Keresés EN

A IX. kerület nevét I. Ferenc uralkodóról kapta 1792-ben. Az 1838-as pesti nagy árvíz letarolta szinte az egész városrészt. A 19. század végén felgyorsult a kerület fejlődése, elsősorban az idetelepült malmoknak, vágóhidaknak, vásárcsarnokoknak, közraktáraknak köszönhetően. A millenniumi építkezésekre elkészült a Szabadság híd és a Ferenc körút is, ekkor élte a virágkorát a kerület2000-es évek óta egyre inkább a fejlődés jellemzi a területet. Ha múzeumba mennénk, a kerület számos lehetőséget kínál: Iparművészeti Múzeum, Ludwig Múzeum, József Attila Emlékhely, Ferencvárosi Helytörténeti Gyűjtemény, Zwack MúzeumBibliamúzeum, Holokauszt Emlékközpont, Fradi Múzeum. Fontos épített örökség a kerületben a 127 éves Szabadság híd, a neoreneszánsz Fővámház (ma a Budapesti Corvinus Egyetem főépülete), a Központi Vásárcsarnok, Budapest legnagyobb fedett piaca, a modernebb épületek közül pedig kiemelendő a Bálna, a Groupama Aréna és az MVM Dome.

A IX. kerület gasztronómiai szempontból meghatározó szereplő a fővárosban. Fontos egységek, többek között a Pizza Manufaktúra, a Black Cab Burger, a Paletta, az édesszájúaknak pedig a Nándori Cukrászda, a MAMO gelato, a Waffle & Love található itt, a mentes, paleo és vegán sütiket keresőknek pedig a Zabrakadabra a helye. Italozási lehetőség tekintetében is erős a felhozatal a kerületben, hogy csak a legnevesebb versenyzőket említsük: Élesztőház, Jedermann, Púder BárszínházBálna Terasz, Esetleg Bisztró, Fehér Nyúl Brewery & Taproom. Kávéért a Tamp and Pullban állunk meg. A kerület Kálvin térhez közeli kedvenceit ebben a cikkben gyűjtöttük össze. A kerület legfontosabb útjai az Üllői út, a Ferenc körút, a Soroksári út, a Haller utca, a Mester utca, a Könyves Kálmán krt. és a Gyáli út. A kerületbe érkezhetünk metróval (M3, M4), villamossal (1-es, 2-es, 3-as, 4-es, 6-os, ), HÉV-vel (H7) és busszal is.

Cimkék

Hasonló tartalmak

Gasztró

Véndiák

?>

A Véndiák már 1938 óta várja vendégeit, mégis az a hely, ami nevével ellentétben mindig tud újat mutatni. Az évtizedek óta idejáró törzsvendégeket pont ezért tudják megtartani. Ide betérve az ember mindig elégedetten távozik, legyen az egy magyaros ebéd, egy hamburger, egy napi menü, egy finom desszert vagy egy különleges koktél.

Shopping

V26 Képregénybolt

?>

A képregényekért rajongók száma ugyan nem nagy, de azért még mindig akad rá vevő, sőt az Újlipótvárosban lévő V26 saroküzlet a kis, de annál lelkesebb tábor számára minden igényt kielégítő módon kínál mindenféle képregényt.

Gasztró

Meron Budapest

?>

A Podmaniczky Frigyes tér és az Arany János utca környéke megújult, jobbnál jobb helyekből pedig nincs hiány, ahogy ezt a Meron Budapest is igazolja.

Gasztró

Szabad Új Hely

?>

Vagány vegán konyha a Csarnoknegyedben. Röviden így jellemezhetnénk a Szabad Bisztró nagy testvérét, a Szabad Új Helyet, ami egy sokkal tágasabb hely a Király utcaihoz képest, de legalább olyan finom vegán és laktató fogásokkal.

Neked ajánlott

A