A köztudatban még mindig Moszkva térként élő Széll Kálmán tér sokat fejlődött az elmúlt évek alatt, többek között a gasztronómiai felhozatal is sokkal szélesebb lett. Nézzük, milyen újdonságokat kóstolhatunk, ha a környéken járunk.

Van pár étterem, ami annyira hozzátartozik a környékhez, hogy már el sem tudjuk képzelni nélkülük – ilyen a 101Bistro, a Pingrumba, a Nemo vagy épp Bíró Lajos Buja Disznó(k)-ja a Fény utcai piacon. A Széll Kálmán tér környékének gasztronómiája sokáig egyet jelentett a bódés hamburgerrel – aztán kb. 10 éve a Lövőház utcában beindult valami, és lassan, de biztosan egyre több jó hely lett a téren és környékén. Ezen sokat lendített, hogy a tér egyik oldalán a Pingrumba nyitása óta minden évben nyílt egy olyan egység azon a soron, ahol a konyha mellett az italok is rendben vannak, illetve szintén sokat dobott a környék gasztronómiai felhozatalán, hogy a Fény utcai piacon Bíró Lajosék óta több izgalmas hely is nyitott egységet. Utoljára 2022-ben tartottunk seregszemlét, azóta a következő helyek nyitottak, ahova érdemes betérni. 

A Pingrumba mellett 2022-ben nyílt Easy Art Space főleg az esti órákban válik érdekessé, bár a koncert- és bulihelyszín napközben galériaként funkcionál, este remek bulik és koncertek várnak minket – izgalmas italok társaságában. Az Easybe egyébként csak úgy beszélgetni is beülhetünk, délután 5 után vannak nyitva. A nyitás óta ráadásul egy nagyon hangulatos, árnyas kerthelyiséggel is gazdagodtak – amit a Zappival osztanak meg. 

A Zappi az easysek második projektje, ezúttal gasztrotémában – ők felelnek azért, hogy a Széll Kálmán téren jófajta nápolyi pizza is legyen. A Zappiban a 10-14-féle nápolyi stílusú pizza mellett hideg előételeket és kreatív salátákat is találunk, az itallap pedig kifejezetten széles, tele koktélokkal, long drinkekkel, gyöngyözőkkel és habzókkal. 

Ha már az olasz vonalon vagyunk, az egykori Trombitás helyén május végén nyílt Giulia máris a város egyik legfelkapottabb helye lett. A hagyományos olasz konyha nyomait itt hiába keresnénk, a Giulia egy modern trattoria formabontó fogásokkal, remek koktélokkal és igényes kerthelyiséggel, ahol simán elfelejtjük, hogy a város egyik legforgalmasabb csomópontja mellett üldögélünk, annyira hangulatos. 

A Fény utcai piac kínálata is egyre szélesebb, már nem csak rántott disznófület, osztrigát és lángost kapunk, ha itt szeretnénk ebédelni, esetleg reggelizni. Napindítónak ott van a Fetekert, ahol hátrányos helyzetű településekről érkezik több mint 70-féle alapanyag, amit a konyhán használnak fel. A Fetekertben kávé, tea, édes és sós péksütemények, reggeli- és brunchfogások várnak, a bundás kenyértől az omletten át a bagelekig, de ha később érkezünk, izgalmas napi menüt is kapunk friss és szezonális alapanyagokból.

A földszinten találjuk a Bikás park mellől nemrég ideköltözött Léműhelyt, amely 2-3 héten belül új dizájnt kap. A frissen préselt leveket helyben is fogyaszthatjuk, de érdemes palackkal érkezni és otthonra is feltankolni belőlük.

A Léműhelytől pár lépésnyire nyílt idén tavasszal Bereznay Tamás grillcsirkézője, a Rotisserie by Bereznay Tamás. A 90-es évek kedvenc parkolós kajáját csúcsra járató Bereznay parányi üzletében helyben is fogyaszthatunk, de haza is vihetjük az ebédet. Az egész vagy a fél csirke mellé csirkezsírban sült krumpli, naponta változó friss saláta és szószok járnak. 

A Széna téren, az egykori buszpályaudvar mellett idén tavasszal nyílt LuLu Budapest az all-day breakfast csábító koncepciójával vár minket. A klasszikus tojásos ételek mellett rengeteg színes fogás közül választhatunk, az overnight oatmealektől kezdve a különböző toastokig. Vega és vegán fogások akadnak bőven, ahogy könnyed, friss ebédek is. 

Egy utcával odébb is érdemes elsétálni, ha igazán jó fagyira vágyunk – a Csöpi Fagyit tavaly nyitotta a Budai Kettő csapata. Az alapízek mellett mindig találunk a pultban valamilyen időszakos különlegességet is, a természetes alapanyagok pedig alap a Csöpiben. Innen csak pár lépés az Erőd utcai Buda Pasta – a kis helyiségben elvitelre és helyben fogyasztásra is kérhetjük a frissen, helyben készült tésztákat. A kínálat nem nagy, összesen 4-5 tészta van, ezek viszont hetente változnak. A kínálatban vannak hagyományos és formabontó fantáziatészták is. 

(Borítókép: Forgács Zsuzsi - We Love Budapest)

Címkék