Az elmúlt hónapokban budapesti piacokat mutattunk be – mit hol érdemes keresni, milyen a hangulat egy adott vásárcsarnokban, milyen termékekre számíthatunk, hol érdemes vásárolni, na és persze hogy milyen árakra számíthatunk. Most a II., az I. és a XII. kerületiek agoráját, a Fény utcai piacot mutatjuk be, amit a legdrágább budapesti piacnak szoktak nevezni – lássuk, így van-e.

A Fény utca régen és ma

A Fény utcai piac viszonylag fiatalnak számít a nagy fővárosi piacok között. A Széll Kálmán tértől pár perc sétányira, Retek, a Lövőház és a Fény utca által határolt területen csak a 40-es években indult meg az állandó piacozás, és egészen 1999-ig egy, a környékhez képest kicsit lepukkant, bádogbódékkal telerakott, földszintes piac volt. A rendszerváltás utáni egyik első piacrekonstrukció eredményeként született meg a mai, félig nyitott, többemeletes csarnok és a mellette lévő parkolóház.

Lokációjának köszönhetően soha nem tartozott a legolcsóbb piacok közé – hiszen a Rózsadomb lábánál, a XII. és az I. kerület tőszomszédságában található, ma azonban nem feltétlenül ez az első, ami eszünkbe jut róla. A piac önkormányzati, egyes üzletei magántulajdonban vannak, az elmúlt években pedig egy nagyon erős közösségformáló erő is jelen van, aminek köszönhetően már

jóval több, mint egy piac, sokkal inkább egy olyan közösségi tér, ahová az emberek nemcsak azért járnak, hogy beszerezzék a főzéshez és a háztartáshoz szükséges árut, hanem mert jó az alaphangulat, és egy kényelmes szombati piacozáson több ismerőssel lehet találkozni, mint egy osztálytalálkozón.

Őstermelők és nagybanisok

A Fény utcai piac kialakítása nem annyira egyszerűen átlátható, mint például a Fehérvári úti piacé, ahol a lent a nagybani, fent az őstermelők elv érvényesül, de azért némi logika itt is van, ha csak az egyiket vagy csak a másikat keressük. Ha a főbejáraton, a Retek utca és a Fény utca sarka felől jövünk be, akkor ezen és a következő emeleten kapunk zöldséget, gyümölcsöt – többek között. Általánosságban elmondható, hogy zöldség-gyümölcs esetében a piac szélén lévő üzletekben kapjuk a nagybani, míg a középső, kisebb standokon az őstermelői árukat. Hétköznap főleg a nagybanisok vannak kint, a legerősebb nap itt egyértelműen a szombat, akkor van itt az összes árus.

Az alapzöldségeket és az egzotikusabb darabokat – avokádó, különlegesebb vagy szezonon kívüli gyümölcsök, zöldségek – mindig megtaláljuk, de

a Fény utca nagy előnye ezen a fronton a hétvégi széles kistermelői kínálat.

Ilyenkor van kint pár olyan termelő – Moskola Kertészet, Bálint Kert –, akiknek nemcsak hogy gyönyörű árujuk van, de olyan szezonális különlegességeket is kihoznak, mint a cukkinivirág, a mizuna, a csalán vagy épp a vízitorma.

Szezonban szédületes saláta- és fűszernövény-kínálat is van, nem csoda, hogy több hazai étterem innen szerzi be az alapanyagokat. Az árak magasabbak, mint egy átlagos piacon vagy a szupermarketekben, de a helyi nagybanisokkal összevetve nem számottevő a különbség, bár egy nagy bevásárlást meg tud nyomni a sok pár száz forintos különbség.

Az újhagyma 500, egy csomag retek 400, a zöldfűszerek 300-500, míg egy nagy csomag, különböző leveleket tartalmazó saláta 800 forintba kerül. A földszinti kistermelőknél rengeteg különböző színű, méretű paradicsomot és hazai, szezonális vagy szezon előtti, fóliás gyümölcsöt is találunk. Ha nem tudunk várni, és a pénztárcánk bírja, május közepén már találunk cseresznyét és sárgabarackot is – igaz, utóbbiért most 4900 Ft-ot kérnek.

