gasztró

szerkesztés

A gombóc, amiből sosincs túl sok – 6 budapesti hely, ahol isteni gőzgombócot kóstolhatsz

Szerzők

  • Blazsovszky Péter

2021. 11. 19. 16:14

Gyerekkori síelős hüttézéseink szempárásító emlékét idéző ételének mentünk utána fővárosunkban. Mit ételnek?! Műalkotásnak! Aki szintén rajongó, az tudja miről beszélünk, aki pedig még nem, az az alábbi helyekre ellátogatva válik majd bizton azzá.

Mi is az a gőzgombóc?

Az idehaza leginkább desszertként ismert, kelt tészta alapú gőzgombóc Bajorországból és Ausztriából származik. Hasonló állag és harapási élmény a szlovák/cseh knédli is, ám inkább köretként, szaftos fogások tunkolós kenyereként találkozhatunk vele. Az azonban az összes gőzölt kelt tésztára igaz, hogy édes és sós verzióban, töltelékkel vagy anélkül is készítik őket.

Fotó: A Másik Bolt

a másik bolt

1/6

1192 Budapest, Kós Károly tér 13.

Wekerlén már négy éve gyúrják a gombócokat. A másik boltban körülbelül 160 darabot tudnak legfeljebb egy nap alatt elkészíteni, mivel természetesen kézzel gyúrnak és dagasztanak. Általában négyféle ízzel találkozhatunk: klasszikus (panyolai nemtudom-szilvából készült, üstben főzött szilvalekvár-töltelékkel, vaníliasodóval és mákkal), nutellás vagy nutellás-banános, illetve almás-karamellás öntettel megbolondított és raffaellós (vajas-kókuszos töltelékkel), de epres-pezsgős, valamint sós változat is volt már. Minden helyben és frissen készül, négy gőzölővel dolgoznak. Általában a hétvégi napokon kap főszerepet a gőzgombóc, de mindig érdemes érdeklődni előzetesen, mert a kereslet nagyobb, mint a kínálat.

Fotó: We Love Budapest

Édesmindegy

2/6

1137 Budapest, Pozsonyi út 16.

Több Infó

Címkék

Hiába próbáljuk titkolni, előbb-utóbb ki fog derülni, hogy a személyes kedvencünkről van szó. Újlipócia sugárútja és annak környéke pedig amúgy is a szívügyünk. Imádjuk a hangulatát, az egyedi nyüzsgését, a változatos és igényes kínálatát, és nagyon szeretjük az Édesmindegy desszertjeit is, kiváltképp a gőzgombócot. Ahogy korábban írtuk, ez az igazi klasszikus még a sógorok hüttéinek gombócait is túlszárnyalja. Ezzel együtt nem jellemző ránk, hogy kizárólag a házi Germknödel kóstolásával megelégednénk a Pozsonyi úton.

Fotó: Czakó Kert

Czakó Kert

3/6

1016 Budapest, Czakó utca 15.

Több Infó

Címkék

A Tabán legrégebbi házának udvarán november 21-től karácsonyig minden hétvégén (adventi hétvégéken is) a Czakó Kert termelői piacának ideje alatt készülnek a gombócok a hozzájuk zarándoklóknak. Egy édes klasszik és egy sós minden hétvégén. Az édes klasszikus módra házi szilvalekvárral lesz töltve, valamint mákkal és vaníliasodóval tálalják. A sós gőzgombóc pedig változni fog hétről hétre, de első alkalommal kacsamájas lesz, sütőtökszósszal és pirított tökmaggal. A változatosság gyönyörködtet.

Fotó: Majorka

Majorka

4/6

1026 Budapest, Szilágyi Erzsébet fasor 16.

Több Infó

Címkék

Az 59-es villamos városmajori hurokvágányánál az egykori trafóházból Bel-Buda egyik kedvenc kocsmájává avanzsált Majorkában is a jól bevált, klasszikus szilvalekváros gőzgombóc kapható. A gombócot 20-25 percig főzik gőz fölött, majd házi vaníliasodóval öntik nyakon, végül az eredeti recept alapján mákot szórnak a tetejére. Egyszerű és nagyszerű, már csak a sílécek hiányoznak!

Fotó: Normafa Síház

Normafa Síház

5/6

1121 Budapest, Eötvös út 59.

A Normafán már gyakrabban találkozni síléccel, pláne az idén 93 éves Síházban, ami napjainkban a főváros tetejének egyik legpezsgőbb gasztro- és kultúrtere. A hagyományos gőzgombóc-összetevőkön – a szilvatöltelék és a mákszórás maradt – csavartak picit a saját recept alapján készült tojáslikőrös vaníliakrémjükkel, valamint aranymazsola-öntetükkel. Nem kis mennyiségű tojáslikőrt használnak, ráadásul főzés nélkül, ami rendesen rádob az élvezeti értékre, de gyerekeknek azért nem feltétlenül ajánlott.

Fotó: Polyák Attila - We Love Budapest

KisBíró Hütte

6/6

1125 Budapest, Szarvas Gábor út 8.

Ahogy korábban írtuk, november 25-től újra hüttézhetünk a KisBíróban! Sok síelőnek maga a hüttézés jelenti a síelést, az étterem terasza pedig hangulatban is megfelel egy osztrák hüttének. Tavaly is csak néhány szőnyegre, pár kényelmes kanapéra, egy-két könyöklőre, a háttérben poppal kevert sramlira, vagyis osztrák sípályazenére és egy kinti pultra volt szükség a sercegő kolbászokon és a klasszikus, gőzölgő gőzgombócokon kívül. Öltözzetek melegen!

Hasonló tartalmak

Admin mode