shopping

szerkesztés

Árad a szeretet és a forralt bor illata – Ezek az idei év legnagyobb budapesti karácsonyi vásárai

Szerzők

  • Wágner Gábor

2021. 12. 07. 10:00

A 2020-as év nem kedvezett a nagy karácsonyi vásároknak, hiányzott is az ünnepi kavalkád meg a forralt bor mindent betöltő illata. Ám idén szerencsére fordult a kocka, és újra a Covid előtti évekhez hasonló a helyzet – annyi különbséggel, hogy a tömegben most ajánlott maszkot viselni. Összegyűjtöttük, hogy városszerte hol találjuk a legnagyobb, legpörgősebb és legszínesebb ünnepi vásárokat, ahol az étel-ital és az ajándékvásárlás mellett más karácsonyi meglepetésben is részesülhetünk.

Fotó: We Love Budapest

Vörösmarty tér

1/7

Ha van a fővárosi ünnepi vásárok között első számú, akkor az a Vörösmarty téri Budapesti Karácsonyi Vásár. Aki minden évben csak egyetlen vásárra látogat el, annak jó eséllyel ez lesz a kiválasztott. A november közepe óta nyitva lévő vásáron kézművesek és ízművesek várják az ajándékra és finom ételekre-italokra éhes látogatókat, sőt december 5-én délután még magával a Mikulással is találkozhatott az, akit erre sodort az ünnep szele. 

Fotó: Csudai Sándor - We Love Budapest

Bazilika

2/7

Ha akad a belvárosban igazi kihívója a Vörösmarty téri karácsonyi vásárnak, akkor az a Bazilika előtti Szent István téren kialakított vásár. Pláne hogy két évvel ezelőtt – akkor, 2019-ben volt legutóbb Adventi Ünnep a Bazilikánál – még Európa legszebb karácsonyi vásárának is megválasztották. Idén az elmúlt 12 év alatt jól bevált recept alapján ismét van vásár: a közel 100 kézművesmester portékai mellett finomabbnál finomabb falatok, fényfestés, kovácsműhely, fotókiállítás, koncertek várnak minket, sőt még egy korcsolyapálya is. 

Fotó: Facebook/Advent Óbudán

Óbuda

3/7

Az utánozhatatlan hangulatú óbudai Fő tér egyszerűen kiált azért, hogy programokat szervezzenek oda, ráadásul télen-nyáron alkalmas rá. Az adventi vásár és programsorozat fő helyszíne is ez, bár Óbuda igazán kitesz magáért, van ugyanis egy másik helyszín is, a Békásmegyeri Piac. Ott elsősorban korcsolyapálya várja a III. kerületieket, de időnként tűzzsonglőrök is feltűnnek. A lényeg viszont a Fő téren zajlik, itt gyújtanak gyertyát hétről hétre – féltávnál vagyunk, kettő már megvolt –, miközben a színpadon egymást váltják a gyerekeknek, illetve a felnőtteknek szóló koncertek. A vásár záróprogramja – a negyedik gyertya meggyújtását követően – a Kaláka fellépése lesz.

Fotó: Facebook/Újbuda

Bikás park

4/7

Óbuda után irány Újbuda, ami szintén nem maradhat adventi vásár nélkül. A helyszín a Bikás park, ami a méreténél fogva bőséges hellyel szolgál. Éppen ezért az újbudai adventi vásár standjai kifejezetten szellősen helyezkednek el, így akkor is kényelmesen el lehet férni, ha sokan vannak. Jégpálya és egy kisebb színpad természetesen itt is van az árusok mellett, na és egy vidámparkos rész, így aki nem tud korcsolyázni, az egy dodzsemautóban ülve is körözhet. 

Fotó: Facebook/Várkert Bazár

Várkert Bazár

5/7

A Várkert Bazár magasra helyezi a lécet. Az Iparművészeti Egyesülettel közösen szervezett vásáron a hazai kortárs iparművészet legjobbjai árulják portékáikat. Őket egy szigorú és neves szakmai zsűri válogatta össze. A hangsúly a dizájn- és a divattermékeken van, és ha őszinték akarunk lenni, akkor kijelenthetjük, ez a vásár több mint egy vásár. Azt is célul tűzték ki maguk elé a szervezők, hogy az idelátogatók ne csak megvásárolják, hanem meg is ismerjék a magyar kortárs iparművészet legjavát. 

Fotó: Westend

Westend

6/7

A Westend Tetőkertben Winter Wonderland néven alakítottak ki téli csodavilágot sült gesztenyével, forralt borral, körhintával, videójáték-sátorral és food truckokkal, ám a középpontban a korcsolyapálya áll. A programok jó része is ehhez köthető, több jégtáncbemutató is várja a vendégeket, sőt még pantomim-előadás, óriásbábok és bűvészshow is, bár ezek már nem a jégen lesznek. Árusok itt nincsenek, de miért is lennének, amikor a Winter Wonderland alatt ott egy egész bevásárlóközpont tele boltokkal. A Westend Tetőkertben inkább a szórakozásé a főszerep. 

Fotó: Csudai Sándor - We Love Budapest

Művészetek Palotája

7/7

A Művészetek Palotája ünnepi programsorozata tart a legtovább. Az épület mellett kialakított jégpálya február 27-ig, a kültéri színpad december legvégéig várja az érdeklődőket, a mellettük felállított Müpa Sátor pedig január közepéig. A színpad természetesen koncerteket kínál elsősorban, míg a sátorban színházi mese- és akrobatikus újcirkusz-előadásokkal találkozhatunk. Természetesen étel-ital nélkül sem marad az, aki az ünnepek alatt a vásári forgatag helyett inkább a kulturálódást és a Müpát választja. 

Hasonló tartalmak

Admin mode