Keresés EN

Látnivalók és kultúra

Teréz, József, Erzsébet meg a többiek – Habsburg-emlékek Budapesten (I. rész)

Ahogy mindenfelé mozgunk a városban, nem is gondolnánk, mennyi minden (épület, szobor, tábla, tér és utca meg városrész) őrzi az emlékét a Habsburgokkal való együttélésünknek. Bár I. Ferdinándot már 1526-ban magyar királlyá koronázták, a törökök miatt csak Buda visszafoglalását követően vehették át az uralmat a Habsburgok Buda, Pest és a teljes Magyar Királyság felett. Több cikkre rúgó gyűjtésünk első fejezetében a közismertebb emlékeket vesszük sorra, bár még így is lehet, hogy okozunk némi meglepetést az olvasóknak.

Körutak és kerületek

Elég csak felülni a 4-es vagy a 6-os villamosra, és végigutazni vele a Nagykörúton a Margit híd pesti hídfőjétől egészen a Petőfi híd pesti hídfőjéig. Ez a része a városnak maga a Habsburgokkal való együttélés dicsőséges emlékezete, ami egyfelől az érintett kerületek nevében mutatkozik meg, másfelől pedig a felszabdalt Nagykörút szakaszainak elnevezésében. A Margit híd felől indulva a Nyugati pályaudvarig tartó körútszakasz Szent István nevét viseli, ám a két oldalát már a Habsburgok uralják, egészen pontosan II. Lipót, akit 1790-ben koronáztak meg. Ekkor kapta az V. kerület a Lipótváros nevet, vele szemben pedig a 13. kerület Újlipótváros nevű részét találjuk, amit pedig 1950-ben választottak le a belvárosi kerületről. Apró érdekesség, de a Szent István körút is eredetileg Lipót nevét viselte (1870-től 1937-ig).

Továbbhaladva a villamossal mindjárt ott van a Teréz körút és Terézváros, vagyis a VI. kerület. Mária Terézia és Lotaringiai Ferenc császár 1751-ben látogatta meg Pest-Budát, és ennek emlékére nevezték el a kerületet Terézvárosnak 1777-ben, az ide eső körúti szakaszt pedig 1882-ben, és bár a szocializmus időszaka alatt Lenin nevét viselte, a rendszerváltás után visszakapta Mária Terézia nevét.

A VII. kerület következik, és Erzsébet királyné, vagyis közismertebb nevén Sissi. A kerületi polgárok kérésére kapta meg a kerület az Erzsébetváros nevet 1882-ben, de ekkor már az ide eső körúti szakasz pár éve (1875-től) a királyi feleség nevét viselte.

Átkelve a Blaha Lujza téren, a nők után a férfiak következnek. A VIII. kerület Józsefváros, a körút pedig ezen a szakaszán a József körút nevet viseli, méghozzá Mária Terézia fia, a későbbi II. József, vagyis a kalapos király után. A kerületet 1777-ben nevezték el róla, a körúti szakaszt viszont jóval később, majd 100 év múlva, 1875-ben. Végül, de nem utolsósorban az Üllői útnál kezdődik a Ferenc körút, mert az már Ferencváros. A IX. kerület 1792-ben, I. Ferenc trónra lépésekor kapta a nevét, míg az ide eső körúti szakasz pedig ugyanakkor, mint a József körút, vagyis 1875-ben.

Nemcsak Pesten, hanem a budai oldalon is viseli magán Habsburg-sarj nevét egy városrész meg egy út is. A Krisztinaváros nem egy konkrét kerület neve, hanem egy olyan terület Pasaréttől a Tabánig, beleértve a vár alatti részeket is, amin megosztozik az I. meg a XII. kerület. A névadója Mária Terézia lánya, Habsburg–Lotaringiai Mária Krisztina főhercegnő. Hálából vette fel a terület az ő nevét, mivel hadászati okokból sokáig meg volt tiltva, hogy tartósan megmaradó épületeket emeljenek itt, ám a főúri asszony 1769-ben elérte, hogy a tilalmat feloldják. Később, 1880-ban az itt található út is az ő nevét vette fel: Krisztina körút. Ez ugyan nem körút, hanem sugárút, de mivel egy rövid, a Déli pályaudvar és a Széll Kálmán tér közti szakasza kapcsolódik a budapesti körútrendszerhez, ezért lett belőle is végül körút. De találunk itt teret (1860-as évek) és utcát is, ami Krisztina nevét viseli, vagyis tényleg nagyon hálásak lehettek neki az itt élők.

A Krisztina körút mentén találjuk a Vérmezőt is, és nevében a park szintén a Habsburgokkal való együttélés emléke, ráadásul véres és szomorú: 1795-ben itt végezték ki a magyar jakobinus összeesküvés résztvevőit, kezdve Martinovics Ignáccal.

Végül pedig vegyük az irányt a II. kerület felé, de csak azért, hogy eloszlassunk egy tévhitet. Itt találjuk a Lipótmező nevű városrészt (meg itt volt a pszichiátriai intézet, a Lipót is), ami azonban nem valamelyik Lipótról kapta a nevét, semmi köze nincs a Habsburgokhoz. A névadó egy budai molnár, bizonyos Göbl Lipót volt, Buda városától az 1820-as években vásárolta meg a területet, ahol aztán vendéglőt nyitott, és népszerű kirándulóhellyé is tette a környéket.

