szabadidő

szerkesztés

A 7 legjobb kilátópont, ahol gyönyörködhetünk az esti fényekben

Szerzők

  • Jász Annamária

2020. 12. 17. 10:54

Jelenleg a 9–5-ig tartó munkarendben dolgozók a munkaidő letelte után szabadulnak csak ki a városba, amikor már sötét van. Így is megéri viszont kimozdulni, mert a város fényei bizonyos helyekről nagyon látványosak tudnak lenni. Összegyűjtöttük ezeket.

Fotó: Szabó Gábor - We Love Budapest

Budai Vár

1/7

A Várat nem kell senkinek sem bemutatni. Mivel elég nagy, érdemes több részét is felfedezni. Az ország legszebb sétánya a Várnegyed délnyugati oldalán található Tóth Árpád sétány, ahonnan a budai hegyoldalak beépített részeinek fényei gyönyörködtetik a szemet. A másik oldalon, a Halászbástya, a Savoyai terasz felőli részen, a pesti oldal és a Duna látképét csodálhatjuk meg. A Várnegyed maga is kínál bőven látnivalót: a Budavári Palotát, a Mátyás-templomot, a kis utcák sokat megélt műemlék házait, a Nemzeti Hauszmann Program fejlesztéseinek és újjáépítéseinek nyomait.

Fotó: Szabó Gábor - We Love Budapest

Gellérthegy

2/7

A város legszebb panorámáit kínálja a Gellérthegy, mely a babonák szerint mindig is spirituális töltettel bírt. A csúcsélményt egyértelműen a Citadella nyújtja, ahová a jövőben siklóval mehetünk majd, de egyelőre marad a lépcsőzés és a vele járó intenzív kardiózás, ha a Szent Gellért térről indítjuk a sétát. Így útba ejthetjük a Sziklatemplomot, ahonnan ízelítőt kapunk a kilátásból, de felfelé menet később is egymást érik a kilátópontok. A hegyet a Tabán felőli oldalon megközelítve a Filozófusok kertjét külön érdemes felkeresni a kilátás miatt.  

Fotó: Szabó Gábor - We Love Budapest

Hidak és rakpartok

3/7

Nem kell feltétlenül magasra felmászni, ha gyönyörködni akarunk a város fényeiben, a pesti és a budai Duna-parton sétálva bőven akad panoráma. A Müpánál kezdve a sétát, mondjuk, felmászhatunk a (belül kiállítóhelyként működő) Zikkuratba körülnézni, és onnan folytathatjuk a Nehru part felé. A Szabadság hídtól a Margit hídig mindkét oldal nagyon szép, az egyiknek a Parlament, a másiknak a Várhegy és a Gellérthegy a meghatározó eleme. Akár cikcakkozhatunk is a hidakon közben.

Fotó: Szabó Gábor - We Love Budapest

Rózsadomb

4/7

A Margit híd budai hídfőjétől indul az a kis túra, ami három kilátópontot, a Gül Baba türbéjét, a tőle nem messze található Mansfeld Péter parkot, valamint a József-hegyi kilátót is útba ejti. A domb földrajzi neve Szemlő-hegy, de a kilátón rajta ragadt a régi elnevezés. Az útvonalat szép villaépületek szegélyezik, nem véletlenül csúfolják a városrészt az 50-es évek óta „káderdűlőnek”.

Fotó: Szabó Gábor - We Love Budapest

Az Andrássy úttól a Kossuth térig

5/7

A belvárost most a karácsonyi díszkivilágítás miatt ajánljuk, no meg persze azért, mert turisták híján most kényelmesebb sétálni. Az Andrássy út, a Nagykörút ünnepi fényekben szikráznak, a Fashion Streetnek is hívott Deák Ferenc utcában a házfalakról csorog az ezüstpompa. A tök üres Vörösmarty térre is kikerültek az idén környezetbarát módon elkészített és működő díszek, és érdemes a Bazilika, majd a Kossuth tér felé is elsétálni, akár az útközben megvásárolt forralt borral.

Fotó: Szabó Gábor - We Love Budapest

Óbuda

6/7

Óbuda macskaköves utcái, a Zichy kastély és a Fő tér környéke a karácsonyi díszkivilágítással különösen hangulatos lett idén is. Óbudán még a Folyóka utcai, panelek között található füves placcot, játszóteret is érdemes felkeresni, ahonnan csodás a panoráma, még a Parlamentet is látni – igazi rejtett látnivaló.

Fotó: Szabó Gábor - We Love Budapest

Fátra téri panorámapont

7/7

Kevésbé ismert panorámapontja a városnak a Fátra tér. A Farkasréti temető alatti utcákból közelíthető meg a Sas-hegy romantikus, kevésbé ismert találkozóhelye, ahol néhány pad is található.

Hasonló tartalmak

Admin mode