shopping

szerkesztés

Csomagolásmentes boltok, ahol környezetbarát módon vásárolhatsz

Szerzők

  • Jász Annamária

2020. 11. 02. 18:34

A műanyagmentes élet nemhogy múló hóbort, az erre épülő szolgáltatóipar egyre körültekintőbben és profibban működik. A zero waste filozófiára épülő csomagolásmentes boltok száma növekszik, mi pedig összegyűjtöttünk nektek olyan helyeket, ahol fölösleges csomagolások nélkül – saját vagy helyben beszerzett tárolókban, papírszatyrokban, üvegekben – vihetitek haza az élelmiszert és a háztartásba szükséges kellékeket.

Fotó: Pál Dóra

Pancs bolt – Tompa utca

1/7

1094 Budapest, Tompa utca 26.

Címkék

A Pancs Gasztroplacc szervezője, Vajas Balázs egy ideje elkötelezett a fenntarthatóság iránt, és már a kijárási korlátozások alatt kidolgozott egy, a Pancs áruit összefogó webshopot, hogy a termelők és a vásárlók közti kapcsolat ne szakadjon meg. Ennek „fizikai” továbbgondolása a műanyagmentes bolt a IX. kerületben: a Pancs bolt tárolóiban találunk – a teljesség igénye nélkül – barna nádcukrot, chiamagot, tápiókát, köretnek való magvakat, különböző liszteket, igen széles tésztaválasztékot, többféle rizst, hajdinát, dióbelet, mandulát, zabpelyhet és pattogtatni való kukoricát, kézműves csokit, fűszerek széles választékát, a csillagánizstól kezdve a korianderen át a chiliig.

A Pancs piacon már megszokott megbízhatóság jellemzi a kínált termékek minőségét is, majdnem minden – a kimért olíva-, repce-, napraforgó-, tökmagolajok, a zöldségek, a gyümölcsök  – termelői gazdaságból érkezik, a kovászos pékáru a Panificio il Basilicótól, kézműves kolbászok és húsáru, tanyasi tojás, termelői vaj és tejtermék, illetve már növényi tejek is elérhetőek náluk. Ha akarunk, egy reggelire is beugorhatunk, kapni ugyanis szendvicseket és a Roastopus újhullámos kávéját is.

Fotó: Naeked

Naeked – Déli pályaudvar

2/7

1123 Budapest, Schwartzer Ferenc utca 4.

Címkék

Júniusban az egyik első hely volt, aminek a nyitásáról a kijárási korlátozások után hírt adtunk. A Naeked neve egyszerre utal a csomagolás nélküli, „pucér” árura, és szól ki a vásárlóhoz: „néked”, valamint sugall egy csipet skandináv életérzést az „ae” fonetikájával. Orosz Flóra és Gyöngyösi Noémi tulajdonosok akkor találkoztak a fenntarthatósággal, amikor otthon saját kozmetikumokat kezdtek el gyártani. A Schwartzer Ferenc utcai régi borospincét két kezükkel újították fel és csinosították ki még a karantén alatt, és nemcsak egy fenntartható koncepciójú boltot, hanem teázó- és kávézósarkot is kialakítottak benne, ahol specialty kávét ihatunk, míg kitaláljuk, mit is vinnénk haza az árukínálatból.

A portékák (gabonák, hüvelyesek, tészták, lisztek, magvak, aszalványok, kávé, tea, fűszerek) kimérve vagy környezetbarát csomagolásban kaphatóak, és már elérhetőek náluk a Hétforrás Birtok biotejei, joghurtjai is. Kimérve helyben készült, saját növényi tejet is lehet vásárolni náluk, mi több, vajakat is készítenek a magvakból: mogyoróvajat, csokis mogyorókrémet, tahinit, tökmagkrémet.

Fotó: Csudai Sándor - We Love Budapest

Ne pazarolj! – Bem tér

3/7

1027 Budapest, Fő utca 79.

Címkék

A beszédes nevű üzlet az I. kerületi Fő utcában nyílt meg pont 2 éve, az alapítók, Ági és Réka, cserkészkoruk óta ismerik egymást. A Ne pazarolj! tárolói direkt fából és nem műanyagból készültek, bennük pedig a teától elkezdve a csicseriborsón, a teljes kiőrlésű tönkölytésztákon, a bulguron keresztül a különböző biofűszerekig, aszalványokig, változatos olajokig és biotejtermékekig rengeteg élelmiszer megtalálható. Komplett életünket berendezhetjük itt fenntartható módon, a tisztítószerek mellett takarítóeszközöket is árulnak, a háztartási kellékek, kozmetikumok között még bio-kézfertőtlenítőt is találunk, Facebook-oldalukat bekövetve pedig edukációs tartalmaikból is sokat tanulhatunk.

A tavaszi kijárási korlátozások alatt álltak át a házhoz szállításra, amit újrahasznosított papírtasakokban és üvegekben oldanak meg immár országosan. A bolt elég tágas, egy felső szintje is van, ahol kézművesworkshopokat szoktak tartani, és egy gyereksarkot is kialakítottak játékokkal – itt a boltban kapható, magyar pörkölésű, fair trade BLCKEST Coffee Roasters kávéjával, péksütivel is helyet lehet foglalni és megpihenni.

