éjszakai élet

szerkesztés

6+1 könyv a nyárra, a zombiktól a szövevényes családi drámákon át az elfelejtett budapesti fotókig

Szerzők

 • We Love Budapest

 • Bartha Dorka

2018. 08. 22. 16:39

Ha eddig kihagytuk volna, a nyári szünet alatt vagy a strandokon heverészve kicsit megint képbe kerülhetünk a kortárs irodalommal. Összegyűjtöttünk pár olyan, a közelmúltban megjelent regényt, novellás- és verseskötetet, amikben Budapest is így vagy úgy, de felbukkan. Ismerős helyszíneken bolyonganak a szereplők, képeken bukkanak fel a már rég elfeledett, megváltozott környékek vagy akár a városrészek maguk válnak főhősökké.

Fotó: Bartha Dorka - We Love Budapest

1. Balaton-felvidéki zombik és belvárosi görbe tükör – Térey János: Káli holtak

1/7

Kezdésként feltárul előttünk a csodás Balaton-felvidéki táj, ahol a dombok még a hajnali ködben úsznak, ahogy a főszereplőnk, Csáky Alex – ígéretes pályakezdő színész, csillaga emelkedőben – daliás alakja lassan kibontakozik, hogy aztán pár oldallal később már a nyüzsgő, intrikáktól sem mentes budapesti színházi élet kellős közepén találjuk magunkat. Térey János első prózaregényében a gördülékeny sorai között megbúvó cinizmusával nem kíméli sem szereplőit, sem az olvasókat.

A regény duplán tart görbe tükröt: nemcsak az alkalmi borászokról és a teniszpólós, vitorláscipős újgazdagokról szól szatirikusan, akik relaxálni járnak az üditő Balaton-felvidéki tájba, a magyar Provence-ba, a Káli-medencébe, de annak is ad egy fricskát, aki ezen kesereg a kultúrsznobizmus jegyében. De a Balaton-felvidéket átalakító, lepusztító turizmus kritikus felhangjai mellett megjelenik a pesti értelmiségi és művészvilág nem kevésbé szívderítőbb, szövevényes világa is, ahol az igazi tragédiáknak csak a színpadon van helye és mélysége, a szereplők életében valahogy minden emberi viszony semmilyen és sekélyes. A felvillanó ismerős budapesti helyszínek mellett a színházi világ kulisszáit mögé is kicsit bepillanthatunk, és a történetbe szőve a Káli-medence múltjáról is rengeteget megtudhatunk, és persze "bármilyen hasonlóság a kortárs magyar kultúra alkjaihoz és eseményeihez csupán véletlen. Egészen más a helyzet a tájjal."

 • Térey János: Káli holtak
 • Jelenkor kiadó, 2018
 • Terjedelem: 534 oldal
 • Ár: 3999 Ft

Fotó: Bartha Dorka - We Love Budapest

2. Élet a telepen – Mán-Várhegyi Réka: Mágneshegy

2/7

Ha a Káli holtak színházregény felé közelített, akkor Mán-Várhegyi Réka kötetére talán mondhatjuk, hogy tudományos-életregény. A Boldogtalanság az Auróra-telepen szerzője, akit 2015-ben a Margó-díjra is jelöltek ebben a nagyjából egy évtizedig írt regényében három szociológus életén keresztül mutatja be a fővárosi értelmiséggé válás rögös útjait.

A New Yorkból hazatérő, nagy álmokat dédelgető és újra fellobbanó hivatástudattal rendelkező Börönd Enikő, egykori szeretője, az itthoni szakma ifjú doyenje Bogdán Tamás és a tudományos élet légkörével éppen csak ismerkedő másodéves egyetemista, Réka életén keresztül bontakozik ki az egészen érdekes és izgalmas regény, amelyben a szerző egyszerre vizsgálja a telepidentitást az ő (részben) elképzelt Békásmegyerén, de telepet kutatási terepül használó társadalomtudósokat is. Közben olyan aktuális kérdéseket is felvet, mint milyen nőként boldogulni az egyetemi és akadémiai közegben, ezzel kicsit emlékeztetve minket Szécsi Noémi Egyformák vagytok történetszálaira is, de élethű képet fest a kétezres évek budapesti kulturális életéről is. A könyv borítója pedig külön 10/10 lenne, ha pontoznánk a könyveket.

 • Mán-Várhegyi Réka: Mágneshegy
 • Magvető Kiadó, 2018
 • Terjedelem: 384 oldal
 • Ár: 3499 Ft

Fotó: Bartha Dorka - We Love Budapest

3. Novelláskötet, ami kikapcsol – Budapest OFF

3/7

Címkék

Budapest megannyi regény, novella, kuplé és vers színhelye, ám csak kevésnek a főszereplője. A Budapest OFF kötetben 13 kortárs író novellája a város egy-egy szegletét villantja fel: a pörgős bulinegyedtől Wekerlén át Budafokig mászkálnak, álmodoznak, küzdenek a kamasz főhősök. Az első szerelmek, családi drámák, céltalan bolyongások, hátborzongató utópiák és nagyratörő álmok át- meg átszövik a kötetben felbukkanó ismerős és ismeretlen tereket, amit Kárpáti Tibor pixeles rajzai tesznek még izgalmasabbá.

