Vannak az életünkben olyan dolgok, amik örökre velünk maradnak. A hulladék a kellemetlenebb fajta ezek közül. Jól tudják ezt a II. kerület lakói is, akik a Covid óta közösségi hulladékgyűjtő akciók keretében szedik össze a környéken található szemetet. Az elmúlt 4 évben mintegy 4,5 tonna hulladékot gyűjtöttek, ennek egyes darabjai most egy kissé ironikus és nagyon elgondolkodtató kiállítás keretében, Babos Bertalan Zsili képzőművész munkája által kelnek új életre. A Halhatatlan szemét kiállítás a Margit körút 25/A kirakatában látható.

A II. kerület az egyik legszebb budai környék, a különleges adottságok azonban problémákkal is járnak, a mindenki által sokat látogatott zöldterületeken ugyanis rengeteg az eldobált hulladék. A helyzet a Covid alatt talán még súlyosabbá vált, hiszen ekkor nagyon sokan keresték fel a környéken található zöldterületeket. Őrsi Gergely polgármester és a II. kerület szervezésében ekkor indult el a közösségi hulladékgyűjtő akció. A program azóta is folyamatosan zajlik, ezen a hétvégén is várják azokat, akik szívesen segítenének. Az elmúlt 4 év alatt mintegy 4,5 tonna szemetet sikerült összegyűjteni, ami

szomorú időutazás is volt, hiszen akadt olyan hulladék, ami sértetlenül vészelt át KÖZEL 100 évet,

de, ahogy a polgármester Facebook-bejegyzésében említi, volt az erdők mélyén 

„Ödög-árok parti orosz bakelit, hidegkúti horgásztó mellől kihalászott varrógép, Szalamandra-völgyben talált közel 100 éves zománcreklám és végeláthatatlan mennyiségű tejes zacskó a 2-3 forintos tej korszakából.”

Ennek kapcsán döntöttek úgy, hogy a tárgyakat egy figyelemfelkeltő kiállítás keretében is bemutatják. A hulladékot a romkocsmák és sajátos atmoszférájú kulthelyek enteriőrjét is megalkotó Babos Bertalan Zsili gondolta újra, akinek olyan helyeket köszönhetünk, mint a Csendes, a Szatyor vagy a Púder Bárszínház. A Föld napja alkalmából nyitott Halhatatlan szemét kiállítás a Margit körút 25/A kirakataiban várja az érdeklődőket, hétvégenként 13 és 18 óra között pedig a kiállítótérbe is benézhetünk. 

A tárlaton a II. kerület legfurcsább hulladéktárgyai és a belőlük készült installációk mellett Babos Bertalan Zsili saját szemétszobrait is megtekinthetjük, hiszen a képzőművész maga is évek óta használ talált, hulladékból gyűjtött tárgyakat munkáihoz. A környezetszennyezés, az egyre szemetesebbé váló természet számára is húsba vágó kérdés, amit saját utazásai alkalmával is többször megtapasztalt. Zsili Solymáron, saját lakókörnyezetében is gyűjti a szemetet, munkáival arra buzdít mindenkit, hogy teljes egészében vállaljon felelősséget azokért a termékekért, amiket megvásárol, amibe például a kiürült csomagolások további sorsának végiggondolása is beletartozik. 

A lokális szemét segítségével globális problémák is életre kelnek, hiszen az erdei szemét vagy az óceánba kerülő hulladék is megjelenik a tárlaton egy-egy installáció erejéig. Az egyre égetőbbé váló hulladékkérdés egyáltalán nem komor, bűntudatkeltő formában jelenik meg, inkább egy furcsa, disztópikus világot látunk magunk előtt, amelytől a humor és az irónia sem idegen. A tárlat végére pedig mindannyian eldönthetjük, hogy folytatjuk rossz szokásainkat, és egy hulladékkal zsúfolt világot hagyunk a következő generációkra, vagy megteszünk mindent, ami tőlünk telik, és odafigyelünk a környezetünkre. A II. kerület lakói a kiállítás tanúsága szerint egyértelműen az utóbbi mellett döntöttek.

(Borítókép: Őrsi Gergely - Facebook)

Címkék