Minden év a tervezéssel kezdődik, úgyhogy mi is átnéztük, milyen változások, építkezések, felújítások várhatók Budapesten 2023-ban. Az elmúlt évek fővárosi fejlesztései sok esetben drasztikusan átformálták a városképet – elég a tavalyi év végén átadott MOL-toronyra vagy a Várnegyed építkezéseire gondolnunk, de az idei év is számos olyan fejlesztést tartogat, ami érezhetően megváltoztatja majd a megszokott épített környezetünket. A változás nem minden esetben jelent rosszat, és nem mindig jár rombolással, Budapest életében pedig idén is elég jó projektek fognak megvalósulni a közlekedés- és a zöldfejlesztések terén. Az évek óta felújítás alatt álló Drechsler-palota idén végre tényleg elkészül, és nagyon úgy néz ki, hogy József főherceg egykori palotája is közel kerül a visszaépítés befejezéséhez. Akármerre sétálunk, a város tele van darukkal és felállványozott épületekkel – ezek hol teljesen új építések, hol restaurációs munkálatok, néhol pedig sajnos kulthelyek vagy műemlék épületek bontását jelentik.

2022 végén egy hosszú cikkben számoltunk be arról, mi minden történt Budapesten: elkészült a Néprajzi Múzeum új épülete, és átadták a városképet erőteljesen megváltoztató MOL Campust – utóbbiról mindenki szabadon eldöntheti, mennyire volt rá szüksége Budapestnek –, viszont mi leginkább az Operaház és a Lánchíd felújításának befejezését vártuk leginkább. Nézzük most át, mi minden várható idén!

Várnegyed

Tartanak a Vöröskereszt Egylet egykori székházának és a József főhercegi palota, valamint a hozzátartozó, neoreneszánsz stílusban épült istálló és palotakert rekonstrukciós munkálatai. A Vöröskereszt Egylet székházát kívül a Hauszmann Alajos–Hültl Dezső páros tervei alapján rekonstruálják, míg belül teljesen mai megjelenést kap majd. Az építésnél részben az eredeti, restaurált kőanyagot használják fel, a lábazat már elkészült, jelenleg a díszes homlokzat és a tetőhéjazat elkészítésén dolgoznak, amit a díszterem és a díszbejárat Hauszmann-kori helyreállítása követ majd idén. A Szent György téren álló József főhercegi palota tavaszra már szerkezetkész lesz.

Tavaly fejeződött be a Várban Karakas pasa tornyának rekonstrukciója, és várhatóan még idén megnyílik a benne kialakított kávézó, bolt és új mosdó. Folyamatos a várfalak, a bástyák, a tornyok és a rondellák helyreállítása is, idén több szakasz is elkészül, köztük a Buzogány-torony és a déli kerti támfalak. A Budavári Palota rekonstrukciója idén ismét látványos szakaszába érkezik, ugyanis megindul az északi szárny megújítása. Folytatódik a Citadella megújítása is, idén megkezdődik az erődfalak átvágása, a rondella új funkciók szerinti kialakítása és az ehhez szükséges szerkezetépítési munka. A déli erődfalszakasz visszaépítését követően a falak felületeit az egységes megjelenés érdekében restaurálják a szakemberek. 

Honvéd Főparancsnokság épülete már szerkezetkész, és tavaly a legmagasabb pontját is elérte: visszakapta egykori kupoláját, idén a homlokzat díszítésének és a beltér kialakításának munkálatai zajlanak, az épület várhatóan látogatóközpontként nyílik majd újra. Ugyan nem a Nemzeti Hauszmann Program keretében valósul meg, de ugyanúgy a Várnegyedben zajlik a Szentháromság téren felépülő Pénzügyminisztérium neogótikus palotájának visszaépítése, ami várhatóan 2023 végén készül el.

Műemlék-rekonstrukciók

Az elmúlt években egyre nagyobb figyelmet kapnak a műemléki felújítások, aminek mi nagyon örülünk, még akkor is, ha a valamikori palotáinkban és csodás épületeinkben sok esetben luxusszállodák nyílnak. Már csak azért is fogadunk minden hasonló hírt éljenezve, mert műemlék épületeinket sokszor annyira elhanyagolják, hogy borzalmas állapotukból már a hozzáértő szakemberek sem tudják visszahozni őket, ilyenkor a felújítás helyett bontás vár rájuk. Bár utóbbi egyidőben még akkor is előfordult a valamikor jobb napokat látott épületeinkkel, amikor még bőven megmenthetők lettek volna. 

Nagyon úgy néz ki, hogy az évek óta húzódó felújítás után idén tényleg elkészül és átadják a Lechner Ödön tervezte Drechsler-palotát, és az üresen álló volt Balettintézet nyáron luxusszállodaként éled újjá. Decemberben adták át a megújult Blaha Lujza teret, ám a tér csak akkor lesz igazán teljes, ha befejeződik a Corvin Áruház rekonstrukciója, melynek során az épület 1926-os, klasszicizáló megjelenését állítják vissza. Az épület várhatóan tavasszal készül el, az alsó szinteken üzletek, a felső szinteken pedig irodák kapnak majd helyet.

Halad az Igazságügyi Palota teljes körű felújítása és műemléki rekonstrukciója is, amit a Steindl Imre Program keretében állítanak helyre, hogy visszakapja eredeti funkcióját és újra a Legfelsőbb Bíróság otthona legyen. Az elmúlt időszakban az épület főhomlokzatán található szobrok megtisztítása és rögzítésük ellenőrzése zajlik, ugyanis kiderült, hogy a 15 szobor közül többnek a talapzata csak kötőanyaggal kapcsolódott a párkányhoz. Az Agrárminisztérium felújítása is egyre jobb ütemben halad – szintén a Steindl Imre Program keretében –, azonban ennek befejezésére is várnunk kell még, ugyanakkor a két műemléki épület átadása várhatóan egyszerre fog megtörténni.

