Régen a krumpli főzőlevét sem öntötték ki, hanem felhasználták főzéshez – ma pedig újratanuljuk, hogy a leveskocka helyett alaplével főzzünk. Az alapléfőzőláz tíz éve tart a konyhákban, aki pedig csinálja, nyilván ezerszer gondolt már rá, hogy de jó lenne, ha ezt jó minőségben meg is lehetne kapni. Hát most eljött a pillanat: megnyílt az első Alaplé Bár a Lövőház utcában.

Király Éva dietetikusként végzett, és a mai napig praktizál – így eléggé képben van azzal kapcsolatban, hogy mi az, ami jót tesz az emberi szervezetnek, és mi az, ami nem. Az alaplé például egy nagyon érdekes kérdés: egyszerű konyhai halandó is tisztában van vele, hogy sokkal jobb megoldás, mint a leveskocka, az azonban kevésbé köztudott, hogy élettanilag is nagyon ajánlott. 

Az alaplé nem húsleves, az állat kevésbé elegáns részeiből készül – szárny, farhát, lábak a szárnyasok esetében. Régen az emberek a fejétől a farkáig fogyasztották az állatot, ma inkább csak a színhúst keressük, pedig a kollagén jót tesz az ízületeknek, a kötőszövetnek, az izmoknak, az inaknak, gyulladáscsökkentő, és a felszívódást is segíti. Élettanilag az lenne az ideális, ha az összes fehérjefogyasztásunk 30%-a kollagén lenne”  mondja Éva.

Az alaplé nem húsleves, az állat kevésbé elegáns részeiből készül – szárny, farhát, lábak a szárnyasok esetében. Régen az emberek a fejétől a farkáig fogyasztották az állatot, ma inkább csak a színhúst keressük, pedig a kollagén jót tesz az ízületeknek, a kötőszövetnek, az izmoknak, az inaknak, gyulladáscsökkentő, és a felszívódást is segíti. Élettanilag az lenne az ideális, ha az összes fehérjefogyasztásunk 30%-a kollagén lenne”  mondja Éva.

Mivel Éva háziasszonyként is régóta készít otthon alaplevet, egy ideje már játszik a gondolattal, hogy nyit egy alaplevezőt. Mint mondja, az alaplevet napi szinten használják a séfek a jobb éttermek konyháin, a háziasszonyok a mindennapokban viszont mintha elfelejtették volna – tisztelet a kivételnek. A bolttal nem titkoltan az volt a célja, hogy ezt az ősi hagyományt visszahozza a konyhába. 
 

A tavaly novemberben (családi segítséggel) megnyitott Alaplé Bár végül kétfunkciós lett – egyszerre elviteles alaplélelőhely és levesező. A 15 órán át gyöngyöztetett alaplevet egy melegítőtartályban 75 fokon tartják, míg az ízesített változatok saját készítésű fűszerpasztái a hűtőben várnak. A kiválasztott levesünket a paszta és a forró alaplé mixéből az orrunk előtt, frissen készítik el. 

A tervezett 3 alaplétípus közül egyelőre csak csirke van az „étlapon”, de a későbbiekben lesz marha és vegetáriánus is. A vegetáriánusnak ugyan nincsenek meg azok az élettani hatásai, de nem kevésbé ízletes és finom, ha főzéshez akarjuk felhasználni vagy magában akarjuk meginni. Az alaplevek önmagukban is fogyaszthatók – hideg téli napokon kifejezetten jól is esnek –, de az igazi móka, hogy üvegben haza is vihetjük őket. A Covid-helyzetre való tekintettel saját üveget jelenleg nem tudnak elfogadni, de tőlük kapunk egy olcsó, betétdíjas darabot, amit legközelebb leadhatunk, és amit ingyen becserélnek nekünk. 

Hogy az elviteles alaplé mellé legyen valami pluszöröm is, 6 különböző típusú, csirkealapléből készült levest is kínálnak, amit ugyanúgy kérhetünk 3 decis helyben – utcán – fogyasztásra, mint literes elvitelre. A kínálatban van kókusztejjel, vörös curryvel, citromfűvel bolondított keleties, shiitake gombás kalapos, citomos-lime-os citrusos és magyaros fűszerekkel turbózott betyáros is – de megtaláljuk a kávé helyett is kiváló matchateás-algás-zelleres ébredőst és a fermentált cékla levével feldobott mennyei szégyenlőst is. Elsőre talán furcsának is tűnhet, azonban az ízgazdag kalapos tökéletes lehet egy gombarizottó alapjaként és melegítő, utcán szürcsölhető levesként is, ahogy a keleties is kiváló kiegészítője lehet egy otthon készített thai levesnek vagy currynek.

Az árak nagyban múlnak a fűszerezésen – a legkisebb kiszerelésű csirkealaplé 650, a literes 1790 Ft, míg a drágább citrusos és ébredős 950 és 2390 Ft között mozog. Alapanyagok tekintetében is igyekeztek körültekintőek lenni – mint Éva mondja, a biotartásból származó alapanyag nagyon megdobta volna az árakat, de így is hormonkezelés-mentes, természtes, GMO-mentes tápon nőtt csirkéből készül az alaplé. 
 

A kínálat jelenleg szezonális – a nagy kedvencek biztos megmaradnak, de ahogy melegszik az idő, a későbbiekben igyekeznek frissítő levesekkel is előrukkolni. Sőt, ha minden jól megy, előbb-utóbb a pesti oldalon is nyitnak egy üzletet – mi pedig üdvözöljük, mert az alaplé mindig jól jön!

Címkék

Elérhetőségek

Alaplé Bár 1024 Budapest, Lövőház utca 12. Facebook-oldal