az ARZ a mezzék és a főételek mellett desszertekben is nagyon erős. Az étterem ideális választás lehet az üzleti ebédektől a baráti vacsorákig. A kínálat és a lokáció miatt pedig – nem utolsósorban – tökéletes randevúhelyszín, ha egy romantikus Duna-parti séta után jó ízlésünkkel akarnánk elkápráztatni választottunkat. 

Fotó: Forgács Zsuzsi - We Love Budapest

DOBRUMBA

7/11

1074 Budapest, Dob utca 5.

Több Infó

Címkék

A Közel-Kelet és a mediterráneum ízei egy New York-ot idéző food barban, ami igazából egy barátságos, nyitott kis földközi-tengeri étterem a Dob és a Rumbach Sebestyén u. sarkán, amely az Atlasztól az Ararátig, a Boszporusztól a Gibraltárig vonultatja fel az ízeket. A Dobrumba konkrét fogások helyett alapanyag-használatban, szemléletben mediterrán. A dús olívahasználat, a citrusok, a grillezés, a napsütötte zöldségek íze amit megjelenítenek, nem a pizza vagy a paella. Ehhez párosulnak a Közel-Kelet ízletes fűszerei, remek húsai, joghurtjai, zöldségei és étkezési szokásai. Vagyis az, hogy együtt eszünk, sokfélét, mártogatva, átnyúlva, kóstolgatva, lassan, ráérősen. Életstílus ez, amit nagyon jólesik elsajátítani, ha csak egy estére is. A shakshuka, a hummusztál és a levantei zöldségek ráadásul nem kihagyhatók!

Fotó: Hirling Bálint - We Love Budapest

Pingrumba

8/11

1024 Budapest, Széll Kálmán tér 6.

Több Infó

Címkék

Jó hír a rajongóknak – na meg a budaiaknak –, hogy a Dobrumba néhány éve kapott egy nagy tesót a Széll Kálmán téren. A helyszínválasztás már félsiker, a környék ugyanis ordít az olyan helyekért, ahová kutyával, gyerekkel, első randira, nagyival és barátokkal is elmehetünk, garantáltan jó ételt fogunk kapni, és még kényelmesen le is tudunk ülni. A vicces névválasztás pedig onnan jön, hogy az étterem helyén üzemelt 20 éven át, tavalyi bezárásáig, a város egyik első kínai étterme, a Ping – és mivel a csapat szeretné hangsúlyozni, hogy az új étterem nem jöhetett volna létre a zászlóshajó Dobrumba nélkül, így a kettő keresztezéséből megszületett a Pingrumba. Az étlap kifejezetten hosszú, széles választékkal, és bár van egy-két átfedés a Dobrumbában található kínálattal, itt a keleti, míg a Dobrumbában a mediterrán fogások dominálnak. A fókuszban tehát továbbra is a mesés Kelet, kiterjesztett verzióban, Kairótól Kalkuttáig!

Fotó: Polyák Attila - We Love Budapest

Byblos

9/11

1052 Budapest, Semmelweis utca 1-3.

Több Infó

Címkék

Osama Kutaini 2002 óta több mint hét országban fordult meg séfként – különböző arab országokban, Dubajban a Four Seasonsben és Franciaországban is. Magyarországra 2008-ban érkezett, rögtön a Costesben kezdett, de később megfordult a Greshamben is, utoljára pedig a Buddha-Bar Hotel séfje volt. Levante egy földrajzi táj, amibe beletartozik Szíria, Libanon, Palesztina, Jordánia, és ezek a konyhák hasonlítanak is egymásra. Az ízek, a fűszerek, a technikák egymásra hatnak, oda-vissza, a Byblos ezért libanoni és levantei konyha egyszerre. Levantéról a középkor mesés közel-keleti kincsei, illatos fűszerek, selyem és mirha jut eszünkbe – és ha meglátogatjuk a Byblos Budapestet, akkor valami hasonlóban lesz részünk, persze 21. századi keretek között. A Byblosba nem érdemes mozi, színház vagy bármilyen más program előtt érkezni – adjuk meg neki a tiszteletet, élvezzük ki hosszan, menjünk barátokkal, családdal, osszunk meg mindent, amit kapunk, használjuk a kezünket és a meleg házi pitát, szívjuk be mélyen a konyha felől érkező illatokat, és élvezzük a hamisítatlan keleti vendéglátást.

Fotó: Hirling Bálint - We Love Budapest

Noor

10/11

1013 Budapest, Alagút utca 4.

Címkék

Fény az alagút végén címmel számoltunk be a perzsa származású Switzer Nabil által 3 éve az Alagút utcában nyitott Noor Budapestről, ahol a hangulatos és családias belső teret is egymaga alakította ki, a konyhában pedig libanoni séfek készítik a jobbnál jobb ételeket. Ritka, amikor egy helynek egyből érezni a feltöltő, pozitív energiáit. Kellemes zene, elmét ellazító füstölőillat terjeng, miközben az étterem úgy elegáns, hogy közben otthonos is. Minden természetesnek tűnik, pont annyi, amennyinek lennie kell, és nem azt érezzük, hogy túltolnák az enteriőrt, vagy csak egy arab Patyomkin-díszletet raktak volna körénk. A mezze- és grillválogatásra bármikor visszamennénk. A Noorban halal szabályok szerint készítik az ételeket, sertéshúst vagy alkoholt ne keressetek náluk!

Fotó: Tesztevők

Tahina Bite

11/11

1077 Budapest, Wesselényi utca 2.

Több Infó

Dohány utcai zsinagóga mellett bújik meg az alig észrevehető, mégis remek hely, a Tahina Bite, ahol a hummusz és a tahini vannak a fókuszban. A főként vegetáriánusokat és vegánokat megcélzó gyorsétteremben a közel-keleti konyha hagyományait ötvözik a modern vegán trendekkel. Az egyszerű, puritán belső tér arra utal, hogy minden energiát az alapanyagokra és az ételek minőségére fordítanak: változatos fogásokkal és laktató adagokkal állnak elő, ráadásul nem használnak feldolgozott adalékanyagokat és cukrot. Találunk náluk előételeket, mint például a töltött szőlőlevél vagy a muhammara, különböző salátákat és szendvicseket és a menüről elmaradhatatlan falafelgolyó, ha pedig autentikus desszertet szeretnénk, akkor az Indiából és Közép-Ázsiából származó, tahinialapú édességet, a halvát is érdemes kipróbálni

Hasonló tartalmak

Admin mode