A pasaréti Gyergyó Kisvendéglő egyik tulajdonosának helye hozza a „gyergyós” életérzést, de egy kicsit jobban nyit a világkonyha fele. A gyönyörű faluban lévő étterem tökéletes célpont, ha egy kis kiszakadásra vágyunk Budapesthez közel.

Nagykovácsi Budapestről autóval, de még tömegközlekedéssel is könnyedén elérhető, gyönyörű kis falu, csodálatos környezetben. Nem állítjuk, hogy egy Ferenciek-Deák távolság, de egy kényelmes buszúttal 20 perc alatt a falu központjába érünk Hűvösvölgyből, így nemcsak hétvégén, de egy rövidebb munkanap után is megéri kilátogatni, ha nyugodt környezetre vagy egy nagy sétára vágyunk. Ha pedig már ott vagyunk, érdemes benézni az egykori sváb falu központjában található Stüblibe, legyen szó hétvégi kirándulás után jól megérdemelt ebédről vagy hétköznap esti vacsoráról. 

A nevében a falu sváb gyökereire utaló Stübli két éve nyitott meg – a tulajdonos, Gyurka Árpád a pasaréti Gyergyó kisvendéglő mellé vállalta be, hogy Nagykovácsiban is nyit egy hasonló egységet. Mint mondja, a cél egyáltalán nem a Gyergyó másolása volt, de a jól bevált klasszikus receptek, amik ott állandó favoritnak számítanak, itt is felkerültek az étlepra, hasonló módon készítve. Emellett azonban jó néhány nemzetközi konyhából érkező fogást is találunk, ha pedig hűvösebbre fordul az idő, az egyszerűbb, comfort food-szerű sváb ételek is felkerülnek az étlapra. 

A kifejezetten igényesen kialakított belsőről egy osztrák fogadóra asszociálunk elsőre – legalábbis arrafelé jellemző, hogy ízlésesen tudják keverni a letisztultságot a rusztikus bútorokkal és kiegészítőkkel. Valahogy a Stüblibe lépve is az jut eszünkbe, hogy ilyen egy modern sváb vendéglő: világos, tágas, tiszta, jó érzékkel kiválasztott kiegészítőkkel. 

Az étlap kialakításánál nem titkoltan az volt a cél, hogy a hazai kedvencek mellett egy kicsit nyissanak is a világ felé. Nagykovácsiban nem nagyon van másik étterem, így Árpi fontosnak tartotta, hogy ne egyetlen irányzat legyen az étlapon, és ne kelljen Budapestig menni, ha valaki unja a magyaros ízeket. A fix étlapon két, a Gyergyóra is jellemző klasszikust – a brassóit és a vadast – találunk, a többi fogás inkább eklektikus és nemzetközi. A fix étlapot csak évente kétszer cserélik, de van egy viszonylag hosszú, két hetente változó séfajánlat is, illetve naponta változó, kétfogásos ebédmenü 1390 Ft-ért. Ha valaki még így is vágyik az újdonságra, ősztől tavaszig több borvacsorát tartanak – legközelebb a St. Andrea vendégszereplésével –, ahol a bemutatott borokhoz készítenek egyedi fogásokat. 

A levesek közül a kacsahúslevest maceszgombóccal (1200 Ft) próbáltuk. Nagy adag leves, stílusosan kis piros fazékban, ress zöldségekkel, szép nagy maceszgombóccal, gőzölögve érkezik. Hús nincs benne, a gombóc viszont ízes és laktató, és egy egész napos túra után tökéletesen felmelegít. 

A pisztrángfilé roston, parmezános rizsgolyóval és fokhagymás parajjal (3700 Ft) egy kényeztető, házias, mégsem túl nehéz fogás. A hal íze tiszta, a bőre kellemesen roppan, a spenót friss levelekből, nem fagyasztottból készül, a parmezános rizsgolyó pedig egy kívül ropogós, belül nyúlós, tökéletes arancini. 

A rozé kacsamell (3900 Ft) rózsaborsos mártással, cheddaros krumplipürével és sült zöldségekkel van körítve – ez is egy igazi, őszies, melegítő fogás, amiben nincs hiba, a zöldségek pedig itt is érezhetően a piacról érkeznek, és nem egy fagyasztóláda mélyéről. 

A bélszín steak (5500 Ft) kísérője a tepsis burgonya, a barbecue mártás és a sült cékla. Egy jól elkészített bélszínnek gyakran fölösleges is a kísérő, de be kell valljuk, hogy a konyhán pucolt krumpliból, kacsazsírban sült tepsis kísérő telitalálat mellé, szint már túl sok is, mert minek két tökéletes komponens egy tányérra? Itt jegyeznénk meg, hogy a zsírban sült krumpli megérdemelné, hogy önálló fogásként is felkerüljön az étlapra, annyira hibátlan magában is. 

A desszertek közül az étcsokis szuflét (1200 Ft) kértük – sűrű, középen szinte nyers csokikrém forró köntösben, jéghideg vaníliafagyival, igazi klasszikus, elronthatatlan, kényeztető darab.

A Stübli összességében egy nagyon tisztességes kis hely – nem hiába a sváb név, olyan is, mint egy igazi sváb vendéglő. Nem azért, mert időnként találunk bajor csülköt vagy különböző káposztás ételeket az étlapon, hanem mert szellemiségében idéz egy egyszerű, házias, korrekt árú helyet, kedves kiszolgálással, ahol nem akarnak többnek látszani annál, amik. Amit vállaltak, azt viszont hibapont nélkül teljesítik. 

Címkék

Elérhetőségek

Stübli 2094 Nagykovácsi, Kossuth Lajos utca 109. Facebook-oldal