A vegánság térhódításával egyre több olyan hely nyílik, ahol mellőzik az állati eredetű alapanyagokat. Az egyre változatosabb kínálatnak köszönhetően lassan elfelejthetjük azt a sztereotípiát, hogy a vegánság egyenlő a legeléssel. A tavaly augusztusban nyílt Jimmy'Z Vegan Burgerben például olyan szaftos, ízes reggeliket és ebédeket kínálnak, amelyek jó eséllyel egy húsevőt is bármikor levesznek a lábáról.

Valkó Péter és Csekő Dani régóta barátok, de mindkettőjük háttere más. Péter az üzleti életben tevékenykedett korábban, és 15 éve vega, Dani pedig külföldön, a vendéglátásban dolgozott, és 8 hónapja mellőzi az állati eredetű élelmiszereket. Tavaly januárban döntöttek úgy, hogy együtt csinálnak valamit, és mivel mindkettőjüknek fontos bolygónk jövője és az állatok védelme, valamint a vegán életmód itthon is egyre elterjedtebb, úgy döntöttek, vegán éttermet nyitnak.

Egyre többen vannak itthon, akik ilyen vagy olyan oknál fogva a vegán életformát választják. Ugyanakkor úgy éreztük, egyelőre jobb, ha a gyorsabb étkezéseket biztosító street food vonalon indulunk el, mint ha egy klasszikus éttermet nyitottunk volna"  mondja Dani. „Én 15 éve nem eszem húst, és sokan még mindig azt hiszik, hogy a vegaság és a vegánság egyenlő a salátarágcsálással. Én imádom a szaftos, fűszeres, tocsogós ételeket, és rendszeresen eszem is őket.”

„Egy jól elkészített vegán burger van olyan élmény, mint a hagyományos, csak épp nincs utána bűntudat – sem a bolygót, sem az állatokat nem bántottuk”  teszi hozzá Péter.

„Egy jól elkészített vegán burger van olyan élmény, mint a hagyományos, csak épp nincs utána bűntudat – sem a bolygót, sem az állatokat nem bántottuk”  teszi hozzá Péter.

A fent említett okok miatt végül a hamburger lett a fő profiljuk, de az étlap azért jóval szélesebb annál, hogy a legismertebb fast foodnál leragadjanak. Nem beszélve arról, hogy tulajdonképpen nem is annyira gyors – mivel minden helyben készül, nincsenek előre bekészített ételek, simán előfordulhat, hogy 10-15 percet kell várnunk az ebédünkre. Ami egyáltalán nem gond, hiszen cserébe friss, tápláló fogásokat kapunk, amik után akkor sem üt be a kajakóma, ha egyébként jóllaktunk. 
 

A fő vonalnak számító hamburgerből 8 különböző fajtát tartanak: ebből 5-féle utánozza a húst, 3 pedig növényi alapú, haladó vegánoknak, akik már egyáltalán nem érzik a hús hiányát. Előbbiek közül az egyik legnagyobb kedvenc a vendégek között a Beyond Burger (2990 Ft), ami egyben az egyetlen is, aminek a pogácsája nem a házban készül – az összes többi burger tölteléke a ház receptje, és frissen készül rendeléskor. Erre különösen büszkék a fiúk – a bucikon és a krumpliköreten kívül minden helyben készül, még a szendvicsekbe és kísérőként kapott szószok is. 

A húsimitálás egyik legszerethetőbb módja a Jimmy'Z-ben egyébként a Pulledshroom szendvics (2290 Ft), ami szálasra szedett laskagombát takar BBQ-szószban, jalapeñóval, rukkolával, sült hagymával és olvadós vegán sajttal, de szerettük a Bécsi Szelet Burgert (2290 Ft) is, ahol a hús szerepét egy méretes rántott szejtánszelet vette át. 

Ebben a szendvicsben különösen kedves, hogy egy picit a régi, pályaudvari rántott húsos zsömiket idézi – talán a paradicsomnak, a mustáros öntetnek és a savanyú uborkának köszönhetően – természetesen 21. századi, vegán kivitelezésben. 

A fő csapás ugyan a hamburgerek, de délelőtt szuper reggeliket is kérhetünk – igaz, főleg akkor élvezhetjük majd, ha visszatérhetünk az éttermekbe, és a teraszok is kinyitnak, a Jimmy'Z-nek ugyanis nagy szezonális terasza is van. A reggelifelhozatalban főszerepet kapott az amerikai palacsinta és a bundás kenyér – ez utóbbiról nem könnyű megállapítani, hogy nem tartalmaz tojást, szép, klasszikus sárga színét pedig a csicseriborsólisztnek köszönheti. Kérhetünk simát (1190 Ft), sonkásat (1490 Ft) vagy kolbászosat is (1490 Ft). 

A hezitálókat, a kísérletezőket és a kisétkűeket a toast menüvel (990 Ft) várják – a pestós, zakuszkás, sonkás-sajtos vagy paradicsomos-mozzarellás toast egy háromrétegű, roppanós darab sok zöldsalátával, amiből egyáltalán nem sajnálták ki a vegán sajtot és a házi készítésű krémeket. 

Szintén a délelőtti kínálat része a bánh mí (1890 Ft) is, amivel egy viszonylag új színfoltot tettek fel az étlapra. A francia ihletésű vietnami szendvics elő-előfordul már Budapesten, de azért még viszonylag ritkaságszámba megy – különösen vegán változatban. A könnyű bagettbe bújtatott savanyított zöldségek mellett a főszerep hol a savanyított karfiolnak, hol a borsos laskának, hol a tofunak jut.

A Jimmy'Z-ben nem csak a vegánsággal támogatják a fenntarthatóbb jövőt – a csomagoló-, tálaló- és evőeszközök mind lebomló papírból vagy fából készültek, valamint az is nagyon fontos volt, hogy az üzlethelyiség kialakításakor hangsúlyozzák a ház múltját is. A nyerstégla-falak, az igényesen felújított födém is mind azt mutatják, hogy a tulajdonosoknak fontos a környezet megóvása. 
A Jimmy'Z Vegan Burger már most is egy kellemes meglepetés a Nyugati környékének sivatagában, ha pedig végre megint be- vagy kiülhetünk az üzlet elé, akkor pláne érdemes lesz észben tartani, hogy van szaftos hamburger – hús nélkül is. 

Címkék

Elérhetőségek

Jimmy'Z Vegan Burger 1065 Budapest, Podmaniczky utca 20. Facebook-oldal