Bréking / látnivalók és kultúra

szerkesztés

Megvannak a látványtervek, ilyen lesz a Balettintézet

Szerzők

  • Fürdős Zsanett

2020. 09. 22. 13:20

Évtizedes pusztulás után végre tényleg érdemi haladás indul a Drechsler-palota – ismertebb nevén Balettintézet – felújításában. Az egykori bérpalotába a W Hotels szállodalánc tagjaként tér vissza az élet, a nemrég napvilágot látott terveket a Bánáti + Hartvig Építész Iroda készítette. Mutatjuk, milyen lesz az Andrássy út egyik elfeledett gyöngyszeme.

18 éve áll üresen a város egyik legendás épülete, a Balettintézet, hivatalos nevén Drechsler-palota. Budapestiek és turisták egyaránt szomorkodva nézik az omladozó falakat, a sötét ablakokat és az épület oldalán néhol felbukkanó graffitiket. Furcsa látvány egy ennyire elhagyott épület a világörökség részét képező Andrássy úton, szemben az Operával. Az egykor MÁV Nyugdíjintézeti bérházként ismert palota az évek során rengeteg tulajdonosváltáson és funkciólatolgatáson esett át. Az, hogy luxusszálloda nyitja meg benne kapuit, már jó pár éve köztudott tény, de érdemi munkálatok az épület elkerítésén túl nem történtek. Eddig.

Fotó: Bánáti + Hartvig Építész Iroda

Az Építészfórumon jelentek meg először látványtervek a rekonstrukcióról, melyeken végre mindenki számára kiderül, mi lesz a Balettintézet kiköltözése óta üresen álló terekkel. A műemlékvédelem alatt álló bérház az Iparművészeti Múzeumot is közösen jegyző építészpáros, Lechner Ödön és Pártos Gyula tervei alapján épült. Az 1886-ban elkészült épület tervei hiányosan maradtak fent és a lechneri örökség nagy része is rongálódott, ez nehezítette a rekonstrukciós terveket készítő Bánáti + Hartvig Építész Iroda munkáját.

Fotó: Bánáti + Hartvig Építész Iroda

A tervezőknek kihívást jelentett, hogy egyszerre kellett megóvni a műemléki részeket és biztosítani az épület továbbélését. Éppen ezért a rekonstrukció műemlékvédelmi koncepció szerint, illetve az épület továbbélését támogató műszaki megújítás miatti szükséges épületkorszerűsítési tevékenységekkel együtt valósul meg. Utóbbi azt jelenti, hogy olyan tartalmak kerülnek az épületbe, melyek a 19. században még nem jelentek meg elvárásként.

Fotó: Bánáti + Hartvig Építész Iroda

Az eredeti struktúra szerint lakó- és vendéglátóegységek kapnak helyet az épületben: az Andrássy út felé vendéglátó tér nyílik, míg az épület központjában elhelyezkedő, üvegtetővel fedett belső udvarról a szálloda különböző funkciókat ellátó egységeibe vezet majd út. A földszinten a szálloda fogadóhelyiségei, lobbyja, vendéglátótere és közösségi terei, míg a pinceszinten a pihenés, a regenerálódás terei, valamint a kiszolgáló funkciók kapnak helyet.

Az eddig funkció nélküli, nagy belmagasságú tetőtérben egy újabb, ötödik emeleti szobaszintet hoznak létre, melyet a műemléki és településképi szempontoknak megfelelően alakítanak ki. Kevesen tudják, de az épületnek belső udvara is van, a rekonstrukció során ezt buborékszerűen feszülő transzparens üvegezéssel fedik majd le.

Hasonló tartalmak

Admin mode