Talán a Covid hatása, talán az élet rendje, de az utóbbi időben rohamosan fejlődik Budapest környékének, agglomerációjának gasztronómiai kínálata. A belvárosból folyamatosan kiköltözők az igényes helyi lakossággal kiegészülve már a gazdasági alapját is megteremtik az igazán minőségi helyek létjogosultságának. Mutatjuk a személyes kedvenceinket!

1/9

Rutin – Budaörs

Kívülről sváb ófalui hangulat, belülről barátságos, letisztult, látványkonyhás tér, kötetlen környezet, beszélgetés, válogatottan jó borok, péntek esténként élő zene. Pallag Dávid és felesége, Fanni a pandémia alatt – a kislányuk születését követően – határozták el, hogy saját vállalkozásba kezdenek. Számunkra abszolút erről szól a magyar bisztrókonyha, amit a Rutinban csinálnak. Ez nem az a fajta, kiüresedett bisztróvilág, amiben a modern technológiák tobzódása mellett legfeljebb csak a sznobéria erőltetetten jópofáskodó „bája” csapódott le a való világtól többnyire már elszakadni látszó fine dining sokszor öncélú magamutogatásából. Ez a minőségi magyar alapanyagokra épülő, elérhető árú, nemzetközi kikacsintásokkal tűzdelt modern bisztrókonyha az, ami kiemeli a Rutint az átlagéttermek sorából. Picit máshogy és picit hasonlóan, de Budaörsön nem maguknak főznek, hanem végre nekünk.

2/9

Éclair's Fine Bistro – Szentendre

Izgalmas, letisztult, harmonikus és gluténmentes – írtuk a hazai gasztrovilágban jól ismert Ekler Viktor nevével fémjelzett szentendrei Éclair's Fine Bistróról, ahol mindenki kedves, udvarias, semmi feszengés nincsen, nem kell öltönyben érkezned vagy otthon hagynod a kutyádat, a gyerekeknek pedig a játszósarkon kívül tematikus főzőkurzusokkal is kedveskednek és szakácsnak öltözve tanulgathatják a sütés-főzés alapjait. Minden gluténmentesen van elkészítve, a morzsától a cukrásztermékekig. Nemcsak a helyieknek és a kirándulóknak ajánljuk az Éclairt, de kijelenthetjük, hogy a környék egy hozzá méltó bisztróval bővült, ami nemcsak a magas szintű gasztronómiát hozza közelebb és teszi közvetlenebbé a közösségi térként is működő étteremben a szentendrei lokáció számára, hanem remélhetőleg hamarosan hivatkozási ponttá is fog válni a környéken.

3/9

Platán – Tata

A Platán körülbelül egyórányi kocsiútra található Budapesttől, a tatai Öreg-tó partján. Az étterem és a hozzátartozó vendégház az Esterházy-kastély és a tatai vár között helyezkedik el, nevét pedig a szomszédságában ágaskodó hatalmas platánról kapta. A Michelin-csillagos séf, Pesti István 2015 óta oszlopos tagja a Platán csapatának és alakítja a konyha irányát a saját ambíciói és az étterem adottságai mentén. Elegáns, fine dining szintű ételek készülnek sajátos ritmusban, aminek az ütemét a kert adja, mert az étlap szereplőit az épp elérhető alapanyagok határozzák meg, így már a kezdeteknél fontos szempont volt a fenntarthatóság, és hogy a természettel a lehető legnagyobb harmóniában működjenek. István szerint az igazán jó alapanyag az, ami a maga egyszerűségében is tökéletes. A Platán stílusában és minőségében a bisztró- és a fine dining elemek keveredtek. Az étterem az éttermen belül” koncepciója, hogy egy helyen két igény is kielégülésre találhat: míg a Platán Bisztró a megszokott laza, minőségi jelleggel folytatja működését, egy másik, a fine dining Gourmet Étterem is kialakításra került.

4/9

Stübli – Nagykovácsi

Sváb hangulat és házias ízek kirándulás utánra címmel számoltunk be korábban a tömegközlekedéssel is könnyedén elérhető, gyönyörű, egykori kis sváb falu, Nagykovácsi csodálatos környezetében található Stübli vendéglőről. A kifejezetten igényesen kialakított belsőről elsőre egy osztrák fogadóra asszociálunk – legalábbis arrafelé jellemző, hogy ízlésesen tudják keverni a letisztultságot a rusztikus bútorokkal és kiegészítőkkel. A fix étlapot évente kétszer cserélik, de van egy viszonylag hosszú, kéthetente változó séfajánlat is, illetve naponta változó, kétfogásos ebédmenü, és ha valaki még így is vágyik az újdonságra, ősztől tavaszig több borvacsorát is tartanak. A Stübli összességében egy nagyon tisztességes kis hely, mert szellemiségében idéz egy egyszerű, házias, korrekt árú helyet, kedves kiszolgálással, ahol nem akarnak többnek látszani annál, amik. Amit vállaltak, azt viszont hibapont nélkül teljesítik. 

