A Nagymező utcában nyílt Kismező sokáig kereste a saját hangját, de idén nyáron végre megtalálta. A magyar konyha kedvenc fogásait 21. századi technikákkal készítik, így plusz egy olyan hely lett a városban, ahová bátran mehetünk, ha hagyományos ízekre, de nagyvárosi hangulatra vágyunk.

A pesti Broadwayen házias, magyaros konyhát üzemeltetni lehet rizikós, de a Kismezőnek most sikerült megtalálnia azt az egyensúlyt, amit ez a projekt megkíván. A 2022-ben nyílt Kismezőben eklektikus étlappal kezdtek, volt pizza és mediterrán fogások, fúziós konyhai kísérletek. Az ételek a nyitás óta rendben voltak, de az erős, átfogó koncepció hiányzott.

Idén nyáron aztán irányt váltottak, és a magyar konyhát vették célba. A magyaros éttermeknek se szeri, se száma, mégis sokszor hallani, hogy nem igazán tudjuk, hogy hova vigyük a külföldi vendégeket, de mi magunk is nehezen találunk helyet, ha a saját konyhánkra vágyunk, egy picit modernebb köntösben. A modernség itt egyértelműen a konyhatechnikát jelenti, az olyan unortodox megoldások, mint az édeskrumpli a gulyáslevesbe, nem ebbe a kategóriába tartoznak. 

Az étlap a megszokott bisztrós étlapnál hosszabb, és annyira minden rajta van, ami a magyar konyhát jellemzi határon innen és túl, hogy nem is olyan egyszerű egyből választani. Látszik azonban, hogy a fogásokkal – az étterem lokációja ellenére – nem a külföldiekre, hanem a magyarokra számítanak. A gulyásleves – paprikás csirke – rétes hármas helyett inkább a gyerekkori emlékeinkre, a történelmi Magyarország tájainak ételeire és a polgári magyar konyhára készülnek itt, olyan fogásokkal, mint a kakaspörkölt, a töltött csirke, a lencsefőzelék vagy éppen az egyik legnagyobb kedvencünk, a gyerekkori szalonnasütések emlékét visszahozó, Nógrádban népételnek számító csurgatós kenyér

A kínálat úgy van összerakva, hogy többféle menüt is ki lehessen rakni a fogásokból – az alföldi ízeket idéző Hortobágy, a szomszédba kalauzoló Erdély és a nosztalgikus Akár a Nagyinál menüsor nemcsak ételeket, de hangulatokat is közvetít. 

A Kismezőben a humorért sem kell a szomszédba menni, az étlapon a desszertek közé felvették a 90-es évek ikonikus desszertjét, a Fanta-szeletet pohárdesszert formájában, az itallapon pedig van egy magyar kultúrtörténeti italok szekció, ahol olyan kamaszkori italszörnyekkel nosztalgiázhatunk, mint a VBK

A Kismezőt bátran felvehetjük azon kevés budapesti éttermek listájára, ahol a magyar konyha tájjelegű fogásait kóstolhatjuk, és ahol a hagyomány és a kortárs technológia kéz a kézben járnak. 

(Borítókép: Kismező)

Címkék