„Az élet akkor jó, ha megosztod másokkal!” Ezt a közel-keleti mondást sokan még csak emésztgetik a közép-európai gasztronómia leves–főétel–desszert szentháromságán szocializálódott kedvelői közül. A mezzék világa azonban a sokszínűség és a változatosság mellett a közös étkezések intim és egyben felszabadító érzését kínálja már a Duna-korzón is: az InterContinental Szálloda földszintjén megnyitott a libanoni ARZ Lebanese Restaurant Budapest.

A közel-keleti konyha mindig is átfedésben és szimbiózisban alakult a környék népeinek ízvilágával. Ezzel együtt a libanoni gasztronómia fő inspirációit hagyományosan a török és a francia konyha adta, mégsem fúzió az, amit a most nyílt ARZ-ban találunk, hanem inkább olyan, mintha egy bejrúti étterem klasszikus menüsorát kóstolnánk

Yahya Khadaro séf 7 év libanoni, majd 5 év dubaji tapasztalattal a háta mögött érkezett Budapestre, ami egyből elbűvölte és inspirálta is egyben. Folyamatosan fedezi fel a legjobb éttermeket és járja a vidéket, hogy jobban megismerje a kultúránkat. Ezzel együtt feltett szándéka, hogy továbbra is hamisítatlan libanoni ételeket készítsen, még ha az alapanyag-beszerzéshez sok esetben Bécsig vagy Bejrútig kell is elmenni. 

Az impozáns környezet ellenére az árak nem a turistákra vannak szabva. A bejrúti hummusz (csicseriborsó-püré, tahini, petrezselyem, római kömény, fokhagyma, citrom, olívaolaj) 1650 forint, a tabbouleh (friss petrezselyemsaláta, bulgur, paradicsom, hagyma, citromlé) 2100 forint, a raheb saláta (grillezett padlizsán, paradicsom, újhagyma, paprika, menta, petrezselyem, citrom, olívaolaj) 1800 forint, a húsos sambousek (4 db bárányhúsos tésztafánkocska) 2100 forint, a főételek pedig 3400 és 6500 forint között mozognak. Nagy kedvencünk volt a grillezett shish taouk (grillezett, libanoni fűszerekkel marinált csirkekockák, hasábburgonya, fokhagymaszósz – 3400 forint), a grillezett báránynyárs (3900 forint) és az omlós bárányborda (6500 forint).

Az ARZ a mezzék és a főételek mellett desszertekben is nagyon erős. Az étterem ideális választás lehet az üzleti ebédektől a baráti vacsorákig. A kínálat és a lokáció miatt pedig – nem utolsósorban – tökéletes randevúhelyszín, ha egy romantikus Duna-parti séta után jó ízlésünkkel akarnánk elkápráztatni választottunkat. 

Címkék

Elérhetőségek

ARZ Lebanese Restaurant Budapest 1052 Budapest, Apáczai Csere János utca 12–14. Facebook-oldal Weboldal