Keresés EN

Szabadidő

Budapesti bakancslista – 30 programötlet a 2021/2022-es télre

Már két esztendő telt el úgy, hogy a pandémia határozza meg a mindennapjainkat, és bármilyen szinten érintsen is bennünket a járvány, az bizonyos, hogy mindannyian nagyon fáradtak vagyunk mentálisan. Bakancslistánkkal továbbra is az a célunk, hogy segítsünk titeket a kikapcsolódásban, ehhez ezúttal 30 programötletet és élményt gyűjtöttünk nektek a téli hónapokra.

Cikkünkben a 2021. december 6-án érvényben lévő szabályozásokat és információkat vettük alapul, az esetleges változások lehetősége miatt minden esetben tájékozódjatok a rendezvények és a helyszínek hivatalos oldalain!

1/30

Hagyj ajándékot a rászorulóknak a Mikulástrolin!

December 19-ig jár a 72M, a 75-ös, a 76-os, a 77-es, a 80-as és a 83-as trolibusz vonalán a Mikulástroli, melyen a Mikulás és segítője várják a cipősdobozba csomagolt ajándékokat, amelyeket a BKK eljuttat a Baptista Szeretetszolgálatnak. December 20-tól 2022. január 6-ig a feldíszített csuklós jármű fénytroliként közlekedik.

2/30

Ülj be a Nagykarácsony című új magyar filmre!

Tiszeker Dániel második rendezése egy valóban szórakoztató karácsonyi mozi lett, melynek főszerepeiben Ötvös Andrást, Zsigmond Emőkét, Scherer Pétert, Pokorny Liát és Szabó Kimmel Tamást láthatjuk. Ha már unjátok a Reszkessetek, betörők!-et és a többi családi meg romantikus vígjátékot, akkor üljetek be valamelyik moziba a Nagykarácsony című filmre!

3/30

Korcsolyázz valamelyik jégpályán!

A téli sportok közül talán a korcsolyázás a legnépszerűbb idehaza, ennek köszönhetően pedig a műjégpályák száma is évről évre gyarapodik. Az olyan klasszikus és már bejáratott helyszínek mellett, mint a Városligeti Műjégpálya, a Csepeli Jégpark, a Bálna, a Müpa, a Bikás park, Óbuda vagy a Hunyadi tér, új szereplő a Budapest Park, illetve Hello Buda jégpályája.

4/30

Fuss ronda karácsonyi pulcsiban!

Hatodik alkalommal rendezik meg december 11-énKarácsonyi Ronda Pulcsis Futást, ám ez alkalommal nem a Margitszigeten tartják meg az eseményt, hanem a Városligetben kocoghatunk a legcsúnyább karácsonyi pulcsinkban. A helyszínen a szervezők a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet részére gyűjtenek adományokat, elsősorban tartós élelmiszereket.

5/30

Hangolódj az ünnepre karácsonyi vásárokban!

A hagyományos, nagyszabású karácsonyi vásárok megkerülhetetlen elemei az ünnepvárásnak, ha csak egy forralt bor erejéig is, de mindenképpen érdemes útba ejteni valamelyiket (esetleg mindegyiket). A legtöbb helyszínen a kézművesvásár mellett színpadi programok, jégpálya, workshopok és meglepetések is várnak minket. A legnagyobb budapesti karácsonyi vásárokat ebben a cikkünkben gyűjtöttük össze.

6/30

Nézd meg a Káli holtak című előadást a Katona Kamrában!

A Térey János azonos című regényéből készült előadást ősszel mutatták be a Katona Kamrában, nekünk pedig rögtön az egyik kedvencünk lett Dömötör András rendezése. A közel négyórás előadásban zombik lepik el a Káli-medencét, a trianoni Hamlet bejárja a világot, közben pedig a főhős, Csáky Alex, az ünnepelt sztár darabjaira hullik szét.

7/30

Készíts valami személyeset egy workshopon!

Ma már számos kreatív workshopon készíthetünk szeretteinknek vagy magunknak kisebb-nagyobb alkotásokat, ami legfőképp a karácsonyi időszakban lehet hasznos, de bármikor máskor is kellemes időtöltés lehet egy-egy ilyen foglalkozás. Evus, a FabrikAnna Amélie, az AZTA Közösségi Kézműves és Barkácsműhely, a Borganika, a Borarti, a Tetovált Asztalos vagy a Rezina Studio workshopjai között biztosan találtok kedvetekre valót.

