Ha szereted a kifejezetten nápolyi stílusú pizzákat, akkor azért, ha pedig még nem próbáltad őket, akkor azért lehet jó lehetőség számodra szeptember 19-e, amikor elstartol az első Nápolyi Pizzériák Éjszakája. Rendhagyó módon nem egy helyen találkoznak a pizzások és a pizzériák, hanem mindenki marad „otthon”, és kedvenc környezetében és szívéhez nőtt kemencéjében készíti a campaniai specialitást. Ezen a kedd estén/éjszakán mindegyik hely 2 órát ráhúz a szokásos nyitvatartásra, és minimum 3-féle nápolyi pizzát fél áron kínál majd.

Légies tészta, sokszor Olaszországból érkező feltétek, óriási élmény. A nápolyi pizza trendje úgy söpört végig az egész világon, hogy mire kettőt pislogtunk, már nem kellett országokat utazni, esetleg saját városunkban, kerületünkben is megkaphatunk egy-egy kiválóan készített specialitást. Ahogy annak idején a burger, úgy a nápolyi pizza is figyelmet kívánó gasztronómiai téma lett, rengetegen kezdtek a kivételesen finom campaniai étel készítésébe. Van, aki autodidakta módon tanulta ki a szakma csínját-bínját, mások egyenesen Nápolyba utaztak okításért. Egy biztos: hálás műfaj, sok fejlődési lehetőséggel és egy szuper szakmai közösséggel. Ez tényleg így van, a pizzások valahogy tudnak örülni egymás sikereinek, és ahogy már mi is meséltük, az olaszországi pizzavilágbajnokságon is szép számmal képviseltetik magukat a magyar pizzaiolók. Ráadásul rátermetten, eredményesen!

Az összefogás most egy különleges eseményben csúcsosodik ki: szeptember 19-én elstartol az első Nápolyi Pizzériák Éjszakája névre hallgató országos esemény, ami 25 pizzériát fog össze, akik ezen az estén meghosszabbított nyitvatartással üzemelnek, ebben a ráadásidőszakban (minimum 2 órával kitolt nyitvatartás) pedig minimum 3-féle pizzájukat fél áron mérik. A pizzériák saját döntése, hogy mely pizzák lesznek ezek, de a lelkes pizzarajongók gyakran tapasztalhatnak majd a hagyományos feltétekkel készülő fajták mellett külön az estére szánt extrákat is. 

És hogy miért éppen szeptember 19-re esett a választás? Egyrészt ez egy szép indián nyári nap, hátrahagyván a tikkasztó forróságot, másrészt Nápolyban ekkor San Gennaro (Szent Januáriusz), a város védőszentje ünnepét tartják. Ez egy vallási hagyományokat felölelő, de modernizált fiesztával jár, a középpontban a nápolyi vércsodával, ami a vértenúhalált halt püspök nevéhez kötődik. 313-ban vált először folyékonnyá a város dómjában őrzött, fiolában tárolt vér, és minden évben szeptember 19-én ismét tanúi lehetnek a városiak ennek a különleges eseménynek. Azt mondják, ha aznap nem válik cseppfolyóssá a vér, a várost szerencsétlenség éri. Szerencsére ez eddig elmaradt, viszont az ünnepség kitartó tradíció, és imádják a városiak és a hozzájuk érkező turisták is. Egész éjjel élnek az utcák, pizzáznak, ünnepelnek, emberekkel telnek meg a szűk sikátorok.

Az országos összefogás nyomán a Nápolyi Pizzériák Éjszakáján összesen 25 pizzéria kínálja majd 50%-os áron néhány pizzáját. Akik eredetileg 20:00-ig tartanak nyitva, azok 22:00-ig sütik majd a pizzákat, a 22:00-kor zárók pedig éjfélig dolgoznak majd az este folyamán. Ha adhatunk egy jó tanácsot, akkor érdemes többen érkezni és több, esetleg régen vágyott pizzériát is kipróbálni. Mindenhol egy-két specialitást, és így senki sem fogja degeszre enni magát. Mondjuk, ezzel a típusú pizzával nehéz is. Könnyedsége ugyanis lehetővé teszi a kóstolgatást. 

A Nápolyi Pizzériák Éjszakájának budapesti szereplői: 

Agglomeráció és Pest megye:  
Vidéki pizzériák:

Címkék