Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

szabadidő

szerkesztés

Bóklászás Budapesten – A Fazekas-hegyi bunker

Szerzők

  • Jász Annamária

2020. 12. 10. 11:32

Hűvösvölgy és a Gyermekvasút környékének kevésbé ismert „látványossága” az a világháborús bunker, amit a vasút végállomásától 1 kilométerre, körülbelül 20 percre találunk. Bár a vasút vonalán, illetve Hűvösvölgyből indulva jóval szebb kirándulóhelyeket is felfedezhetünk, a kis bunker és a kilátás is megér egy sétát, főleg, ha nincs sok időnk a természetjárásra.

A hűvösvölgyi Nagy-rét és Remetekertváros között magasodó, 281 méteres Fazekas-hegy dachsteini mészkőből épült fel, aminek felszínre került részei a sárgásfehér színezetű sziklakibúvásokban mutatkoznak meg. Ezt a mészkövet, illetve dolomitot kezdték el bányászni a 19. század végétől a hegyen és vitték el budapesti középületek építőanyagának. A kőfejtő egyben páratlan lelőhelye is volt a geológiai ritkaságoknak, ásványoknak és őslénymaradványoknak – ki is fosztották rendesen, ezért 1982 óta fővárosi védelem alatt áll.

Védett állat- és növényfajoknak sincs híján a terület, de most, decemberben egy jóval szerényebb változatát élvezhetjük a természeti értékeknek. Ahogy megérkezünk a hűvösvölgyi villamos- és buszmegállóba, kicsit visszafelé kell gyalogolni, és feltűnik a kék és sárga kör turistajelzéssel ellátott lépcső, amin felsétálunk a Gyermekvasúthoz. Itt jobbra indulunk el, a kék és a sárga kör mentén, az út átvezet egy alagúton. 

Fotó: Jász Annamária - We Love Budapest

Fotó: Jász Annamária - We Love Budapest

Beérünk az erdőbe, ahol kis ideig egy szélesebb úton, villanyoszlopok alatt vezet az út, majd jobbra fordulunk az erdő mélyébe vezető sárga kör jelzésen. Mellette felbukkan a kék háromszög jelzés is, ami a kilátópontokat jelöli.

Fotó: Jász Annamária - We Love Budapest

A levegő már harapni valóan friss, de annyira azért nem vagyunk távol a civilizációtól, hogy ne hallatszódjon fel a hűvösvölgyi villamosok kerekeinek csikorgása. Egyszerű, jól járható a nedves tölgyfalevelekkel borított ösvény, de azért vigyázzuk a lépteinket, az avarból ki-kikandikál egy-egy csúszósabb szikladarab. Egy idő után jobb kéz felé egy emelkedő ösvényt találunk a kék háromszög jelzéssel, bonyolult sziklaképződményekbe ütközünk, és a kopasz fák közt átviláglik a bunker szürke kúpja.

Fotó: Jász Annamária - We Love Budapest

Fotó: Jász Annamária - We Love Budapest

A telegraffitizett lőállás a II. világháborúból maradt itt, pár golyónyom emlékeztet is a cudar időkre. Különös élmény felkapaszkodni a sziklák tetejére: az az érzésünk, a budai hegyek legmagányosabb kilátóján állunk, ahol még a madár se jár – bár ez pont nem igaz, érkezésünkkor madarak sokasága röppen szerteszét a lábunk alatt fekvő erdőből.

Fotó: Jász Annamária - We Love Budapest

A bunker még csak rendes kilátóstátuszt sem kapott, kedvező tájolásának köszönhetően mégis szuper érzés körbenézni: dél felé a Nagy-Hárs-hegy erdővel borított vonulata a Kaán Károly-kilátóval, kelet felé a város széle az Apáthy-szikla aprónak látszó tömbjével, észak felé Máriaremete és Remetekertváros házai, valamint a Hármashatár-hegy ködbe burkolózó ormai vesznek körül.

Fotó: Jász Annamária - We Love Budapest

Fotó: Jász Annamária - We Love Budapest

Fotó: Jász Annamária - We Love Budapest

Ha hűvösvölgyi kamasz fiú lennék, ide hoznám szívem hölgyét az első randevúra – de ha csak egyedül akarunk lenni és elmélázni az élet értelmén, kevés jobb helyet találunk a Budai-hegység turistaösvényein. Az jól látszik, hogy „szabadidős” célokra az elszeparáltsága ellenére is megtalálják a helyszínt, a bunker belsejébe pillantva üdítőspalackok szemétdombja tárul elénk, nem szép látvány – de legalább be lehet húzódni a tető alá eső elől.

Fotó: Jász Annamária - We Love Budapest

Fotó: Jász Annamária - We Love Budapest

A sárga kör jelzésen továbbhaladva elérkezünk a hűvösvölgyi Nagy-réthez, majd visszatérve a kék jelzésre a Kéktúra Piliscsaba felé vezető szakaszán folytathatjuk utunkat, akár a Remete-szurdokba, bevállalva egy nagyobb kirándulást.

Hasonló tartalmak

Admin mode