Sonka, sajt, deli és extrák

Ahogy említettük, a zöldségek és a gyümölcsök kicsivel drágábbak, mint máshol, de messze nem ezek a piac legdrágább üzletei. A vaskosabb összegeket főleg olyan termékekért kérik, amik még Budapesten is ritkaságszámba mennek, és amiknek máshol is bőven megkérik az árát. A Sonkás és A Sajtos hosszú évek óta a piac leglátogatottabb üzletei, ritka az olyan alkalom, hogy ne kéne hosszú percekig sorban állni, mielőtt a pulthoz jutunk.

A Sonkásnál a spanyol és az olasz felvágottak széles tárházát találjuk,

a nápolyi szalámitól a salsiccIán és chorizón át a ′ndujáig, de remek kész krémjeik és más húskészítményeik is vannak.

A Sajtos, amely sokáig a szomszéd üzletben volt, pár éve átkerült a piac hátsó traktusába, itt a legismertebb európai sajtkészítmények várnak minket kimérve és csomagolva is, de tartanak kimérős olívabogyót, extrább olasz friss tésztákat, szószokat és szárazárut is. A külföldi sajtok árával nem vitatkozunk, aki vállalja, hogy többféle egész guriga olasz gorgonzolát hoz be, az elkérheti az árát, de sajnos az a tapasztalat, hogy a hazai termelői tejtermékeket is ebben az árban adják.

Cserébe minden héten találunk valami nagyon megérős akciót, ha csomagolt olasz sajtokat, burratát, mozzarellát vagy bufalát keresünk. Szintén előny, hogy a külföldi sajtokból több árkategóriát is tartanak, grana padanóból például van már 8000 Ft-ért is, ami az olcsóbb diszkontár, ha utánaszámolunk. Ha a hazai vonalon akarunk maradni, A Sonkás mellett van több felvágott- és tejterméküzlet, ahol kisebb üzemek jó minőségű termékeit kapjuk meg, jóval olcsóbban, mint az import mediterrán dolgokat.

Jóféle húsért és halért is érdemes a Fény utcára jönni, hiszen szinte minden emeleten van legalább egy, de inkább több HENTESüzlet.

Találunk itt különleges steakhúsokat a világ minden tájáról, letisztult és igényes kínálatot főleg marhából és sertésből Kurucz Péternél, mangalicát, bárányt, szürke marhát, bivalyt a Szomor Farmnál vagy igényes szárnyaskínálatot Ildikónál vagy Filus Ferencnél. Utóbbi előtt szintén mindig sor áll – érdemes azonban nekünk is beállnunk, ha jó minőségű csirke- vagy pulykahúst keresünk, de itt olyan különlegességeket is találunk, mint a szarvasbélszín, a nyúl vagy a fogoly. A Fény utcai piac miliőjét tökéletesen leírja a múlt heti akciójuk: hízott kacsamáj 14 000 Ft-ért. Ami egyébként, valljuk be, tényleg elég jó ár. 

Halfronton a Skrei mindent visz, mindegy, hogy prémiumminőségű hazai pontyot keresünk Akasztóról, vagy egész polipot, itt biztosan megtaláljuk. A halpult tényleg olyan, mintha Nyugat-Európában járnánk, a kardhaltól elkezdve az egész durbincson át a borotvakagylóig minden kapható, még bió minősítésű lazac is – 17 900 Ft kilója. 

A legfőbb élelmiszerek és azokon bőven túl tehát beszerezhetők a piacon, ami pedig a szolgáltatórészt illeti, a Lövőház utcai bejárat oldalán van egy nagyobb CBA, varroda, konyhai felszerelést több üzlet is kínál, és van néhány vegyesbolt is, ahol a Vifon levestől a hüvelyeseken át az alkoholig minden kapható, de találunk itt bankot és gyógyszertárat is. Bankautomatából kettő is van a piacon, bár a legtöbb helyen már tudunk kártyával is fizetni, de azért nem árt, ha van nálunk egy kis készpénz. 