A megfélemlítés erődje: a Citadella

Miután a Habsburgok leverték az 1848–49-es forradalom és szabadságharcot, kezdetét vette a megtorlás időszaka. Rengeteg embert végeztek ki, zártak börtönbe és száműztek, ám nem véletlenül Haynau volt a hatalom ökle, ugyanis egyéb ötletei is voltak arra, hogy elvegye a magyarok kedvét a további lázadástól. Ezek egyike volt a részben az ókori eraviszkusz (illír–kelta eredetű nép) településre, az oppidum romjaira, részben pedig a szabadságharc alatt elpusztult és kifosztott, egyébként pedig József nádor javaslatára 1813–15 között létesített egyetemi csillagvizsgáló, a Csillagda maradványaira épített erődítmény, a Citadella.

A cittadella olasz szó, jelentése fellegvár, amit általában a városok legmagasabb pontján állítottak fel, fallal vették körbe, végeredményben egy könnyen védhető, várszerű, magaslati erődítmény volt. Csakhogy a budai Citadella célja nem a város védelme volt, hanem épp ellenkezőleg, a lakosság megfélemlítése elsősorban a városra néző ágyúállásaival. A Citadella 1854-re épült fel, majd a kiegyezést követően elveszítette hadászati funkcióját, a katonaság azonban csak 1899-ben vonult ki belőle. Később jelképes bontásokat végeztek el rajta, amitől még inkább kopott az épület erődjellege. Bár ezt követően a budai polgárok fokozatosan a birtokukba vették a Citadellát, a turisztikai előnyeit csak az 1960-as évektől kezdték el kihasználni. 1987 óta pedig a Gellért-heggyel együtt a világörökség része.

A dicsőséges harminckettesek

Mária Terézia 1741-ben alapította meg a 32. gyalogezredet, ami az első világháború végéig létezett, és a főváros háziezredeként szűnt meg. Az osztrák örökösödési háború (1740–1748) idején állították fel, az első parancsnoka gróf Ghymesi Forgách Ignác volt, s akkori szokás szerint az ezred először az ő nevét viselte, majd 1769-ben kapta meg a sorszámozott nevet. Az uralkodónő halála (1780) után lett előbb Pest, majd az egyesítést követően, 1873-tól Budapest háziezrede. Később, 1883-ban felvette Mária Terézia nevét.

A 32. gyalogezred nevét ma egy józsefvárosi tér viseli, ami a Nagykörút és a Baross utca találkozásánál található. Bár a teresedési folyamat már korábban elindult a területen, de csak 1933-ban tették hivatalossá. Ekkor állították fel Szentgyörgyi István szobrászművész alkotását, ami a 32. gyalogezred, pontosabban annak első világháborús hősi halottai előtt tisztelgett, ez pedig jó okot adott arra Horthy Miklósnak, hogy az itt álló tér megkapja a Harminckettesek tere elnevezést, amit a mai napig magán visel, és az emlékmű is ott áll a helyén.

A Mária Terézia laktanya, ami többek között a 32. gyalogezred állomáshelye is volt, már nem járt ilyen jól. A harmincezer négyzetméteres kaszárnya terveit Hild József készítette el, az építkezést pedig Kasselik Ferenc irányította. A laktanya a mai napig a helyén, a Nagykörút és az Üllői út sarkán, a ferencvárosi oldalon áll, bár a gigantikus épületet ma már cégek használják, és laknak is benne. Az építkezés 1843-ban indult és 1846-ra zárult le, majd a laktanya 1892-ben vette fel Mária Terézia nevét. A Tanácsköztársaság ideje alatt Martinovics laktanyaként volt ismert, majd egy időre visszakapta az egykori uralkodónő nevét. 1921 és 1929 között itt működött a mai Hadtörténeti Múzeum elődje, a Magyar Királyi Hadimúzeum. A második világháború idején komoly sérüléseket szenvedett, a helyreállítási munkálatok 1952-re fejeződtek be, de ekkor már Kilián György nevét viselte az épületegyüttes, ami az 1956-os forradalom idején is fontos szerepet töltött be: itt alakult meg a Nemzetőrség, és itt volt Maléter Pál parancsnoksága is. De ennek már végképp semmi köze a Habsburgokhoz.

Cimkék

Hasonló tartalmak

Kultúra

365 Oldtimer Kiállítás

December elsején nyílt meg a különleges járműkiállítás, a 365 Oldtimer. Az egész évben látogatható rendezvény gazdag és változatos gyűjteményt kínál, az autóipar sokszínűségét megvilágítva, és kiemelt figyelmet szán az oktatásra is. A 365 Oldtimer Kiállítás büszkélkedhet három olyan autóval, amelyek közül csak egy-egy létezik a világon. A legkorosabb jármű a gyűjteményben, a Renault Skiff Labourdette Carrose éppen most 110 éves. Megtekinthető a Galambos József alkotta Ford T modell truck (1926) is, amivel régen még jeget árultak Amerikában, és ami idővel az autóipar egyik alapkövévé vált.

Látnivalók és kultúra

Ezek voltak Budapest legnagyobb karácsonyi látványosságai az elmúlt 200 évben

?>

A karácsony az év egyik legkülönlegesebb időszaka, így volt ez már 200 évvel ezelőtt is.

A Mikulás után a Jégkirálynő is Budapestre érkezett

?>

A Cinema Mysticában, Budapest első digitális művészeti kiállítóhelyén 8 új installációval köszöntött be a tél.

Különleges jelek lepik el karácsonyig Erzsébetvárost, a felét már láthatjátok

?>

Ezek a különös jelek a pesti gettó határát jelzik, amit 1944. december 10-én zártak le. A kis táblácskákat a VII. kerület utcáin fedezhetitek fel.

Neked ajánlott

A