8/30

Kuckózz be a leghidegebb napokon!

Mindannyian ismerjük azt az érzést, amikor a karácsonyi bevásárlás után vagy a hideg városban a hétköznapi rohanás után hirtelen le kell lassulnunk, át kell melegednünk, ehhez pedig szükségünk van egy pohár meleg italra és egy textillel vastagon borított ülőfelületre vagy pokrócra. Ezeken a bekuckózós helyeken mindezt meg is kapjuk!

9/30

Keress kincseket alternatív karácsonyi vásárokon!

A már említett klasszikus karácsonyi vásárok mellett 2021-ben is rengeteg családiasabb, főként dizájntermékeket kínáló karácsonyi vásárt tartanak szerte a városban, melyekre ellátogatva a vírusmentes időszakban sem mindig kellemes tömegtől távol, lassúélet-érzés mellett válogathatunk a hazai tervezők ajándékopciói között. Ilyen a Karácsonyi Makers' Market Budapest,Hello Piac Karácsonyi Vásár vagy az Ajándék Terminál is. De ha nem szakadnátok el a gasztrovonaltól, akkor a Winter Food Fest vagy a Czakó Karácsonyi Vásár is hibátlan választás. Ezen a linken további hasonló vásárokat találtok.

10/30

Utazz a Fényvillamoson!

Évek óta téli bakancslistánk talán legbiztosabb pontja az adventi Fényvillamos, amely ezúttal még a korábbiaknál is több vonalon közlekedik, egészen vízkeresztig. A már ikonikus 2-es vagy a 47-es, 49-es szerelvények mellett most először öltözött ünnepi díszbe a 4-es, 6-os villamos és a fogaskerekű is.

11/30

Táncolj a Parno Graszt karácsonyi koncertjén!

A Parno Graszt karácsonyi koncertjénél aligha találunk jobb módszert a töltött káposzta lemozgásához. Magyarország talán legismertebb autentikus cigányzenekara december 26-án vár minket az Akvárium Klubba, egy igazán rendhagyó ünnepi mulatozásra.

12/30

Járd végig városi sétáinkat egy forralt borral a kezedben!

2021-ben ünnepeltük a We Love Budapest 10. születésnapját, ez volt a fő apropója az online városi sétáink megszületésének, melyekből ugyancsak tízet állítottunk össze (a bakancslista megjelenésekor 9 séta leírása érhető el, hamarosan érkezik az utolsó is). Valamennyi sétánk bármikor szabadon végigjárható a leírás és a hozzá tartozó térkép segítségével, ráadásul az izgalmas épületek, galériák és történetek között gasztrohelyeket is kiemeltünk, kapjatok fel ezeken a helyszíneken egy forralt bort vagy más melengető italt, és indulhat is az andalgás! Sétaleírásainkat a WLB séta címke alatt vagy ide kattintva találjátok meg.

13/30

Zárd az évet dupla Fran Palermóval!

Mi lehet jobb egy év végi Fran Palermo-bulinál? Két év végi Fran Palermo-buli! Az ország egyik legjobb koncertzenekara nem csak a megszokott hangulatot hozza magával december 26-án és december 27-én is az A38-ra, a tavaly megjelent Crocodile Juice Bar dalai mellett új szerzemények is debütálnak majd a hajón. A Fran Palermo előtt mindkét estén DLRM lép színpadra.

14/30

Kóstolj isteni gőzgombócokat!

Bár a síszezon minket kevésbé érint, a főként az Alpok hüttéiből ismerős gőzgombóc mégis a tél egyik slágerédességévé vált idehaza is. Nemrégiben felkutattuk Budapest legfinomabb gombócait, és bátran mondhatjuk, hogy bizony felvesszük a versenyt az autentikus délnémet és osztrák kínálattal!

15/30

Süppedj bele a Téli Fekete Zajba!

