Valentin-nap közeledtével még akkor is elmerengünk a szerelmi életünkön, ha történetesen szinglik vagyunk. Reméljük, hogy sok olvasónknak még a lassan egy éve tartó járványhelyzet ellenére is van lehetősége az ismerkedésre, hiszen embertelen elvárás ennyi időn át teljes magányba és önmegtartóztatásba burkolózni. Jelen helyzetben még komplikáltabb az örök kérdés, hogy mégis hol találkozzunk – az alábbi tippek nemcsak randevúra, hanem baráti találkozókra is alkalmasak.

1/8

Esti kilátóhelyek a város fényeivel

Hiába oldalgunk ki a télből, hétköznaponként az átlagos, 9–5-ig tartó munkaidő után még mindig sötétben tudjuk „élvezni” a pár órás, este 8-ig tartó szabadidőt. Szerencse, hogy Budapest télen és napnyugta után is szemet gyönyörködtető látványt nyújt a fényei miatt. Ha csak ekkor jut idő a találkára, egy kellemes séta keretében be lehet járni a város lenyűgöző kilátópontjait, amelyek gyakran építészetileg is megtámogatják a romantikát. A budai Vár, a Gellérthegy, a hidak és a rakpartok, a Rózsadomb és a Fátra téri, Farkasréti temető alatti panorámapont is ilyen, még decemberben írtunk róluk részletesen.

2/8

Rövidke kirándulások

Hétvégén már jóval könnyebb dolgunk van a világos órák száma miatt. Budapest bővelkedik olyan kirándulóhelyekben, amelyeket egy órán belül be lehet járni. Ez az időtartam pont olyan szűk, hogy nem purcanjon ki az ember, és ha elfogy a téma, míg az út végére érünk, ne érezzük magunkat kínosan, valamint ha nem jön be az illető, könnyedén le tudjunk lépni. (A közlekedéssel persze kalkulálni kell azért!) Ilyen a Róka-hegy, a Kis- és a Nagy-Hárs-hegyi körtúra, a Fazekas-hegyi bunker a Hűvösvölgyi megállótól 1 kilométerre, a romantikus Apáthy-szikla, valamint a közelében lévő Árpád-kilátó (ha jól alakul a randi, folytathatjuk a túrát a Hármashatár-hegy csúcsára), a Remete-szurdok (ezt összeköthetjük Örkény-egypercesek meghallgatásával az erdőszéli telefonfülkében), az Ördög-orom, a Ferenc-hegy, Kamaraerdő, a Kiscelli parkerdő, na meg persze a jolly joker Normafa is.

3/8

Piacozás

Sokan vagyunk úgy vele, hogy ha hétvége, akkor piacozás a program. Itt jó sok inger éri az ismerkedő párokat, kóstolni, falatozni, italozni is lehet, nem mellesleg megismerni a másik ízlését, életmódbeli, táplálkozási szokásait (avagy az vagy, amit megeszel!). Bár nincs kőbe vésve, hogy ez a téma kizáró okokat szolgáltathat, egy piacon történő első randival elkerülhetünk számos későbbi vitatémát vagy összeférhetetlenséget. A kistermelői piacokon adott a minőség, a családias hangulat és – a szabadban történő árusítás miatt – a biztonság is, ezt nyújtja a IX. kerületi Pancs Gasztroplacc, a Tabán feletti Czakó Piacz (ahol Valentin-napon lángos lesz a menü), a hivatalos ökológiai minősítéssel rendelkező Csörsz utcai biopiac és a Római-parti Piac. A jól bevált nagy piacok között van a Fény utcai, a Lehel téri és a Fehérvári úti piac, illetve ha ökotudatosságból tesztelnénk randipartnerünket, irány az egyre szaporodó csomagolásmentes boltok valamelyike, amelyekről gyűjtésünket itt találod.

