Április 26-án különlegesen szép együttállás figyelhető majd meg az éjszakai égbolton, amelynek során a kelő Hold szoros közelségbe kerül az Antares csillaggal.

Svábhegyi Csillagvizsgáló közleménye szerint pénteken 23 óra után a Hold 36 ívmásodperces, szoros együttállásban lesz a Skorpió csillagkép legfényesebb csillagával, az 1 magnitúdós vörös szuperóriással, az Antares csillaggal. Budapestről nézve az Antares 23:00 órakor kel délkeleten, a 91 százalékos fázisú, közel telihold pedig bő 5 perc után követi majd.

A különleges holdkelte megfigyeléséhez nyílt és tiszta látóhatár szükséges. Ilyen észlelőhelyen egy egyszerű kézi távcsővel is különleges látványt nyújt majd a szivárvány minden színében csillogó, horizontközeli Antares és a vöröses színű, a légköri fénytörés által összelapított holdkorong közelsége. A páros éjfél környékén már szabad szemmel is könnyen megfigyelhető lesz.

Az együttállás érdekessége, hogy míg Magyarországról csak egy szoros közelítésnek látszik, addig a Föld keletibb vidékein a Hold el is takarja majd az Antarest.

Az Antarest vöröses színe miatt gyakran összetévesztik a Mars bolygóval – innen görög eredetű neve is: Anti-Árész, azaz Ellen-Mars. Az Antares a látóhatár közelében mindenféle más színekben is pislákolhat, ez azonban a földi légkör fénytörő hatása miatt látszik csak ilyennek. Az égitest asztrofizikai szempontból is különleges: hatalmas méretű, vörös óriáscsillag, amelynek átmérője a Nap 800-szorosa.

(Forrás: MTI, borítókép: NurPhoto - Getty Images)

Címkék