Megújult a Károlyi-palota, pontosabban a Petőfi Irodalom Múzeum közönségterei, és egy Petőfi Sándor születésének 200. évfordulójára szervezett kiállítással nyitott újra. A jövőbeli tervek között szerepel még, hogy a palota udvarát újra összekötik a Károlyi-kerttel; ez nagyjából el is készült, de még folynak a munkálatok a kertben. A Palotanegyedben, pontosabban a Magyar Rádió egykori tömbjében épül a Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE) új campusa, melynek során a Bródy Sándor utca 15. szám alatti épület, vagyis a „Kéményseprő-ház” is megújul. A leromlott állapotú műemlék épületben a PPKE működését támogató központi szervezeti egység irodái kapnak majd helyet; ennek tervezése idén indul.

2023 tavaszára várhatóan elkészül az Aquincumi Látványsétány, amely a múzeum Szentendrei út mentén készülő közterének revitalizációja, amelyben különleges látványelemeket tartalmazó élményfal is lesz. Nemrég derült ki, hogy Budapest ikonikus szecessziós szállójának rekonstrukcióját az Archikon építésziroda végzi, várhatóan idén már látványterveket is láthatunk a megújuló Gellért Szálló tereiről.

Közterek, közlekedés és minden, ami zöld

Idén is rengeteg pozitív változás lesz, ami Budapest köztereit és zöldfelületeit érinti, ráadásul a 3-as metró felújítása is a végéhez közeledik, így hamarosan végigutazhatunk Kőbánya-Kispesttől Újpest-központig anélkül, hogy pótlóbuszra kellene szállnunk. Január 23-tól már a Deák Ferenc tér és a Ferenciek tere állomásokon is megáll a metró, várhatóan márciusra pedig elkészül az Arany János utca és a Nyugati pályaudvar, májusra pedig a Nagyvárad tér és a Lehel tér megálló. A 3-as metró felújításához kapcsolódik az Ecseri úti megálló felszíni fejlesztése, a munkálatok tavasszal indulnak, februárig pedig a használók dönthetnek a tér nevéről.

Ha minden jól halad, nyáron már gyalog is átkelhetünk a Lánchídon, ami egyelőre a busz- és kerékpárforgalom, a motorosok és a taxisok előtt nyílt meg, ugyanis jelenleg a járdák rekonstrukciója, a hídszerkezet alsó részének felújítása és a hídfők rendezése zajlik. Noha még tavaly év végén megkapta az építési engedélyt a Galvani híd, egyelőre nem tudni, hogy mikor kezdődhetnek meg az építési munkálatok, a rakpart fejlesztése viszont 2023 közepétől folytatódhat

Évek óta parkolóként használták a Városháza előtti, elzárt területet, de a parkoló felszámolásával és a Merlin Színház megnyitásával év végére a főváros új, zöld főtere lehet a Városháza park. Zajlik a Hild tér megújulása, itt fákkal, évelőkkel és egynyári növényekkel növelik a zöldfelületet, a József Attila utca 12. és a Hild tér közötti szakaszt gyalogosforgalmúvá alakítják, de megújul a játszótér, és nyilvános WC-t is kihelyeznek a térre. A munkálatok várhatóan őszre fejeződnek be. Elindult a Szeszgyár utca rendezése is, már megtisztították a területet, és létrejött egy közösségi kert is, idén pedig elkészülhet a gyalogossétány is. 

Január 16-án zárult a Népliget megújításáról szóló tervpályázat, ennek tavasszal lesz eredményhirdetése, úgyhogy érdemes lesz figyelni a híreket, hogy megtudjuk, hogyan képzelik el a tájépítészek Budapest legnagyobb közparkját. Tavaly hirdették ki a Városmajor átfogó fejlesztéséről szóló pályázat eredményét, jelenleg a továbbtervezés és a véleményezés zajlik, de az új csepeli közpark fejlesztésénél is hasonló a helyzet. A Normafán megindult a tervezett lombkorona-tanösvény építése, az Anna-réti kápolna megépítéséhez pedig gyűjtést szervez idén a Hegyvidéki Önkormányzat.

Gigaberuházások

Úgy tűnik, a gigaberuházások hullámának sosem lesz vége, hiszen alighogy befejeződik egy, indul a következő. Augusztus 19-én veszi kezdetét az atlétikai világbajnokság, úgyhogy idén nyárra mindenképpen elkészül a Nemzeti Atlétikai Központ. A stadion 40 ezer néző befogadására lesz alkalmas, de a világbajnokság után lecsökkentik 15 ezer férőhelyesre.

A Corvin-negyed több mint másfél évtizede tartó revitalizációja egyre közelebb kerül a befejezéshez, a lakóházak már elkészültek, jelenleg a Corvin Innovation Campus építése zajlik, elkészülte után pedig egy parkot alakítanak ki előtte, ami Psota Irén nevét viseli majd. Hatalmas városnegyed épül a Lágymányosi-öbölnél, a BudaPartnál idén is folyamatosak a munkálatok, és úgy tűnik, ez a lendület másokat is megihletett, ugyanis idén a Marina-part feletti területen is kezdetét veszi egy városnegyedrehab. A Marina City 10 hektáros területén lakóházakat és irodaházakat húznak fel, amelyek közül több átlépné a 65 méteres magasságot is, de a tervek szerint a köz számára is használható vízparti sétányt és nagy zöldfelületeket alakítanának ki. 

Tervekből és munkálatokból idén sincs hiány, Budapest ismét sok változáson megy majd keresztül, érdemes lesz figyelni a város alakulását idén is.

Címkék