4/8

Kulturálódás galériákban

Kulturális programoknak eléggé híján vagyunk mostanában, a klasszikus randihelyszín, a mozi kilőve, ahogy a színházak és a nagyobb múzeumok is. Egyetlen kiskapu maradt a fronton, a nyitva lévő képzőművészeti galériák. Nem telik sok időbe bejárni őket (ami a fentebb kifejtett okok miatt előnyös is lehet), de közben lehet tesztelni a másik nyitottságát, intelligenciáját, kulturális preferenciáit és sznobbarométerét. A Molnár Ani Galériában a geometrikus absztrakció „doyenjének”, a nemrég elhunyt Konok Tamásnak az emlékkiállítását, a Godot Galéria egykori Goldberger Textilgyár épületében kialakított kiállítótereiben Kaszás Konrád festőművész és Plank Antal szobrászművész kiállítását és a Magyar Képzőművészeti Főiskola legendás „monokróm festőosztályának” alkotásait, a K.A.S. Galériában Bánki Ákos Barcelonában készült sorozatának darabjait, illetve a Budapest Art Factoryban alkotott legújabb műveit, a Kálmán Makláry Fine Arts Galériában a száz éve született Fiedler Ferenc, azaz François Fiedler, az absztrakt expresszionizmus kiemelkedő képviselőjének műveit (ehhez e-mailes regisztráció szükséges!), a Budapest Art Brut Galériában pszichiátriai gondokkal küzdők művészetét tekinthetjük meg.

5/8

Libegőzés

Libegőzzetek! Pont annyi időbe telik fel- és leérni, amennyi elég arra, hogy az első benyomás meglegyen. Egy helyben lehet üldögélni a szabad levegőn, látnivaló is akad közben. Össze lehet kötni egy János-hegyi túrával vagy egy normafai körsétával. Februárban 10 és 16 óra között, márciustól pedig fokozatosan 1 órával tovább tart nyitva minden hónapban, ahogy megyünk ki a rossz időből.

6/8

Új street food helyek

Próbáljatok ki néhány új street food éttermet, ételbárt, ahol elvitelre is lehet fogyasztani. Bármilyen furcsán hangzik is, több új nyitás is volt az utóbbi hónapokban, amelyekről rendre be is számoltunk: a Kossuth tér melletti Bageri kézművespékség és kávézó, a Lövőház utcai Alaplé bár és levesező, a gellérthegyi Chez Matild pékség, a Fény utcai Pesti Kolbászda, a VIII. kerületi VAJ pékség és reggeliző, a Jimmy'Z Vegan Burger a Nyugatinál vagy az IDE pizza a Pozsonyi úton. Többnyire a parkban, egy padon lehet elfogyasztani az ételt, olyan helyeken, ahol levehető a maszk. Azért megvan ennek is a fiatalos romantikája, közben fel lehet mérni, hogy a bénázást, a lepotyogó, ruhára kenődő falatok látványát mennyire bírja elviselni a másik. 

7/8

Szép villák, házak nézegetése

Járjatok be izgalmas városi kultúrhelyszíneket! Lehet tesztelni a műveltséget és a szépérzéket (abban az esetben, ha ez szempont), és az sem mindegy, leendő partnerünk milyen építészeti megoldásokat preferál lakhatás céljából – ezzel persze már jócskán előreszaladtunk a lehetséges pozitív kimenetelben. Villák nyomába eredhetünk a Svábhegyen, végignézhetjük a mátyásföldi nyaralótelep fantasztikus épületeit, Pasaréten a Napraforgó utcában a magyar Bauhaus-építészet színe-javát, a Wekerletelep mesébe illő házait. Rózsadomb „káderdűlőjét” egy hármas kilátótúrán is bejárhatjuk, kezdve a Gül Baba türbéjénél, folytatva a Mansfeld Péter parknál és végezve a József-hegyi kilátónál, útba ejtve több szép villaépületet is.

8/8

+ 1., Ha menni kell, hát menni kell

Praktikus és égető kérdés így, hogy társas kapcsolataink a szabadtérre szorulnak, hogy hol pisiljünk randi közben. Most, hogy csak kint lehet találkozni, felértékelődött a szerepe a nyilvános vécéknek, melyekkel sajnos nincs igazán eleresztve a város. Ha jól alakul a randi, és elhúzódik a találka, akkor is menni kell, ha menni kell, és szerencsére van már applikáció, amely összegyűjtötte a rendelkezésre álló helyeket.

Cikkünket a Culinaris támogatta, nézz be valamelyik boltjukba vagy a webshopjukba, ahol finomabbnál finomabb különlegességeket találsz!

Címkék