A Fekete Zaj az egyik legegyedibb magyar fesztivál, melyet 2022-ben augusztus 17–21. között rendeznek meg Mátra-Sástón, előtte azonban még Budapesten, egy téli kiadással búcsúznak a szervezők 2021-től. December 26-án a Turbinában találkozhatnak a sötét tónusú, atmoszferikus és alternatív zenék kedvelői többek között olyan zenekarok vezetésével, mint a Vágtázó Halottkémek vagy a Gustave Tiger, míg másnap a Dürer Kertben folytatódik a szeánsz egyebek mellett az Amber Smith és a NINcs (Nine Inch Nails tribute) koncertjével.

16/30

Tedd próbára magad a Zúzmara Futófesztiválon!

7. alkalommal rendezik meg január 16-án Zúzmara Félmaraton és Futófesztivált a Hungexpo területén, amely az év első jelentős futórendezvénye. A félmaraton mellett 5 és 10 km-en állhatunk rajthoz, nagy valószínűség szerint havas, csúszós pályán, amire érdemes előre készülni edzésekkel és megfelelő cipővel. 

17/30

Készülj a vizsgákra egy hangulatos kávézóban!

Barátságos csend vagy halk zene, jó wifi, kényelmes asztalok és székek – ezek bárki számára elengedhetetlenek ahhoz, hogy minél hatékonyabban el tudja végezni feladatát vagy el tudja sajátítani a megfelelő tudásanyagot. Toplistánkban 11 helyet szedtünk össze, ahol a vizsgaidőszakban is adottak ezek a körülmények, ha már megteltek a könyvtárak.

18/30

Nézz versenyfilmeket a 8. Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon!

Bátor filmekkel jelentkezik január 22. és 30. között a 8. Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál. Öt szekcióban összesen 32 nemzetközi versenyfilmet láthatunk majd a Cinema City Mammut II. mozitermeiben. A hivatalos versenyfilmek listájában olyan alkotásokat találhatunk, amelyek a világ legelismertebb dokumentumfilm-fesztiváljain szerepeltek, vagy szerepelnek azok jelöltjei vagy díjazottjai.

19/30

Hallgasd meg élőben a Platon Karataev harmadik nagylemezét!

Januárban jelenik meg a Platon Karataev harmadik nagylemeze Partért kiáltó címmel, amely a zenekar első magyar nyelvű anyaga lesz. Az albumot január 28-án mutatják be élőben az Akvárium Klubban, a holland Light By The Sea társaságában.

20/30

Ismerd meg Cezanne és a klasszikus avantgárd alkotók kapcsolódásait!

A Szépművészeti Múzeum Cezanne-tól Malevicsig. Árkádiától az absztrakcióig című, hiánypótló kiállításán mutatja be, hogyan jutunk el a valóság ábrázolásától a 20. század eleji avantgárd irányzatokig, Cezanne művészetének segítségével. A járvány kitörése óta ez a múzeum első nagy kiállítása, melyet február 13-ig tekinthetünk meg.

21/30

Sétálj a Keresztúri-erdő tanösvényén!

A 2021-es év egyik legkellemesebb felfedezése volt számunkra a Kőbánya és a XVII. kerület határán lévő Keresztúri-erdő tanösvénye, amely ugyan ősszel mutatta legszebb arcát, de biztosak vagyunk benne, hogy hangulatos téli sétákhoz, esetleg futásokhoz is ideális a környéken lakók vagy a város más részéről érkező felfedezők számára.

22/30

Ne maradj le Дeva első albumának élő premierjéről!

Több kislemezt követően, január 20-án jelenik meg Дeva bemutatkozó albuma, Csillag címmel. Az eddig ismert folktronica hangzás mellett kórusművek és atmoszferikus instrumentális zenék is helyet kaptak a lemezen, melyet január 29-én a Trafóban hallhatunk először élőben. Az este másik fellépője a Lajhó Dorka egyszemélyes projektjéből alakult LAIHO lesz.

23/30

Tarts egynapos budai városnézést!

A már említett tematikus városi sétáink egy hosszabb kiadása az egynapos budai városnézésre hívó útvonalunk, amely a gellérthegyi villanegyedtől vezet a Városmajoron át a Várnegyedig, miközben számos építészeti, kulturális és gasztronómiai kincset is érint.

24/30

Merülj el Szinyei Merse Pál művészetében!

