Válság és személyzeti nehézségek ide, megugró rezsiköltségek oda, szerencsére nemcsak étterembezárásokról kell beszámolnunk, hanem számos új vendéglátóegység megnyitásának is örülhetünk. Lássunk hát néhányat az elmúlt hónapok merítéséből a teljesség igénye nélkül.

Reggeli, brunch és ebéd

Budapesten egyre inkább hódítanak a brunchozók, amik a reggelik bőséges és ínycsiklandó kínálatát egészítik ki az akár kora délutánig tartó önkényeztetés mással össze nem hasonlítható élményével. Az egyedi lüktetésű Újlipótvárosban nyár végén nyílt NOAH az egyik legjobb példa erre, ahol Lőrincz György executive chef közreműködésével a város egyik legjobb Croque Madame-ja és Eggs Benedictje vár ránk, akár egy pohár pezsgő kíséretében.

A környéken szintén nemrég nyílt, Heimberger Zsolt és veje, Bancsók Dávid által vitt Kona minibisztróban pedig már ebédnek való fogásokat is találunk a sűrűn változó kínálat részeként.

A brunch mellett az ebéd felé is nyit a magyar gyökerekkel is rendelkező Marissa Reisman Vieira eldugott mini-Brazíliája, az A La Gringa, ahol a változatos és autentikus ételek mellett rengeteg kedves mosolyt is kapunk.

A villásreggelik vonalán maradva nem hagyhatjuk ki a Budaörs Ófaluban szintén nyáron nyílt tündéri sváb „mesebeli házikót”, a Csirit, ahova az ételek mellett a fantasztikus hangulatért is megéri betérni.

Ha az egészséges élet hívei vagyunk, de szeretünk jókat enni, akkor az Alleenál, a bevásárlóközpont Váli utcai oldalában pár napja megnyílt Greenhabit a mi helyünk. Itt akár a munkában megéhezve, akár vásárlás közben kiszaladva is elmerülhetünk az egészséges hedonizmusban. A színes és vitamindús fogások szuperül mutatnak a tágas térben, ami egyszerű és otthonos. Itt nemcsak a napi rohanás közben esik jól szusszanni egyet, de akár délután vagy este is beülhetünk egy kis munka utáni lazításra, vacsorára pedig ihatunk egy pohár sört vagy bort is. 

Az egyre inkább teret nyerő specialty

A specialty kávézók itthon is folyamatosan bővülő világában szerencsére egyre gyakoribb az őszinte vendégszereteten és a minőségi kínálaton alapuló edukációs szándék. Ennek egyik legjobb képviselője az V. kerületi Dorottya utcában nemrég nyílt és a Györök Gaszton head barista specialty kávéi mellett Matusek Nóra tulajdonos fantasztikus házi kalácsain alapuló brunchételeket kínáló Edison & Jupiter.

De ilyen az általunk a napokban megírt lágymányosi Nanu coffee & stuff is, ahova a kávék mellett többek közt Bagdi Bencéék házi kimcsis szendvicséért és gluténmentes sütijeiért is megéri bemenni.

Olaszország és Nápoly

Az évek óta tartó nápolyipizza-forradalom lecsendesedése már várható volt, ez azonban nem jelenti azt, hogy ne ajándékozna meg minket a trendhullám még mindig kiemelkedő minőségű helyekkel. Ilyen például az egykori ikonikus Csalogány26 étterem helyén nyílt Fermento – ahol végre friss arancinit és frittát is lehet kapni –, de a Hűvösvölgyi úti STOP SHOP-ban található Pizzeria Nella Valle gourmet-pizzái is megérnek egy misét. 

A II. kerületben maradva kijelenthetjük, hogy a magas minőségű olasz trattoriák is új lendületet kaptak, hiszen a Nagyrét madárcsicsergős, erdei környezetében a torinói Fabrizio Caldarazzo séf vezérletével néhány hónapja megnyílt az autentikus olasz fogásokat kínáló Prato.

A belvárosban pedig az egykori borbárból és deliből született meg nemrég Gianniék új helye, a DOC Pane e Vino, egy rusztikus és letisztultan modern stílusú étterem, ahol – a szemben lévő és idén 20 éves Pomo D’Oro abszolút olasz irányultsága mellett – a Monarchia-beli Trieszt változatos gasztronómiai kavalkádja adja a fő ihletet.

Mediterráneum

A másik egyre erősödő trend az arab-izraeli és az autentikus közel-keleti konyhák térhódítása mind a street food, mind a beülős éttermek tekintetében. A vagány damaszkuszi Falafel Fusion, a – még januárban nyitott – lenyűgöző török-izraeli Meshuga vagy győri sikertörténetét a pesti zsidó negyedben tovább író, tel-avivi ihletésű és egyedi hangulatú Csicseri mind csak tovább emelik fővárosunk gasztronómiai kínálatát.

Folyamatosan nyílnak az új helyek, amik közül például az alapvetően mediterrán, de görög-francia hatásokat is magán viselő, napokban a Belgrád rakparton nyílt Mínima Bistróban olyan fogásokat lehet kóstolni, mint a kacsamájjal tálalt ratatouille (francia lecsó), a langusztin vagy a crème brűlée.

A vendéglő az új bisztró

Minél inkább kezd elhasználódni a bisztró kifejezés, annál inkább válik újra egyre trendibbé és töltődik meg minőségi tartalommal az egykor lejáratott vendéglői jelleg. Ennek legújabb képviselői a Parlamentnél nyáron nyílt és jó minőségű, kifejezetten magyaros fogásokkal operáló PICK Bistro & Deli vagy a kozmopolita és jól érthető konyhát vivő Steam a Szervita téren.

Mi sem bizonyítja jobban, hogy komoly létjogosultsága van a friss alapanyagokból, modern technológiákkal, mégis házias ízekkel főző konyháknak napjaink vendéglátásában, mint hogy a külvárosi részeken is egyre szélesebb kínálatot lehet találni. Két „fiatal” kedvencünk nem más, mint Heiszler Olivér nyár végén egyszerre könnyed, telt, rendkívül elegáns, áramvonalasított, mégis gyerekkorunkat előrántó ízeivel megnyílt Divinus Római étterme és Hidegkút környékének egyik legjobb helye, a Bába Tamásék által létrehozott, lenyűgöző atmoszférájú, változatos kínálatú és imádni való Boathouse Budapest. Folyamatosan kutatjuk fel nektek az új helyeket, és igyekszünk minél korábban beszámolni róluk!

Címkék