A Széna téren pár éve megszüntetett buszpályaudvar egykori Volán-irodájában pár hete újra nagy élet van: kényeztető, lusta brunchok és egészségtudatos ebédek várnak minket, a napfényes délre hangolva.

A brunch egy olyan műfaj, ami itthon utoljára a háború előtt hódított, igaz, akkor még villásreggelinek hívták. Az elmúlt években azonban egyre több brunchozó nyílt. Ezek a helyek eleinte tudatosan a turisták igényeit voltak hivatottak kielégíteni, emiatt főleg a belső kerületekben, a bulinegyed környékén nyíltak, de mivel a műfajt a magyarok is megkedvelték az elmúlt években, egyre több olyan helyen is találunk igényes meleg reggelit, ami kiesik a turizmus fősodrából. 

A Széna tér pont egy ilyen része a városnak: a hatalmas közlekedési csomópont mellett lévő tér ugyan frekventált része a városnak, de főleg az itt élők számára. A LuLu az egykori buszpályaudvar irodájában kapott helyet, így a Szenes Hanna térre és a Csalogány utcára is nyílnak ablakai, emiatt aztán – az időjárás függvényében ugyan, de – napsütötte és világos az egész belső tér. A Bertóty Eszter tervezte enteriőr a sárga-zöld-kék pasztellek és Lovrity Kata faliszőnyegei és a strandkalapra emlékeztető, valójában fordított tacót formázó lámpabúrák pedig igazi meleg strandhangulatot hoznak be, még így februárban is.

Ez nem véletlen, a tulajdonosok eredetileg egy poke bart terveztek (még a Covid előtt), közben viszont olyan sok poke bar lett Budapesten, hogy inkább letettek róla. A Honoluluból képzett névről, illetve a déltengeri szigetvilág nyugalmas, napfényes hangulatáról azonban nem akartak lemondani, így a környékbeli szigetek és országok nyugalmas, ráérős, egészségtudatos reggelijeit és brunchait hozták el a Széna térre, az ausztrál avokádótoasttól a bali smoothie bowlig. A fókusz az egészségen és a kiegyensúlyozottságon van, és ez az étlapon kívül olyan kedves kis dolgokban is megnyilvánul, mint az asztalokra helyezett színes ceruzák és a firkálásra használható alátétek. 

Az ember elsőre azt hiszi, gyerekeknek van – gyereksarok is lesz külön nemsokára –, de nem, azért áll az asztal közepén, hogy nyugodtan firkálgathasson mindenki, míg a megrendelt ételeket várja. Egyrészt addig sem nyomkodjuk a telefonunkat, másrészt egy ilyen minimális kis alkotótevékenység is nagyon jó hatással van az ember pszichéjére is, kicsit kiszed az egész napos mókuskerékből és a pörgésből, akárcsak egy jó brunch.

Bár az étlapon van ebéd is – többfajta saláta, leves, főétel és napi menü is –, egyértelmű, hogy a brunch, illetve a brunchfogások vannak középpontban. Rengeteg meleg italt találunk az itallapon, a kávékhoz világos pörkölésű, kolumbiai babot használnak, a kávészekcióban van minden, a sima presszótól a különböző tejes változatokon és a babyccinón át az alternatív lattékig. Ugyanez a helyzet teafronton, és már most, télen is széles a limonádékínálat, de ez nyilván még szélesebb lesz, ha jön a jó idő. Viszonylag gazdag az alkoholválaszték is, többfajta spirit és koktél is szerepel az itallapon, a bottomless brunchokra készülve. 

Az étlap már majdnem teljes, de a tojásos ételeket még bővíteni fogják, a toastok viszont már teljes pompájukban virítanak. A avokádótoast több változatban is szerepel, vegánként, burratával vagy füstölt lazaccal, de van kétféle hummuszos pirítós és mogyoróvajas amerikai változat is. A toastok – a sósak legalábbis – csírákkal, sok zölddel és házi fermentált savanyúságokkal érkeznek.

Az egészséges vonalon továbbhaladva kétféle tál közül is választhatunk, van az étlapon többfajta overnight oatmeal és smoothie bowl is. Az overnight oatmealhez előző este beáztatják, másnap pedig fermentált kókuszjoghurttal kikeverik. Készítik, almás-fahéjas vagy kókuszos-kakaós változatban, míg a smoothie bowlt spenótos, acaibogyós vagy mangós változatban kérhetjük.

Az overnight oatmeal egy könnyű, mégis laktató, gyümölcsökkel és magvakkal dúsított, komplex reggeli, míg a smoothie bowl könnyedebb műfaj, ami állagra tényleg egy gyümölcsturmix, de a poharas verziónál kicsit vastagabb a benne lévő gyümölcsök, nagyobb olajos magvak és a pár kanál házi granola miatt.

A brunchlapon szereplő fogásokat estig rendelhetjük, de ha valami melegre vágyunk, akkor naponta változó ebédmenüvel, valamint saksukával és mediterrán tállal is készülnek. A saksuka szép nagy adag, kellemesen roppanósra hagyott zöldégekből összerakott tál, amire extra feltéteket is kérhetünk, csirkét, rákot, tofut vagy burratát – mi ez utóbbi mellett döntöttünk.

Desszertet már nem bírtunk kóstolni, de a hűtőpultban mindig van pár vegán sütemény, muffin és cookie is. A LuLut valószínűleg pillanatok alatt belakják majd a környékbeliek, és nem csak reggel. Az egész napos brunch koncepció a sok fénnyel és a kellemes belsővel már akkor is nyugtatóan hat a vendégre, mikor még a kezébe sem vette az asztalra rakott színes ceruzákat. 

ELÉRHETŐSÉGEK

LuLu Budapest

Címkék