szabadidő

szerkesztés

5 közeli kirándulóhely tavaszra, ahol elkerülheted a tömeget

Szerzők

  • We Love Budapest

2020. 03. 13. 14:04

A koronavírus okán gyakorlatilag minden jelentős programhelyszín bezárt határozatlan ideig, emiatt elkezdtünk az alternatívák felé kacsintgatni. A kirándulás az egyik olyan opció, amellyel sem magunkat, sem embertársainkat nem tesszük ki túl nagy veszélynek, ezért összeszedtünk nektek öt olyan könnyen elérhető kirándulóhelyet Budapesten vagy közvetlen közelében, melyet a jelenlegi helyzetben is nyugodtan meglátogathattok.

Fotó: Hirling Bálint - We Love Budapest

Róka-hegyi kőfejtő

1/5

2096 Üröm, Rókahegyi út 48.

Több Infó

Címkék

A Róka-hegyi kőfejtő kocsival és a Szentendrei HÉV-vel is könnyen megközelíthető, a Hegymászó utcától a piros jelzésen érhetjük el, hosszú lépcsősorok megmászásával. Budapest egykor volt legnagyobb mészkőbányája ugyan tájsebnek minősül, élővilága mégis kifejezetten különleges, hiszen például a gyapjas gyűszűvirág a városban csak itt és a Péter-hegyen található meg, míg számos ragadozómadár (karvaly, egerészölyv), valamint denevér is fészkel a területen. A flóra és fauna mellett a bánya sziklafalairól elénk táruló panoráma is vonzó lehet sokaknak, Csillaghegy és Békásmegyer kontrasztja, a Duna és a Megyeri híd is jól látszik innen.

Fotó: Mudra László - We Love Budapest

Ördög-orom

2/5

1112 Budapest, Ördögorom lejtő 52.

Több Infó

Címkék

Aki hasonlóan sziklás környéken tenne kirándulást, a XII. kerületben a Farkas-völgy és az Irhás-árok között található Ördög-orom is szuper választás lehet. A 8E jelzésű busz Eper utcai megállójától közelíthetjük meg egy lankásabb, vagy egy meredekebb ösvényen. A Róka-hegyi kőfejtővel egyetemben ezen a területen is figyelemre méltó a sokszínű élővilág, valamint a geológiai sajátosságok is kifejezetten érdekessé teszik az itt eltöltött szabadidőt, amit legjobban a néhány éve kialakított tanösvényen végighaladva használhatunk ki.

Fotó: Hartyányi Norbert - We Love Budapest

Merzse-mocsár

3/5

1174 Budapest, Erdőalatti dűlő

Több Infó

Címkék

A XVII. kerületben, Ecsertől nem messze rejtőzik a Merzse-mocsár, mely Budapest egyik legháborítatlanabb természetvédelmi területe, s egyben utolsó mocsárvidéke, így ide egészen biztosan elvonulhatunk egy időre a város és a rossz hírek elől. A rákoskerti vasútállomástól rövid sétával elérhető tanösvény 6 km hosszan kanyarog, egyik legnagyobb értéke pedig az itt élő madarak sokasága, köztük olyanok, mint a tőkés réce, a bíbic vagy a gyurgyalag és a búbos banka. Ha igazán szeretnénk megfigyelni a Merzse-beli élet apraját és nagyját, érdemes távcsővel is készülni az itteni kirándulásra.

Fotó: Rockstar Photographers - We Love Budapest

Naplás-tó

4/5

1164 Budapest, Naplás-tó

Több Infó

A Merzsétől nem túl távol, Cinkota mellett újabb „vizes” kirándulóhely vár bennünket, ugyancsak számottevő ökológiai jelentőséggel. Az 1978-ban, a Szilas-patak vizének felduzzasztásával létrejött Naplás-tó a főváros legnagyobb kiterjedésű állóvize, amely ugyan minden évszakban sokakat vonz, területe elég nagy ahhoz, hogy kényelmesen elférjenek a piknikezők, a kirándulók és horgászok is. A tó közvetlen környékét, a Szilas-patak menti lépréteket és a Cinkotai parkerdőt is magában foglaló, mintegy 150 hektárnyi természetvédelmi terület közel 150 madárfajnak ad otthont, de számos védett növénnyel, sőt a Naplás-tó keleti felén mocsári teknősökkel is találkozhatunk, ha szerencsések vagyunk.

Fotó: Hartyányi Norbert - We Love Budapest

Kis-Hárs-hegy

5/5

1021 Budapest

Több Infó

Címkék

Könnyedén elérhető, ugyanakkor roppant hangulatos alternatíva a Kis-Hárs-hegy, Hűvösvölgyből gyalogszerrel vagy a Gyermekvasúttal is megközelíthetjük. Ha előbbi megoldás mellett döntünk, nagyjából 30 perces sétával kell számolni a Hárs-hegy megállóig, ahonnan még egyszer ennyi idő alatt juthatunk el a Makovecz Imre-kilátóig. Innen csodálatos kilátás nyílik Észak-Budára, a belvárosra és a Gellért-hegy felé is. Az ide vezető ösvény mentén több tűzrakóhelyet is találunk padokkal, így akár egy kis szalonnasütéssel is tervezhetünk.

Hasonló tartalmak

Admin mode