gasztró

szerkesztés

A gombóc, amiből sosincs túl sok – 4 budapesti hely, ahol isteni gőzgombócot kóstolhatsz

Szerzők

  • Blazsovszky Péter

2022. 12. 09. 0:00

Gyerekkori síelős hüttézéseink szempárásító emlékét idéző ételének mentünk utána fővárosunkban. Mit ételnek?! Műalkotásnak! Aki szintén rajongó, az tudja miről beszélünk, aki pedig még nem, az az alábbi helyekre ellátogatva válik majd bizton azzá.

Mi is az a gőzgombóc?

Az idehaza leginkább desszertként ismert, kelt tészta alapú gőzgombóc Bajorországból és Ausztriából származik. Hasonló állag és harapási élmény a szlovák/cseh knédli is, ám inkább köretként, szaftos fogások tunkolós kenyereként találkozhatunk vele. Az azonban az összes gőzölt kelt tésztára igaz, hogy édes és sós verzióban, töltelékkel vagy anélkül is készítik őket.

Fotó: We Love Budapest

Édesmindegy

1/4

1137 Budapest, Pozsonyi út 16.

Több Infó

Címkék

Hiába próbáljuk titkolni, előbb-utóbb ki fog derülni, hogy a személyes kedvencünkről van szó. Újlipócia sugárútja és annak környéke pedig amúgy is a szívügyünk. Imádjuk a hangulatát, az egyedi nyüzsgését, a változatos és igényes kínálatát, és nagyon szeretjük az Édesmindegy desszertjeit is, kiváltképp a gőzgombócot. Ahogy korábban írtuk, ez az igazi klasszikus még a sógorok hüttéinek gombócait is túlszárnyalja. Ezzel együtt nem jellemző ránk, hogy kizárólag a házi Germknödel kóstolásával megelégednénk a Pozsonyi úton.

Fotó: Czakó Kert

Czakó Kert

2/4

1016 Budapest, Czakó utca 15.

Több Infó

Címkék

A Tabán legrégebbi házának udvarán hétvégéken a Czakó Kert termelői piacának ideje alatt készülnek a gombócok a hozzájuk zarándoklóknak. Egy édes klasszik és egy sós minden hétvégén. Az édes klasszikus módra házi szilvalekvárral van töltve, valamint mákkal és vaníliasodóval tálalják. De találunk sós gőzgombócot is, gőz dog néven, puha, gőzölt kelt tészta, bécsi roppanós virsli, mustáros mártás – a változatosság ugyanis gyönyörködtet!

Fotó: Hirling Bálint - We Love Budapest

a másik bolt

3/4

1192 Budapest, Kós Károly tér 13.

Wekerlén már öt éve gyúrják a gombócokat. A másik boltban körülbelül 160 darabot tudnak legfeljebb egy nap alatt elkészíteni, mivel természetesen kézzel gyúrnak és dagasztanakMinden helyben és frissen készül, négy gőzölővel dolgoznak. Általában a hétvégi napokon kap főszerepet a gőzgombóc, de mindig érdemes érdeklődni előzetesen, mert a kereslet nagyobb, mint a kínálat. Idén csavartak egyet az elkészítési módszeren, ezért mindenképp érdemes kipróbálni.

Fotó: Hartyányi Norbert - We Love Budapest

Majorka

4/4

1026 Budapest, Szilágyi Erzsébet fasor 16.

Több Infó

Címkék

Az 59-es villamos városmajori hurokvágányánál az egykori trafóházból Bel-Buda egyik kedvenc kocsmájává avanzsált Majorkában is a jól bevált, klasszikus szilvalekváros gőzgombóc kapható. A gombócot 20-25 percig főzik gőz fölött, majd házi vaníliasodóval öntik nyakon, végül az eredeti recept alapján mákot szórnak a tetejére. Egyszerű és nagyszerű, már csak a sílécek hiányoznak!

Hasonló tartalmak

Admin mode