A Kép és kultusz. Szinyei Merse Pál (1845–1920) művészete című tárlat azért is különleges, mert nemzetközi párhuzamokkal együtt, kontextusba helyezve mutatja be a festő életművét a Magyar Nemzeti Galériában. A február 13-ig látogatható tárlatra több mint 20 külföldi festmény – köztük Monet, Sisley, Corot, Courbet, Fantin-Latour, Gainsborough remekművei – érkezett a legnevesebb köz- és magángyűjteményekből.

25/30

Próbáld ki a téli szabadtéri fürdőzést!

Budapest gyógyfürdőiben télen-nyáron lazulhatunk, amit előszeretettel ki is használunk, habár az esetek többségében a belső tereket választjuk. Ugyanakkor például a Széchenyi fürdőben vagy a Pesterzsébeti Jódos-Sós Gyógyfürdőben a szabadtéri medencékbe is kimerészkedhetünk, ami igazán különleges élményt nyújt. Bővebb részleteket ezen a linken találtok a fürdőkről.

26/30

Vonatozz a téli Gyermekvasúton!

A Gyermekvasút is a négy évszakos élmények közé tartozik, de mi télen szeretjük a leginkább, amikor fehér lepelbe öltöznek a budai hegyek. Remek program családdal, randevú gyanánt vagy kirándulások levezetéseként is.

27/30

Tombolj a BMTH és az A Day To Remember közös visszatérésén!

A Bring Me The Horizon és az A Day To Remember 2022-ben közös turnéra indul, ami Budapestet is érinti február 15-én, így igazi metalcore-ünnep készülődik a Sportarénában, ráadásul deathcore-vonalról velük tart a Lorna Shore is, a line-up pedig a pop-punkot rappel ötvöző Poorstacyvel válik teljessé.

28/30

Forrócsokizz!

Így télvíz idején, a nagy karácsonyi bevásárlások és piacozások közepette rendre ránk fér egy kis alkoholos/alkoholmentes lélekmelegítő, hogy boldogabbnak lássuk a világot általa. Teák, kávék, forralt borok és végül a fő attrakció: a kilengés bűntudatát a boldog gyermekkor emlékével parádésan ötvöző forró csokoládé. Mutatjuk a kedvenceinket!

29/30

Kirándulj télen is!

Hiába imádjuk a városi lüktetést, időnként szükség van a lassulásra, amihez a kirándulás az egyik legjobb módszer, még télvíz idején is. Nemrég megjelent toplistánkban 9 olyan kirándulóhelyet találtok, melyet a téli hónapokban is nyugodtan célba vehettek, de indulás előtt azért mindig tájékozódjatok az útvonalak aktuális járhatóságáról és az időjárásról!

30/30

Fedezd fel az Illúziók Múzeumát!

Ma már több mint 50 nagyvárosban található meg az Illúziók Múzeuma, december 1-jével pedig végre Budapest is feliratkozott abba az illusztris névsorba, amelyben többek között olyan világvárosokat találni, mint New York, Sanghaj, Dubaj vagy Párizs. Csupa trükk és érzéki meg optikai csalódás vár a falakon belül, na meg az az egyre állandósuló érzés, hogy amit látsz, azt valójában nem látod, csak az agyad űz tréfát a szemeiddel.

Cimkék

Hasonló tartalmak

Szabadidő

Dolgozó anyává válni: visszatérés a munka világába

A szülési szabadság utáni visszatérés a munka világába óriási változást jelent, így minél közelebb érünk a visszatérés időpontjához, úgy sokasodnak az aggodalmaink az új életszakasszal kapcsolatban. Milyen változások történnek, mikor megérkezik a dolgozó anya szerepe az életünkbe? Milyen kihívásokra számíthatunk ebben az időszakban? Miként tudunk tudatosan felkészülni a visszatérésre?

Szabadidő

Séta az egykori óbudai téglagyárak területén

Az óbudai téglagyárak múltjától az emlékezés jelenéig című séta során végigjárjuk a bécsi úti téglagyárak területének egy részét, hallhatunk a téglagyárak történetéről, társadalmi kontextusukról és a második világháborúban betöltött szerepükről, valamint szó lesz a Porajmos emlékezetéről, annak kortárs módjairól és lehetőségeiről is.

Neked ajánlott

A