Fotó: Gramm / Facebook

Gramm – Budaörs

4/7

2040 Budaörs, Szabadság út 11.

Címkék

2019 óta Budaörsön is van csomagolásmentes bolt, ami hivatalosan bár nem Budapest, de mindig jó, ha a különböző környező városokban is rendelkezésre áll a zero waste alternatíva. A Grammban is megtalálni mindent, amit műanyag csomagolás nélkül árusítani lehet: liszteket, aszalványokat, magvakat, fűszereket, szálas teákat, szemes kávét, tisztítószereket. Nagy hangsúly van a kovászos pékárun, ami egyenesen a budakeszi Szívügyem Kispékségből érkezik mindennap frissen, és büszkék arra, hogy többségében magyar termelők áruit árulják, például ormánsági hidegen sajtolt olajokat, házi tésztákat Óföldeákról, a Majomkenyér mindenmentes kekszeit, de az első magyar vegán termékcsalád, az ALL IN natural food kókuszjoghurtjai, vegán sütijei is megtalálhatóak a kínálatban.

15-féle liszt és 4-féle dara kapható, de kimérve reggelinek való, adalékanyag-mentes kásákat is vételezhetünk. Érdekesség, hogy szintén Budaörsön nyílt meg az ország legelső műanyagmentes koncepcióra épülő üzlete 2015-ben, de egy év múlva bezárt. Úgy tűnik, a Gramm sikeresebben lépett a nyomdokaiba.

Fotó: Mudra László - We Love Budapest

Ligeti boltok - Újlipótváros és Újbuda

5/7

1137 Budapest, Katona József utca 9–11., 1111 Budapest, Budafoki út 9–11.

Címkék

A Ligeti bolthálózat a zero waste kiskereskedelem úttörője, a XIII. kerületben 2018-ban nyílt üzlete a fentebb említett 2015-ös budaörsi próbálkozás után az első csomagolásmentes bolt volt a városban – ekkor Piliscsabáról költöztek be Budapestre. Sipos Melinda tulajdonost a zero waste amerikai szószólójának, Bea Johnsonnak egy előadása inspirálta a műanyagmentes vállalkozás megalapítására.

A Kresz Géza utcai Ligeti bolt azóta a Katona József utcába költözött, és követte a második a Móricz Zsigmond körtérnél (ezt azóta a Budafoki úton találjuk meg). Kimérve vásárolhatunk mindenféle száraz alapanyagot, magokat, tésztát, liszteket, szálas teákat, de visszaváltható vagy újrafelhasználható üvegekben tejtermékekkel, lekvárokkal és szörpökkel is találkozhatunk, a kozmetikumokról, tisztítószerekről nem is beszélve.

Fotó: WLB

Teneré - Óbuda

6/7

1033 Budapest, Reményi Ede utca 1–3.

Címkék

Budapest legújabb szereplője a Teneré, ami kicsit kilóg a sorból, mert a csomagolásmentes kínálat mellett jókora élelmiszerválaszték van becsomagolt áruból is, ezért inkább egészség- és környezettudatos boltnak lehetne titulálni. A csomagolt dolgok ellenben bio- vagy glutén- és laktózmentes vagy vegán vagy paleoportékák, a cél pedig az, hogy minden egy helyen fellelhető legyen a speciális étrendet tartóknak, akiknek jellemzően több üzletet is végig kell járniuk, hogy beszerezzenek mindent, amire szükségük van.

Különlegesség, hogy a csomagolásmentes részlegen minden gluténmentes. A bolt nemrég nyílt, sok minden alakulóban van még, kell neki időt adni. 

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Budapest

+1: Szatyorbolt - Józsefváros

7/7

1085 Budapest, Gyulai Pál utca 12.

Címkék

Nem tartja magát „hivatalos” csomagolásmentes boltnak, ellenben üzletpolitikájával, kínálatával már hosszú évek óta (egészen pontosan 2012 óta) képviseli a fenntarthatóságot és a környezetvédelmet Budapesten. A Szatyorbolt egyenesen a helyi termelőktől juttatja el hozzánk az élelmiszereket, legyen az zöldség, gyümölcs, tejtermék, hús, pékáru vagy akár szörp és tea. Igazi bevásárlóközösség, mely közvetlen kapcsolatot biztosít a tudatos fogyasztók és a kíméletesen termelő környékbeli termelők között.

A lehető legkevesebb hulladék létrehozásával dolgoznak, szem előtt tartva az észszerű csomagolás szempontjait, visszaveszik a tojástartót, bizonyos üvegeket és műanyag edényeket. A kijárási korlátozások óta náluk is van házhoz szállítás.

És ha mindezeket a csomagolásmentes boltokat környezetkímélő módon szeretnéd felkeresni, akkor erre egy megoldás a GreenGo, Budapest e-carsharing szolgáltatója, amit most ingyen regisztrációval és 30 bónuszperccel próbálhatsz ki. További részletekért keresd fel a GreenGo e-carsharing weboldalát!

Hasonló tartalmak

Admin mode