Rengeteg várostörténeti érdekesség van elrejtve a szövegekben, a kamaszélet drámáin és nehézségein túl az elejtett félmondatokból kibontakozik Budafok vagy Szemeretelep kevésbé ismert izgalmas története is, igazi könnyed (talán egy-két novellája kivétel csak), akár strandon is olvasgatható kötet.

 • Budapest OFF - Kortárs novellák
 • Pozsonyi Pagony Kft/ Tilos az Á Könyvek
 • Terjedelem: 228 oldal
 • Ár: 2990 Ft

Fotó: Bartha Dorka - We Love Budapest

4. Az ötvenes évek szűk levegője – Tóth Krisztina: Akvárium

4/7

A 2013-ban megjelent kötet újrakiadása súlyos témájával és komor világával ugyan nem a legvidámabb és könnyedebb tipikus strandolvasmányok közé tartozik, mégis letehetetlen regény. A második világháború utáni éveket látjuk alulnézetből, egyrészt amennyit egy kislány felfoghat az elmúlt időszak traumáiból, másrészt ahogy a társadalom peremére szorultak – szegények, testileg vagy szellemileg sérültek – próbáltak boldogulni.

Egy diszfunkcionáls, családnak nem is nevezhető, mégis a vér által összekötött három generációnyi nő sorsa bontakozik ki az előtérben, míg a háttérben pedig a diktatúra legsötétebb évei lassan átváltanak ez enyhülő szocializmusba, miközben az ismerős budapesti helyszínek is felvillannak: Élmunkás tér és János-hegy vagy a Diogenésztelep, ahogy a beazonosíthatatlan pincék, szobakonyhák, bérházak és belső udvarok nyomasztó világa is.

 • Tóth Krisztina: Akvárium
 • Magvető Kiadó, 2018
 • Terjedelem: 322 oldal
 • Ár: 3299 Ft

Fotó: Bartha Dorka - We Love Budapest

5. A részletek összeillesztése – Krusovszky Dénes: Akik már nem leszünk sosem

5/7

A József Attila-díjas költő első regénye, bár a próza világa sem idegen már tőle, hiszen 2014-ben megjelent A fiúk országa novelláskötete is.

Az 540 oldalas regényfolyam számos idősíkban játszódik, egy sokáig elhallgatott, és csak véletlenül kiderülő programba fordult 1956-os tragédia, egy szanatóriumban ápolt vastüdős beteg vívódásai 1986-ban, egy halálos autóbaleset 1990-ben Iowa City határában és a kétezres évek második felében egy fiatal férfi válságidőszaka fonódik egybe az oldalakon. A különbőző idősíkok és cselekményszálak és a nyelvileg is elkülönülő narrációs stílusok csak elsőre tűnnek kuszának, amint elkezdjük olvasni a töréneteket, organikusan nőnek ki egymásból, és állnak össze egy egésszé – ami egyszerre huszadik századi korrajz és mélyen személyes történetek egysége is.

 • Krusovszky Dénes: Akik már nem leszünk sosem
 • Magvető Kiadó, 2018
 • Terjedelem: 480 oldal
 • Ár: 3999 Ft

Fotó: Bartha Dorka - We Love Budapest

6. Fortepan lapozgató időutazással – Elfelejtett Budapest

6/7

Az öt éve működő online fotóarchívum tízkötetes tematikus fotóalbum-sorozatba gyűjtött össze ezret a kedvencei közül. Ennek az első kötete az Elfelejtett Budapest, ahol a szerzők a főváros gyerekkoráról mesélnek benne – ha van egyáltalán ilyen.

Az ebben szereplő 100 képen, és a hozzájuk kapcsolódó rövid szövegekben, melyeket Legát Tibor írt, azok a pillanatok, terek és a városrészek villannak fel, amelyek ma már menthetetlenül a múlt részei, eltűntek, átalakultak, de a fotók és történetek még őrzik az emléküket. Az album kétnyelvű, így ideális ajándék lehet külföldi ismerősöknek is, de azoknak is, akik szeretik kézbe is venni a fotókat, nem csak a képernyőn nézegetni őket.

Fotó: Bartha Dorka - We Love Budapest

+1 Szép versek 2017

7/7

A Szép versek kötetek hallatán talán legtöbbünknek a '70-es, '80-as évek kiadásai ugranak be, a bennük szereplő költők fekete-fehér arcképeivel mozaikszerűen díszített borítókkal, ám a sorozat azóta is él és virul, és minden évben a legfrissebb merítést nyújtja a hazai líra világából.

A 2017-es kötetben majd 100 kortárs költő versei szerepelnek 350 oldalon, a fiatal pályakezdő generációtól kezdve az ismert nagyokig találunk benne alkotókat. Az ilyen kötetekben azt szeretjük, hogy igazából bárhol fel lehet csapni őket, akkor is ha csak pár percünk van olvasgatni, vagy valami olyan változatos olvasmányra vágyunk, amely minden oldalon valami újdonságot tartogat.

 • Szép versek 2017
 • Magvető Kiadó 
 • Terjedelem: 351 oldal
 • Ár: 3499 Ft

Hasonló tartalmak

Admin mode