A 150 éves házak után idén egy megosztó témával jön a Budapest100, a 70-es évek építészetével. A május 11–12-i hétvégén 36 nyitott házba leshettek be, amelyek között lesz lakótelepi, kutatóház, egyetemek és egy ravatalozó is.

Az egyik kedvenc építészeti programunk a májusi Budapest100, mert ilyenkor olyan érdekes házakba juthatunk be, amelyekbe alapesetben még újságíróként sem. Ráadásul idén egy igazán megosztó témával jönnek: a 70-es évek késő modern építészetével. Bár mi úgy látjuk, hogy egyre többen kezdik megérteni és megszeretni ezeket az épületeket, azért a korszak társadalmi és politikai megítélése miatt még mindig ellentmondásosak. Holott ezeknél a házaknál rendszerint már maga az építési technológia, a forma és az anyaghasználat is izgalmas. 

Az idei témaválasztás célja, hogy párbeszédet indítsanak a korszak építészetéről. Mivel még viszonylag feldolgozatlan ez a téma, és kevés az információ, sok olyan épület van, amit a lebontás vagy az eredeti karakter teljes elfedése fenyeget. A május 9. és 12. közötti program ideális lesz a fogalom tisztázására és a késő modern építészet tágabb megismerésére is. Mivel ezek az épületek „még csak” 50 évesek, így történetükről az építészek, a tervezők, a kivitelezők vagy épp a korábban ott dolgozók és a lakók is tudnak majd mesélni, így egészen különleges sztorik állnak majd össze a személyes történetekből.

Míg május 9. és 10. séta- és szakmai nap lesz, addig az épületbejárások május 11-én és 12-én lesznek. Mi külön örülünk annak, hogy idén nemcsak lakóházakba, de számtalan izgalmas közintézménybe is bejuthatunk, így a Farkasréti temető Makovecz Imre tervezte ravatalozójába, az MTA Kutatóházba a Budaörsi úton – korábban mi is írtunk erről az épületről, ami azért is érdekes, mert egy nő tervezte –, a Semmelweis Egyetem Nagyvárad téri épületébe, sőt a Polaris Csillagvizsgálóba is.

A korszak sajátsága, hogy számtalan  lakótelep  épült, így ezek sem hiányozhatnak az idei házlistából. Többek között az Újpalotai lakótelep Víztoronyházába és egy egykori iskolába, de a Füredi utcai lakótelep, a Budafoki kísérleti lakótelep és a józsefvárosi toronyházak egyikébe is bejuthattok. Sőt, a Práter utcai épület tetején még egy koncert is lesz. Emellett persze lakóházakban is bővelkedik a felhozatal, többek között Budapest egyik legérdekesebb háza, az Árnyas út 15. is látogatható lesz, ami biztos, hogy mindenkit levesz majd a lábáról.

(Borítókép: Losonczi tér - We Love Budapest)

Címkék