Étel-ital

A Fény utcai piacon elég széles a választék, ha helyben szeretnénk fogyasztani. Senkit sem szeretnénk alkoholfogyasztásra biztatni, de kifejezetten vicces kis kocsmák is találhatók a piac területén – kedvenceink a vásárlás után egy fröccsöt elfogyasztó, gondosan válogatott ruházatban kvaterkázó környékbeli nyugdíjasok. A Fény utcára egyébként rengetegen járnak úgy, hogy a bevásárlás után itt is ebédelnek.

Az egyik legnépszerűbb étkezde az emeleti lángosos,

vagyis a Lángos Land, ahol már 11 óra előtt sor áll. Náluk egyébként sült kolbász és melegszendvics is kapható, szóval ha valaki nem reggelizett, itt pótolhatja. A piac kicsit kifinomultabb gasztroszekerét Bíró Lajos lökte be pár éve, mikor a Hold utcáról ide költöztette a Buja disznó(k)at. Az egység ugyan külön áll, mégis szerves része a piacnak, a rántott disznóságok mellé pedig prémiumpezsgőket kínálnak. Ha már prémium: a Fény utcai piac talán az egyetlen piac Magyarországon, ahol osztrigázhatunk is – sőt, többféléből válogathatunk a Skreiben, a pezsgő és a prosecco pedig itt is jár mellé.

Itt egyébként remek fish and chips és halas finomságok is vannak ebédre, a norvég hallevestől a grillezett garnélán át az egész pisztrángig. Bruncholni az emeleten, a FeteKertben érdemes, magyar kávét a Bányai by Beansben találunk, hibátlan grillcsirkéért pedig Bereznay Tamást keressük a Lövőház utcai bejáratnál. Prosecco itt is van, a Norberto Prosecco egy átalakított kis piaggio, amiből dől a buborék.

Ugyanezen a szinten szerezhetünk be préselt leveket a Léműhelytől vagy alaplevet az Alaplé Bárból. A klasszikus ízeket a Buda Kantinban találjuk, szintén a Lövőház utca felőli oldalon – a lángosos mellett, ahol az alaplángos 1250 Ft, itt kapjuk a legolcsóbb ételeket, a többi helyen éttermi árakat találunk.

De mi benne a pláne?

A Fény utcai piac valóban nem olcsó, de ennek, mint említettük, főleg az az oka, hogy

tele van ritkaságokkal és prémiumtermékekkel.

Ez önmagában is ad egy karaktert a piacnak, de nem ez az, ami miatt érdemes ide járni – bár jó tudni, hogy ha valami különlegeset főzünk, itt érdemes beszerezni az alapanyagokat.

A legtöbb piacon van egyfajta közösségi élet, hiszen a környéken élők járnak oda vásárolni, enni, inni, így könnyen belefuthatunk ismerősökbe, szomszédokba, a Fény utcában ezt az elmúlt pár évben csúcsra járatták, és kifejezetten azért dolgoznak a piac fenntartói, hogy egy élő közösséget hozzanak létre. Ennek érdekében nagyon sok programot szerveznek a piac területén, a szilveszteri bulitól a random koncerteken át a vasárnapi bolhapiacig, és itt volt másodikként közösségi zongora a Budapest Piano jóvoltából.

A Lövőház utcai bejárat mellett a Rotisserie by Bereznay Tamás szervezésében kéthetente, havonta tematikus nappali bulik is vannak, ahol egy adott ország gasztronómiája köré épülő csirkés fogások mellett hozzáillő zenét játszik a DJ, így ha van kedvünk, rögtön le is mozoghatjuk az ebédet. A lokális identitást megerősítendő még egy brandet, a Buda Szódát is kitalálták, a szikvizespalackokat a piacon lehet újakra cserélni. A különböző korosztályoknak és érdeklődési köröknek szóló programokért egyébként érdemes a piac Facebook-oldalát is követni. 

A cikkben 2024. májusi árak szerepelnek.

Címkék