kultúra

Alternatív programötletek pánik helyett – kintre és bentre, elkerülve a tömeget és betartva a rendelkezéseket

Szerzők

  • Bartha Dorka

2020. 03. 13. 17:05

Mit kezdjünk szabadidőnkkel, ha lemondták a tervezett előadást, bezártak a mozik, elmaradnak a koncertek és még a könyvtárak se nyitnak ki? Budapest megannyi szuper lehetőséget tartogat még így is, de előszedhetjük azokat a bakancslistáinkat, is, amin a még elolvasandó könyveket és megnézendő filmeket gyűjtögetjük évek óta.

Fotó: Juhász Norbert - We Love Budapest

Bringázz

1/5

Lassan, de biztosan megérkezik a jó idő, elő lehet szedni a télre kényszerparkoltatott bringákat (már aki nem olyan hardcore, hogy egész évben két keréken suhan). Már az is szuper időtöltés, hogy kicsit helyrerázzuk őket, láncot olajozunk, felfújjuk a kerekeket, meghúzzuk a fékeket, ha kell, és felfrissítjük a tudásunkat, hogy mire is kell figyelni a városi közlekedésben. Tekintve, hogy a tömegközlekedést senkinek nem ajánlják, elve jó alternatíva, ha helyette bringázunk, de jó időben hosszabb távokra is elindulhatunk, akár a Római-partig vagy Szentendréig, a pesti oldalon Csepel és észak felé is többé-kevésbé nyugis bringautakon suhanhatunk.

De városias környéken, Zuglóban, az Andrássy úttal párhuzamos utcákban húzódó villanegyedekben és a Vízivárosban is jó kikapcsolódás tekeregni – garantáltan nem csoportos esemény, nem megyünk senki közelébe. Jó alternatíva lehet a MOL Bubi is, ha mennünk kell valahova, és nem szállnánk fel semmilyen járműre. A magyar lakosság 84%-a számára egyébként elérhető egy saját vagy megosztott bringa, 67% pedig rendelkezik is biciklivel, derült ki a Kerékpárosklub 2018-as reprezentatív kutatásából. Így a magyarok nagy többsége akár ma bringára ülhet – mondja a Kerékpárosklub.

Fotó: Szabó Gábor - We Love Budapest

Sétálj

2/5

Ha valaki ódzkodik a bringázástól, vagy nincs kerékpárja, akkor marad a sétálás, és ha már az utcán vagyunk, kicsit nézelődjünk is. Ha valakinek nem opció, hogy otthonról dolgozzon, és sétál a munkába, akkor ha már ott van, kicsit szét is nézhet. Mi legalábbis ezt csináljuk, minden nap más útvonalon megyünk. Kedvenc környékeinket is bejárhatjuk, ha régóta tervezte valaki, hogy végre megnézi a közelében fekvő híres villanegyedeket a Svábhegyen, Rózsadombon, Gellérthegyen vagy Mátyásföldön, akkor most felkerekedhet. Még épp nem kezdtek el zöldülni a fák, úgyhogy a legtöbbet láthatjuk a nyáron amúgy rejtőzködő elegáns klasszikus, szecessziós, Bauhaus villákból.

Fotó: Bartha Dorka - We Love Budapest

Olvass

3/5

Mi az, amit a négy fal között is lehet csinálni teljesen egyedül, mégis új világokat nyit meg előttünk, és soha nem látott időkbe és vidékekre repít? Meg amúgy is csak nő a listád, hogy mi mindent szeretnél elolvasni az elmúlt évek legjobbjai közül? Akkor most neki lehet állni a régóta halogatott köteteknek. Ha pedig nincs ötleted, mivel kezdd, íme pár elévülhetetlen toplistánk, például ebben a nyári toplistánkban írtunk először Krusovszky Dénes regényéről, ami azóta egészen elképesztő széles körben lett az elmúlt évek egyik legnagyobb kedvence, de megtaláljátok Térey János utolsó regényét, a Káli holtakat is. Tavaly nyárról pedig töretlenül ajánljuk Závada Pál: Hajó a ködben kötetét vagy Péterfy Gergely: A golyó, amely megölte Puskint regényét. Aki pedig nem aprózná el, végre belevetheti magát Háy János: Kik vagytok ti? monumentális művébe. Aki pedig a legfrisebb remekekre csapna le, épp csak megjelent Bereményi Géza Magyar Copperfield című, új, önéletrajzi könyve, ami szintén kihagyhatatlan.

Fotó: Ruben Brandt, A Gyűjtő

Filmezz

4/5

Igazi Jolly Joker, de ha már csömörünk van a sorozatmaratonoktól, és értelmesebb időtöltést keresünk, akkor rengeteg, az elmúlt évek magyar filmes termésének fontos darabját megtaláljuk a legnagyobb streaming szolgáltatók kínálatában. A Netflixen – ha valaki még nem látta volna, fent van az Oscar-díjas Saul fia, Török Ferenc megrázó történelmi filmje, az 1945 és Enyedi Ildikó, berlini Arany-medve díjat nyert Testről és lélekről című alkotása is. Az HBO-n még bővebb a választék az igényes magyar filmekből és sorozatokból: ott az Aranyélet és a Terápia harmadik évada Mácsai Pállal, ha valaki maratonozna, de a feledhetetlen animált filmet, a Ruben Brandt a gyűjtőt, a Viszkist vagy a szinkrontolmácsok életébe elkalauzoló Susotázst is nagyon ajánljuk. Ha valaki komolyabb társadalmi témákat érintő filmet nézne, Schwechtje Mihály Remélem legközelebb sikerül meghalnod :) az internetes zaklatás veszélyeit mutatja be, míg Sós Ágnes Szerelempatak című filmje az időskorról, szerelemről és a vágyakozásról szól egészen feledhetetlenül.

Fotó: Bartha Dorka - We Love Budapest

Kirándulj

5/5

Kirándulni, kiszakadni a természetbe mindig jól esik testnek és léleknek is. Lehet egyedül menni, vagy akivel már eleve egy háztartásban élünk, csoportos túrákról azonban most senki ne álmodozzon. És kivételesen az autóra voksoljunk, hacsak nem a kertünk végében kezdődik például a Budai-hegység, mert a vonat, távolsági busz is azonos kategória, mint a belvárosi tömegközlekedés. Itt egy remek friss toplista arra az esetre, ha valaki a városon belül vagy egészen közel kirándulgatna inkább – van benne kanyon, orom, hegy, tó és mocsár is. Aki kicsit messzebb menne, a Dunakanyar számos kedvelt kirándulóhelyét bejártuk az utóbbi időben, a Börzsönyben és a Pilisben. Ezek már kicsit nagyobb felkészülést igényelnek, de a Prédikálószéknél vagy a Csóványoson biztos, hogy nem fogunk tömegekkel találkozni és senki nem tüsszent arcon minket.

Hasonló tartalmak