5/9

Napolizza – Gödöllő

Rózsavölgyi Roland és legjobb barátja, Horváth Adorján a Covid alatt gondolt egy nagyot, és digós múltjukat hátrahagyva célul tűzték ki, hogy Gödöllőt is megismertessék az igazi nápolyi pizza iránti szenvedélyükkel. Ez az – amúgy AZ eredeti – pizzastílus sokszor még a nápolyipizzázókban egyre jobban bővelkedő fővárosban is át tudja ütni az ingerküszöböt, mert bizony nem vastag, nem felfújt, nincsen rajta ananász vagy kukorica, és nem is tud jóllakni egy pizzától az egész család. Ez van. Viszont a minőségi alapanyagok, az átlagosan 48 órás, hosszú kelesztés és az az elhivatottság, hogy igazán jót adjanak, edukációs szándékot is takarA sportpálya mellett, a kerítés belső oldalán, egy food truckban sül a pizza, a hangulat kötetlen, laza és fiatalos, a cuccok pedig bitang jók! A gödöllőieknek a Napolizza kötelező látogatás, ahogy a kirándulóknak is, de megkockáztatjuk, hogy az M3-asról is megér egy rövid lehajtást az igazi minőséget keresők egyre bővülő táborának. 

6/9

Dabas Deli Bistro

Dabas egy kedves, rendezett kisváros, Budapesttől mindössze bő 30 percre az M5-ös autópályán, főterét pedig megízesíti a Dabas Deli Bistro, illetve annak egy specialty kávézó, egy delikatesz és egy jó bisztrókonyhából álló sajátos elegye, aminek ötlete Pócsik Lászlóban a világot járva már évtizedek óta érlelődött. Dabas Deli Bistro esetében egy sokat látott, „vegyes tüzelésű” kollektíváról van szó: a világban és a fővárosban edződött szakemberekről és néhány lelkes környékbéli munkatársról, akik kapva kaptak az alkalmon, hogy egy igazán színvonalas helyen dolgozhassanak. Ha fogalmazhatunk így, a koncepció kreatív karmestere Czinege Tamás, aki egyéb projektek mellett a Nu Bistróban, a Sarki Fűszeresben és az Essence Delicatesben is showmanként tett hozzá a helyek atmoszférájához, közvetlenül megszólítva a vendégek, formálva a makroközösségek ízlését. A gourmet-termékektől és -reggeliktől a szuper ebéden át egészen a bor- és pezsgővacsorákig mindenben nyugodt szívvel rájuk bízhatjuk magunkat.

7/9

Il Peperoncino – Biatorbágy

Fritta, bor és Nápoly címmel írtunk nemrég a frissen nyílt il Peperoncinóról, ami azért is nagy dobás, mert Bia környékén nem volt könnyű eddig a személyes ízlésünk alapján igazán jónak gondolt pizzát és – a csodás etyekieken kívül – kiváló és különleges borokat kínáló szaküzletet találni. A prémiumborokkal foglalkozó csakjobort.hu átvételi pontjaként is működő, teljesen felújított, több száz éves pincehelyiséget ugyan picit még be kell lakni, de az il Peperoncino egy szívből jövő nápolyipizza-műhely, ahol folyamatosan megy az ötletelés és a kóstolgatás, hogy mi legyen a következő nagy dobás. A fritta, Somló, az 'nduja, Nápoly, a fior di latte és Badacsony is megérkezett végre Wiehall-Kleinturwallba.

8/9

Cukorborsó – Páty

Valljuk be, sokunkban megvan az időnként csillapíthatatlan nosztalgikus vágy a régi csárdák romantikus életérzése iránt, ám ez a kategória mifelénk sajnos régóta eltűnőben van. Az egykori pátyi Fenyves Csárda helyén alakult Cukorborsó étterem azonban pontosan érzi a rezgést, világosan látja a régóta tátongó űrt, és remek érzékkel találja meg az egyensúlyt a régi korokat idéző, őszinte, családi vendéglátás és a minőségi bisztrókonyha között, miközben igyekszik a környékbeli alapanyagokkal is játszani. Ez ugyan már nem csárda, hanem egy rusztikus hangulatú családi étterem, de hozza az emlékképeket és a modernitásukkal együtt is házias ízeket. Eredetileg csupán a várhatóan kellemes hangulatért és a házias ízekért ültünk be, de sokkal többet kaptunk annál. A Cukorborsóban a „klasszikus magyar fogások” (például harcsapaprikás, cigánypecsenye, Jókai-bableves) jelenléte mellett a modern bisztróvilág fogásai adják frissességét, a nápolyi toplistánkba is bekerülő pizzáikról már nem is beszélve. Nagyobb kitérőt is megér!

9/9

+1 A Nagy Kohó – Nagykovácsi

Remeteszőlősi lakosként hadd legyek annyira lokálpatrióta, hogy még egy törzshelyet megemlítsek Nagykovácsiból! Mégpedig az elsődlegesen tavasztól őszig dübörgő, alap buli- és burgerezőközpontot, ahova egy csapolt kisüzemi sörért is megéri átruccanni. A Kohó nem egy túlhájpolt, koppintott utánzat, ez maga a nagybetűs, autentikus szabadtéri romkocsma, ahol nincsen két egyforma szék, de van BBQ, burgerek, jazz, alternatív és világzenei koncertek kisüzemi sörökkel locsolva. Hamisítatlan erdőszéli életérzés vár mindenkit a Nagykovácsi-medence legtutibb közösségi helyén, A Nagy Kohóban, illetve így hűvösebb időben a KISérleti Kohó kultúrházikójában.